ПРОТОКОЛ № 13

засідання Комітету Верховної Ради України

 з питань прав людини, національних меншин

і міжнаціональних відносин

                                                                           

                                                                                                                                                                                                               4 вересня 2013 року  12.00

                                                                                             

 

ГОЛОВУЄ: Голова Комітету Пацкан В.В.

ПРИСУТНІ:

народні депутати України - Бенюк Б.М., Гайдош І.Ф., Герман Г.М., Джемілєв М., Луценко І.С., Попеску І.В., Самойленко В.П., Шевченко А.В.;

працівники секретаріату Комітету - Сімон В.П., Чигрин А.В., Буждиган В.П., Бузницький Ю.В., Надточій Л.І., Стеценко Н.В., Теплюк В.С.

 

ЗАПРОШЕНІ :

-        на розгляд першого питання:

         Миримський Лев Юлійовичнародний депутат України;

Смірнова Олена Львівна – заступник керівника Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини;

Панасюк Тамара Вікторівна – заступник директора Департаменту загальної середньої та дошкільної освіти Міністерства освіти і науки України;

 

-        на розгляд другого питання:

         Мочков Олександр Борисович – народний депутат України;

Михеєнко Максим Михайлович – заступник директора міжнародно-правового департаменту, начальник управління правового забезпечення Адміністрації Державної прикордонної служби України;

Васьков Петро Андрійовичголовний спеціаліст Департаменту у справах біженців та іноземців Державної міграційної служби України;

Данилюк Віктор Олександрович - головний спеціаліст Департаменту у справах біженців та іноземців Державної міграційної служби України;

 

-        присутні на засіданні:

         Черниш Ілона Борисівнаголовний спеціаліст Департаменту забезпечення взаємодії з Верховною Радою України та регіонами Секретаріату Кабінету Міністрів України.

 

 

 

ПОРЯДОК  ДЕННИЙ

 

1.       Проект Закону про електронний реєстр дітей дошкільного віку, реєстр. № 1132 від 20.12.2012 р., внесений народним депутатом України Миримським Л.Ю.

2.       Проект Закону про внесення змін до Закону України «Про правовий статус іноземців та осіб без громадянства» (щодо заборони подальшого в’їзду в Україну), реєстр. № 2304 від 14.02.2013 р., внесений народним депутатом України Мочковим  О.Б.

3.       Про уточнення дати проведення парламентських слухань на тему: «Забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків. Проблеми і дієві механізми їх вирішення» (жовтень 2013 р.).

4.       Про уточнення дати проведення виїзного засідання Комітету на тему: «Про стан забезпечення прав національних меншин у Закарпатській області» (вересень 2013 р.).

5.       Про утворення робочої групи щодо доопрацювання проектів Закону про свободу мирних зібрань, реєстр. №№ 2508а, 2508а-1.

6.       Різне.

 

Перше питання порядку денного:

СЛУХАЛИ: Голову Комітету Пацкана В.В. про проект Закону про електронний реєстр дітей дошкільного віку, реєстр. № 1132 від 20.12.2012 р., внесений народним депутатом України Миримським Л.Ю.

З даного питання виступив народний депутат України Миримський Л.Ю., який поінформував членів Комітету, що метою законопроекту є законодавче врегулювання створення і функціонування електронного реєстру дітей дошкільного віку всіх рівнів, надання на безоплатній основі відомостей про наявність вільних місць у дошкільних навчальних закладах, реєстрації та постановки на облік для зарахування дітей до дошкільних навчальних закладів, інших послуг згідно діючого законодавства України.

Миримський Л.Ю. зазначив, що у проекті передбачено запровадження та функціонування Єдиного електронного реєстру дітей дошкільного віку, місцевих електронних реєстрів дітей дошкільного віку, а також надання інформаційно-реєстраційних послуг. Обов’язок щодо організаційно-технічного забезпечення впровадження і функціонування місцевого електронного реєстру дітей дошкільного віку покладається на органи місцевого самоврядування, при яких утворюються центри надання інформаційно-реєстраційних послуг, за рахунок коштів місцевого бюджету.

Головний консультант секретаріату Комітету Бузницький Ю.В. поінформував членів Комітету про висновки до зазначеного законопроекту, що надійшли до Комітету. Так, Головне науково-експертне управління Апарату Верховної Ради України вважає за доцільне за результатами розгляду у першому читанні законопроект відхилити. Міністерство освіти і науки України у своєму експертному висновку зазначає, що не підтримує зазначений проект.

В обговоренні цього питання взяли участь: Гайдош І.Ф.,          Миримський Л.Ю., Панасюк Т.В., Пацкан В.В., Самойленко В.П.,         Смірнова О.Л., Шевченко А.В.

УХВАЛИЛИ:

1.       Рекомендувати Верховній Раді України проект Закону про електронний реєстр дітей дошкільного віку, реєстр. № 1132 від 20.12.2012 р., внесений народним депутатом України Миримським Л.Ю., за результатами розгляду у першому читанні відхилити.

2.       Співдоповідачем з цього питання визначити народного депутата України, Голову Комітету з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин Пацкана Валерія Васильовича.

Результати голосування:

«за» - 8 (Бенюк Б.М., Гайдош І.Ф., Джемілєв М., Луценко І.С., Пацкан В.В., Попеску І.В., Самойленко В.П., Шевченко А.В.);

Герман Г.М. не голосувала.

 

Друге питання порядку денного:

СЛУХАЛИ: Голову Комітету Пацкана В.В. про проект Закону про внесення змін до Закону України «Про правовий статус іноземців та осіб без громадянства» (щодо заборони подальшого в’їзду в Україну), реєстр. № 2304 від 14.02.2013 р., внесений народним депутатом України Мочковим  О.Б.

З даного питання виступив народний депутат України Мочков О.Б., який поінформував членів Комітету, що метою законопроекту є врегулювання питання щодо заборони подальшого в'їзду в Україну іноземців та осіб без громадянства.

Мочков О.Б. зазначив, що законопроектом пропонується внести відповідні зміни щодо обов’язкової заборони в’їзду при прийнятті рішення про примусове повернення з України, а також встановлення мінімального та максимального строку заборони в'їзду від 6 місяців до 3 років. Проект сприятиме забезпеченню дієвого механізму відповідальності іноземців та осіб без громадянства, а також зміцненню законності, запобіганню правопорушень, додержання іноземцями та особами без громадянства Конституції і законів України, сумлінного виконання своїх обов'язків, відповідальності перед суспільством.

Головний консультант секретаріату Комітету Бузницький Ю.В. поінформував членів Комітету про висновок Головного науково-експертного управління Апарату Верховної Ради України, згідно якого законопроект доцільно за результатами розгляду у першому читанні повернути суб’єкту права законодавчої ініціативи на доопрацювання.

В обговоренні взяли участь: Бенюк Б.М., Васьков П.А., Данилюк В.О., Михеєнко М.М., Мочков О.Б., Пацкан В.В., Попеску І.В., Шевченко А.В.

         УХВАЛИЛИ:

1.       Рекомендувати Верховній Раді України проект Закону про внесення змін до Закону України «Про правовий статус іноземців та осіб без громадянства» (щодо заборони подальшого в’їзду в Україну), реєстр. № 2304 від 14.02.2013 р., внесений народним депутатом України Мочковим  О.Б., за результатами розгляду у першому читанні прийняти за основу та в цілому, як закон.

2.       Співдоповідачем з цього питання визначити народного депутата України, Голову Комітету з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин Пацкана Валерія Васильовича.

Таке рішення підтримали усі присутні на засіданні члени Комітету.

 

Третє питання порядку денного:

СЛУХАЛИ: Голову Комітету Пацкана В.В. про уточнення дати проведення парламентських слухань на тему: «Забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків. Проблеми і дієві механізми їх вирішення» (жовтень 2013 р.).

Пацкан В.В. поінформував членів Комітету, що ухвалюючи Постанову "Про проведення парламентських слухань на тему: "Забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків. Проблеми і дієві механізми їх вирішення",  Верховна Рада України виключила з запропонованого проекту дату проведення заходу, у зв’язку з тим, що на час її ухвалення не було затверджено Календарний план проведення третьої сесії Верховної Ради України сьомого скликання та запропонував членам Комітету внести проект Постанови про визначення дати проведення зазначених парламентських слухань 16 жовтня 2013 року.

В обговоренні питання взяли участь: Луценко І.С., Попеску І.В., Шевченко І.В.

УХВАЛИЛИ:

1       Внести на розгляд Верховної Ради України проект Постанови про визначення дати проведення парламентських слухань на тему: «Забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків. Проблеми і дієві механізми їх вирішення» (16 жовтня 2013 року).

2.       Доповідачем з цього питання визначити народного депутата України, Голову Комітету з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин Пацкана Валерія Васильовича.

Таке рішення підтримали усі присутні на засіданні члени Комітету.

 

Четверте питання порядку денного:

СЛУХАЛИ: Голову Комітету Пацкана В.В. про уточнення дати проведення виїзного засідання Комітету на тему: «Про стан забезпечення прав національних меншин у Закарпатській області» (вересень 2013 р.).

Пацкан В.В. поінформував членів Комітету, що відповідно до Плану роботи Комітету Верховної Ради України з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин на період проведення третьої сесії  передбачено виїзне засідання Комітету у Закарпатську область. Враховуючи Календарний план проведення третьої сесії, Пацкан В.В. запропонував провести 1-2 жовтня поточного року заходи, які передбачені програмою перебування членів Комітету у Закарпатській області  та включити до порядку денного виїзного засідання Комітету такі питання:

1) Про стан забезпечення прав національних меншин у Закарпатській області;

2) Практика застосування законодавства України про біженців та осіб, які потребують додаткового або тимчасового захисту, в західних прикордонних областях України.

В обговорені питання взяли участь: Бенюк Б.М., Самойленко В.П., Шевченко А.В.

 

         УХВАЛИЛИ:

         1. Затвердити порядок денний виїзного засідання Комітету з двох питань:

         1) Про стан забезпечення прав національних меншин у Закарпатській області;

2) Практика застосування законодавства України про біженців та осіб, які потребують додаткового або тимчасового захисту, в західних прикордонних областях України.

         2. Провести 1-2 жовтня 2013 року заходи, які передбачаються Програмою проведення виїзного засідання Комітету Верховної Ради України з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин у Закарпатській області.

         3. Секретаріату Комітету підготувати та подати на затвердження Комітету Програму проведення виїзного засідання Комітету Верховної Ради України з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин у Закарпатській області (1-2 жовтня 2013 р.).             

Таке рішення підтримали усі присутні на засіданні члени Комітету.

 

П’яте питання порядку денного:

 

СЛУХАЛИ: Голову Комітету Пацкана В.В. про утворення робочої групи щодо доопрацювання проектів Закону про свободу мирних зібрань, реєстр. №№ 2508а, 2508а-1.

Пацкан В.В. поінформував членів Комітету, що в Апараті Верховної Ради України зареєстровані проекти Законів  України про свободу мирних зібрань (реєстр. № 2508а), поданий народними депутатами України  Шевченком А.В., Мірошниченком Ю.Р., Немирею Г.Н.,  Тігіпком С.Л., Гайдошем І.Ф., Джемілєвим М., Самойленком В.П., Луценко І.С.  та альтернативний  (реєстр. № 2508а-1), поданий народними депутатами України Куренним В.К., Іоновою М.М., Павленком Р.М., Чернегою Р.Т.

Законопроекти  містять положення, що унормовують   однакове коло питань  проте  пропонують різні підходи  їх врегулювання, зокрема, щодо   строків сповіщення  органів державної влади  і органів місцевого самоврядування  про проведення мирного зібрання, віку організаторів мирного зібрання,   визначення  окремих   зобов’язань  органів державної влади і органів місцевого самоврядування, забезпечення реалізації права на свободу мирних зібрань, підстав  для обмеження свободи мирних зібрань.

У зв’язку з цим, Головою Комітету Пацканом В.В. запропоновано створити робочу групу з доопрацювання проектів Закону про свободу мирних зібрань, реєстр. №№ 2508а, 2508а-1 та затвердити її персональний склад.

В обговоренні питання взяли участь: Луценко І.С., Попеску І.В., Самойленко В.П., Шевченко А.В.

 

         УХВАЛИЛИ:

         1.Створити робочу групу з доопрацювання проектів Закону про свободу мирних зібрань, реєстр. №№ 2508а, 2508а-1.

2.Затвердити персональний склад робочої групи (додається).

Таке рішення підтримали усі присутні на засіданні члени Комітету.

 

 

Голова Комітету                                                                                        Пацкан В.В.

 

 

Секретар Комітету                                                                                    Гайдош І.Ф.

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку