ПРОТОКОЛ № 20

засідання Комітету Верховної Ради України

 з питань прав людини, національних меншин

і міжнаціональних відносин

 

 

       

                                                                                                                                                                                                                                                                                                 

                                                                                                                                                                                                                             5 грудня 2013 року 12.00

                                                                                             

ГОЛОВУЄ: Голова Комітету Пацкан В.В.

Секретарем засідання обрано одноголосно Шевченка А.В.;

ПРИСУТНІ:

народні депутати України - Бенюк Б.М., Джемілєв М., Луценко І.С., Самойленко В.П., Шевченко А.В., (відсутніГайдош І.Ф., Герман Г.М., Попеску І.В.);

працівники секретаріату Комітету - Сімон В.П., Чигрин А.В., Надточій Л.І., Теплюк В.С.

 

ЗАПРОШЕНІ :

-        на розгляд першого питання:

         Петренко Павло Дмитрович народний депутат України, Секретар Комітету Верховної Ради України з питань верховенства права та правосуддя;

         Ударцов Юрій Володимирович – Заступник Генерального прокурора України;

Бескишкий Микола Григорович – Прокурор міста Києва;

         Максаков Євген Олександрович – начальник Головного управління нагляду за додержанням законів у кримінальному провадженні Генеральної прокуратури України;

         Янківський Володимир Михайлович – начальник відділу взаємодії з Верховною Радою України Генеральної прокуратури України;

Шеремет Олег Миколайович – заступник начальника слідчого управління Головного управління Міністерства внутрішніх справ України у м. Києві;

         Лутковська Валерія ВолодимирівнаУповноважений Верховної Ради України з прав людини;

         Крикливенко Богдан Володимировичкерівник Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини;

         Чаплига Михайло В’ячеславовичпредставник Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини – начальник Управління комунікативної політики та зв’язків з громадськістю;

         Бєлоусов Юрій Леонідович - представник Уповноваженого Верховної Ради України з прав людиникерівник Департаменту з питань реалізації національного превентивного механізму;

         Представники осіб затриманих за участь в акціях протесту:

Скуратівський Сергій Іванович;

         Гаталяк Тарас Іванович;

         Кісь Зорян Романович;

         Сердюк Євген Сергійович;

         Степанова Наталія.

 

         ПОРЯДОК  ДЕННИЙ

 

1. Про дотримання прав осіб, затриманих за участь в акціях протесту 30 листопада - 1 грудня 2013 року в м. Києві.

2. Різне.

 

Перше питання порядку денного:

СЛУХАЛИ: Голову Комітету Пацкана В.В. про дотримання прав осіб, затриманих за участь в акціях протесту 30 листопада - 1 грудня 2013 року в м. Києві.

З цього питання члени Комітету заслухали інформацію Заступника Генерального прокурора України Ударцова Ю.В., який поінформував народних депутатів України про кількість кримінальних справ, порушених органами прокуратури за наслідками проведених акцій протесту. Наразі, працівниками Генеральної прокуратури відкрито 24 кримінальних проваджень, ще 10 кримінальних проваджень відкрито слідчими прокуратури міста Києва.  Ударцов Ю.В. зазначив, що під час акцій протесту 30 листопада – 1 грудня постраждало 242 особи, з них 73 – працівники міліції та військовослужбовці. Із 40 осіб, що вважалися зниклими без вісті, було знайдено 18 осіб, 22 особи продовжують вважатися зниклими без вісті.

Прокурор міста Києва Бескишкий М.Г. повідомив учасників засідання про кримінальні провадження, порушені відносно працівників правоохоронних органів за фактом перевищення ними службових повноважень. Станом на сьогодні за цими справами встановлюються свідки та допитуються потерпілі.

Заступник начальника слідчого управління Головного управління Міністерства внутрішніх справ України у м. Києві Шеремет О.М. зауважив, що міліція затримала 9 осіб за порушення громадського порядку 1 грудня поточного року на вул. Банковій біля Адміністрації Президента України. Всі затримання відбувались на підставі наявних доказів. В установленому законом порядку затриманим повідомлено про підозру у вчиненні тяжких правопорушень, зокрема опір працівникам правоохоронних органів під час виконання ними службових обов’язків з охорони громадського порядку, організації масових заворушень та посягання на життя працівника правоохоронного органу. У зв’язку з тим, що судове слідство триває, Шеремет О.М. не коментував матеріали кримінальних справ.

Уповноважений Верховної Ради України з прав людини  Лутковська В.В. поінформувала народних депутатів України, що з початку проведення акцій протесту Секретаріат Уповноваженого з прав людини працював як ресурсний центр. 30 листопада була заявлена офіційна позиція Уповноваженого щодо права громадян на мирні зібрання. В цей же день було направлене звернення до Генеральної прокуратури України щодо ініціювання ефективного та прозорого розслідування подій, що відбулись під час проведення акцій протесту, з метою притягнення винних до відповідальності. Лутковська В.В. зазначила, що представники Уповноваженого з прав людини в якості спостерігачів за процесом були присутні на всіх судових засіданнях, які відбулись у Шевченківському районному суді м. Києва, в тому числі в усіх процесах щодо обрання запобіжних заходів до затриманих, а також в Київській міській клінічній лікарні швидкої допомоги  та Ізоляторі тимчасового тримання ГУ МВС у м. Києві. Лутковська В.В. зауважила, що скарг від затриманих та потерпілих осіб, їх представників, родичів на дії лікарів, конвой, а також щодо позбавлення їх зустрічі з адвокатами до неї на цей час не надходило. Омбудсмен відзначила швидке реагування з боку Генеральної прокуратури України на її звернення, за яким було відкрито 2 провадження.

Разом з цим, народний депутат України Петренко П.Д. поінформував присутніх про факти порушення прав затриманих, серед яких відмова в зустрічі з родичами, присутність конвою під час спілкування з адвокатом, зволікання з призначенням проведення експертиз. Петренко П.Д. зауважив, що по всім справам були поданні клопотання щодо взяття затриманих на поруки, в задоволенні яких було відмовлено.

У зв’язку з цим члени Комітету заслухали також скарги Гаталяка Т.І., Степанової Н., Скуратівського С.І., Сердюка Є.С., які є представниками  затриманих осіб.

Члени Комітету висловили занепокоєння з приводу наведених фактів жорстокого поводження з людьми і масового порушення прав людини під час припинення мирних зібрань 30 листопада  - 1 грудня 2013 року, а також під час проведення досудового слідства і оперативно-розшукових дій стосовно затриманих та потерпілих учасників цих подій. Народні депутати України звернулись до представників Генеральної прокуратури України та Міністерства внутрішніх справ України щодо надання вичерпної письмової інформації стосовно законності створення спецпідрозділу МВС України «Беркут» та правомірності його залучення  до припинення мирних акцій протесту.

В обговоренні взяли участь: Бенюк Б.М., Бескишкий М.Г., Гаталяк Т.І., Лутковська В.В., Луценко І.С., Пацкан В.В., Петренко П.Д.,            Самойленко В.П., Сердюк Є.С., Скуратівський С.І., Степанова Н., Ударцов Ю.В., Шевченко А.В., Шеремет О.М.

 

УХВАЛИЛИ:

За наслідками розгляду питання Комітет ухвалив наступне рішення:

 

РІШЕННЯ

Комітету Верховної Ради України

з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин

 

Комітет занепокоєний фактами жорстокого поводження з людьми і  масового порушення прав людини під час розгону мирних зібрань 30 листопада  - 1 грудня 2013 року, а також під час проведення досудового слідства і оперативно-розшукових дій стосовно затриманих та потерпілих учасників цих подій і за наслідками розгляду питання: «Про дотримання прав осіб, затриманих за участь в акціях протесту 30 листопада - 1 грудня 2013 року в м. Києві» ухвалив:

 

         1.       Тримати на контролі хід розслідування кримінальних справ, порушених за фактами подій, що мали місце 30 листопада та 1 грудня 2013 р. в частині дотримання прав осіб, які були затримані за участю у цих акціях.

         2.       Сформульовані запитання народних депутатівчленів Комітету, зокрема, стосовно законності створення спецпідрозділу МВС України «Беркут», його залучення  до припинення мирних акцій спрямувати до Міністерства внутрішніх справ України та Генеральної прокуратури України з метою надання вичерпної письмової інформації, на яку Комітет відреагує.

         3.       Визначити своїх представників, які будуть відвідувати місця несвободи (зокрема СІЗО) з метою моніторингу дотримання прав людини.

         4.       Проаналізувати отриману на засіданні інформацію правоохоронних органів та спрямувати свої зусилля для активізації ними об’єктивного та неупередженого розслідування усіх кримінальних справ.

         5.       Скерувати до Генеральної прокуратури України матеріали, оприлюднені під час засідання Комітету і вимагати належного та оперативного реагування на них.

6.    Визнати роботу правоохоронних органів за станом на 5 грудня 2013 року щодо розслідування кримінальних справ недостатньою.

 

Таке рішення підтримали усі присутні на засіданні члени Комітету.

 

 

 

Голова Комітету                                                                             Пацкан В.В.

 

 

Секретар засідання                                                               Шевченко А.В.

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку