ПРОТОКОЛ № 28

засідання Комітету Верховної Ради України

 з питань прав людини, національних меншин

і міжнаціональних відносин

 

 

 

                                                                                                                                                                                                                     26 березня 2014 року 14.30

 

 

         ГОЛОВУЄ: Голова Комітету Пацкан В.В.

ПРИСУТНІ:

народні депутати України -  Бенюк Б.М., Гайдош І.Ф., Джемілєв М., Попеску І.В., Самойленко В.П., (відсутні – Герман Г.М., Луценко І.С., Шевченко А.В.);

працівники секретаріату Комітету - Сімон В.П., Чигрин А.В., Буждиган В.П., Надточій Л.І., Теплюк В.С.

 

ЗАПРОШЕНІ :

-        на розгляд першого  питання:

Лутковська Валерія Володимирівна – Уповноважений Верховної Ради України з прав людини;

Чаплига Михайло В’ячеславович – представник Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини;

Ємельянова Інна Іванівна – перший заступник Міністра юстиції України;

Золотарьова Оксана Вадимівна – начальник відділу взаємодії з Державною службою України з питань захисту персональних даних та Державною архівною службою України Міністерства юстиції України;

 

-        на розгляд другого  питання:

Мартиненко Світлана Валеріївна – заступник директора департаменту взаємодії з органами влади Міністерства юстиції України;

Бударін Максим Петрович – заступник директора департаменту у справах релігій та національностей Міністерства культури України;

Беліцер Наталія Володимирівна – експерт Інституту демократії імені Пилипа Орлика;

 

-        на розгляд третього  питання:

Сенченко Андрій Віленович – народний депутат України (відсутній);

Лось Микола Іванович – заступник начальника відділу департаменту фінансового забезпечення та бухгалтерського обліку Міністерства внутрішніх справ України;

Півоваров Андрій Андрійович – начальник юридичного управління Міністерства охорони здоров’я України;

 

-        на розгляд четвертого питання:

Леонов Едуард Володимирович - народний депутат України.

 

ПОРЯДОК  ДЕННИЙ

 

1.       Проект Закону про внесення змін до деяких законів України, пов’язаних з діяльністю Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини у сфері захисту персональних даних, реєстр. № 4551 від 25.03.2014 р., внесений Кабінетом Міністрів України.

2.       Проект Закону про Концепцію державної етнонаціональної політики України, реєстр. № 2560а від 05.07.2013 р., внесений народним депутатом України Джемілєвим М.

3.       Проект Закону про статус і соціальний захист громадян, які постраждали під час участі у мирних зібраннях, реєстр. № 4017-1 від 30.01.2014 р., внесений народними депутатами України Сенченком А.В., Котеляк Л.Л.

4.       Проект Постанови про програму допомоги особам, що зазнали політичних репресій в Автономній Республіці Крим та місті Севастополі, реєстр. № 4510 від 20.03.2014 р., внесений народними депутатами України Леоновим Е.В., Панькевичем О.І., Зеликом Р.Б., Мірошниченком І.М.

5.       Різне.

 

Перше питання порядку денного:

СЛУХАЛИ: Голову Комітету Пацкана В.В. про проект Закону про внесення змін до деяких законів України, пов’язаних з діяльністю Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини у сфері захисту персональних даних, реєстр. № 4551 від 25.03.2014 р., внесений Кабінетом Міністрів України.

Лутковська В.В. поінформувала членів Комітету, що метою законопроекту є завершення реалізації першої (законодавчої) фази виконання Плану дій щодо лібералізації ЄС візового режиму для України у сфері захисту персональних даних та доповіла основні положення законопроекту.

В ході обговорення цього питання члени Комітету підтримали необхідність поширення дії Закону України «Про Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини» на відносини, що виникають між  юридичними особами публічного та приватного права, а також фізичними особами, які перебувають на території України, та надання правового визначення терміну «згода суб’єкта персональних даних» у Законі України «Про захист персональних даних».

В обговоренні цього питання взяли участь: Лутковська В.В., Пацкан В.В., Попеску І.В.

УХВАЛИЛИ:

1.       Рекомендувати Верховній Раді України проект Закону України «Про внесення змін до деяких законів України, пов’язаних з діяльністю Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини у сфері захисту персональних даних», реєстр. № 4551 від 25.03.2014 р., внесений Кабінетом Міністрів України, прийняти за основу та в цілому як закон.

         2.       Співдоповідачем з цього питання визначити народного депутата України, Голову Комітету Верховної Ради України з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин Пацкана Валерія Васильовича.

Результати голосування:

«за» - 5 (Бенюк Б.М., Гайдош І.Ф., Пацкан В.В., Попеску І.В., Самойленко В.П.).

Джемілєв М. не голосував.

 

Друге питання порядку денного:

СЛУХАЛИ: Голову Комітету Пацкана В.В. про проект Закону про Концепцію державної етнонаціональної політики України, реєстр. № 2560а від 05.07.2013 р., внесений народним депутатом України Джемілєвим М.

Джемілєв М. поінформував членів Комітету, що запропонована Концепція державної етнонаціональної політики має дати єдине розуміння принципів, цілей, напрямів державної етнонаціональної політики, та унеможливити у подальшому появі у законодавчо-нормативних актах суперечливих положень у цій сфері, а також запобігти  довільному тлумаченню, перш за все на регіональному  рівн,і сутності політики держави щодо  національних меншин.

В ході обговорення законопроекту члени Комітету відзначили необхідність прийняття Концепції державної етнонаціональної політики, яка повинна передувати прийняттю інших законодавчих актів у сфері етнополітики та внесенню змін до вже існуючих. Разом з тим, народні депутати України зауважили, що законопроект потребує узгодження із чинними законодавчими актами України у сфері етнонаціональних відносин, редакційного та техніко-юридичного доопрацювання.

В обговоренні цього питання взяли участь: Беліцер Н.В., Гайдош І.Ф., Джемілєв М., Лутковська В.В., Пацкан В.В., Попеску І.В.

Разом з цим Комітет не ухвалив жодного з рішень, передбачених статтею 114 Регламенту Верховної Ради України щодо прийняття Верховною Радою зазначеного законопроекту через відсутність необхідної кількості голосів на підтримку такого рішення.

Зокрема, пропозиція рекомендувати Верховній Раді України проект Закону про Концепцію державної етнонаціональної політики України, реєстр. № 2560а від 05.07.2013 р., внесений народним депутатом України Джемілєвим М., прийняти за основу, набрала наступну кількість голосів:

«за» - 3 (Бенюк Б.М., Джемілєв М., Пацкан В.В.);

«утримались» - 3 (Гайдош І.Ф., Попеску І.В., Самойленко В.П.).

УХВАЛИЛИ:

Проект Закону про Концепцію державної етнонаціональної політики України, реєстр. № 2560а від 05.07.2013 р., внесений народним депутатом України Джемілєвим М., повторно розглянути на засіданні Комітету після проведення додаткових консультацій у підкомітеті з питань етнополітики, прав корінних народів та національних меншин України, жертв політичних репресій (Голова підкомітету – Джемілєв М.)

Таке рішення підтримали усі присутні на засіданні члени Комітету.

 

Третє питання порядку денного:

СЛУХАЛИ: Голову Комітету Пацкана В.В. про проект Закону про статус і соціальний захист громадян, які постраждали під час участі у мирних зібраннях, реєстр. № 4017-1 від 30.01.2014 р., внесений народними депутатами України Сенченком А.В., Котеляк Л.Л.

Головний консультант секретаріату Комітету Надточій Л.І. поінформувала народних депутатів України, що законопроектом пропонується встановити статус осіб, які постраждали під час участі у мирних зібраннях, що відбулися у період з 21 листопада 2013 року та продовжують тривати на час прийняття цього Закону, та визначити основні засади державної політики у сфері соціального захисту цих осіб та членів їх сімей, встановити їм систему правових і соціальних гарантій.

Надточій Л.І. звернула увагу членів Комітету на висновок Головного науково-експертного управління Апарату Верховної Ради України, згідно якого найбільш ефективним шляхом встановлення належного рівня соціального захисту широкого кола постраждалих осіб могло б бути об’єднання всіх проектів законодавчих актів з цих питань, внесених до Верховної Ради України, та прийняття єдиного документу, який забезпечить врегулювання відповідних відносин.   

В ході обговорення законопроекту члени Комітету підтримали запровадження пільг та соціальних гарантій особам, які постраждали під час проведення мирних зібрань у визначений період, а також необхідність комплексного підходу до визначення статусу та надання соціальної підтримки зазначеним категоріям осіб.

Також члени Комітету звернули увагу на відсутність фінансово-економічного обґрунтування законопроекту, що може ускладнити його виконання. Крім цього, народні депутати України висловили застереження, що ухвалення даного законопроекту може призвести до звуження розміру одноразової допомоги особам, які набули статусу постраждалих під час участі у мирних зібраннях, встановленої Законом України «Про встановлення державної допомоги постраждалим учасникам масових акцій громадського протесту та членам їх сімей»  (№ 745-VII від 21 лютого 2014 р.).

В обговоренні цього питання взяли участь: Бенюк Б.М., Гайдош І.Ф., Лутковська В.В., Пацкан В.В., Півоваров А.А., Попеску І.В., Самойленко В.П.

УХВАЛИЛИ:

1. Рекомендувати Верховній Раді України проект Закону про статус і соціальний захист громадян, які постраждали під час участі у мирних зібраннях, реєстр. № 4017-1 від 30.01.2014 р., внесений народними депутатами України Сенченком А.В., Котеляк Л.Л., прийняти за основу.

         2. Співдоповідачем з цього питання визначити народного депутата України, Голову Комітету Верховної Ради України з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин Пацкана Валерія Васильовича.

Результати голосування:

«за» - 5 (Бенюк Б.М., Гайдош І.Ф., Пацкан В.В., Попеску І.В., Самойленко В.П.).

Джемілєв М. не голосував.

 

Четверте питання порядку денного:

СЛУХАЛИ: Голову Комітету Пацкана В.В. про проект Постанови про програму допомоги особам, що зазнали політичних репресій в Автономній Республіці Крим та місті Севастополі, реєстр. № 4510 від 20.03.2014 р., внесений народними депутатами України Леоновим Е.В., Панькевичем О.І., Зеликом Р.Б., Мірошниченком І.М.

Народний депутат України Леонов Е.В. як співавтор законопроекту поінформував членів Комітету, що метою прийняття проекту є створення Державної програми соціальної реабілітації осіб, які зазнали політичних репресій в Автономній Республіці Крим та м. Севастополі і вимушені були під загрозою життя для себе та своїх родин залишити місця постійного проживання, втратили майно та роботу.

В ході обговорення народні депутати України відзначили актуальність зазначеного проекту Постанови, погодилися з необхідністю державної підтримки осіб, які в силу останніх подій в державі опинилися в скрутному становищі і вимушені переселятися з Автономної Республіки Крим. Разом з цим, члени Комітету звернули увагу на необхідність врегулювання на законодавчому рівні правового статусу таких осіб.

Підтримуючи доручення Уряду щодо термінової розробки і реалізації відповідної державної програми, народні депутати зазначили, що така програма повинна поширюватися на всі категорії осіб, які стали переселенцями на материкову частину України з Автономної Республіки Крим.

В обговоренні цього питання взяли участь: Леонов Е.В., Лутковська В.В., Пацкан В.В., Попеску І.В., Чаплига М.В.

УХВАЛИЛИ:

1. Рекомендувати Верховній Раді України проект Постанови про програму допомоги особам, що зазнали політичних репресій в Автономній Республіці Крим та місті Севастополі, реєстр. № 4510 від 20.03.2014 р., внесений народними депутатами України Леоновим Е.В., Панькевичем О.І., Зеликом Р.Б., Мірошниченком І.М., прийняти за основу та в цілому.

         2. Співдоповідачем з цього питання визначити народного депутата України, Голову Комітету Верховної Ради України з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин Пацкана Валерія Васильовича.

Таке рішення підтримали усі присутні на засіданні члени Комітету.

 

 

 

 

 

Голова Комітету                                                                             Пацкан В.В.

 

 

Секретар Комітету                                                                         Гайдош І.Ф.

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку