ПРОТОКОЛ № 9

засідання Комітету Верховної Ради України

 з питань прав людини, національних меншин

і міжнаціональних відносин

                                                                           

 

     

                                                                                                                                                                                                             22 травня 2013 року  14.30

                                                                                             

 

ГОЛОВУЄ: Голова Комітету Пацкан В.В.

ПРИСУТНІ:

народні депутати України -  Бенюк Б.М., Гайдош І.Ф., Герман Г.М., Джемілєв М., Луценко І.С., Попеску І.В., Самойленко В.П., Шевченко А.В.;

працівники секретаріату Комітету - Сімон В.П., Чигрин А.В., Буждиган В.П., Надточій Л.І., Пантєлєєва О.О., Стеценко Н.В., Теплюк В.С.

 

ЗАПРОШЕНІ :

-        на розгляд першого питання:

         Філіпішина Аксана Анатоліївна – представник Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, начальник Управління з питань дотримання прав дитини, недискримінації та гендерної рівності;

         Плакся Петро Дмитрович – директор Департаменту захисту прав депортованих за національною ознакою осіб, які повернулися в Україну, Міністерства соціальної політики України;

         Корнух Сергій Миколайович – начальник відділу правового забезпечення Міністерства соціальної політики України;

         Солових Наталія Григорівна – заступник начальника управління фінансів охорони здоров’я та соціальних програм Міністерства фінансів України;

 

-        на розгляд другого питання:

         Пімахова Діна Вікторівна - директор Департаменту паспортної робота та громадянства Державної міграційної служби України;

         Соловйова Аліна Миколаївна – головний спеціаліст Управління юридичного забезпечення Державної міграційної служби України;

 

-        присутні на засіданні:

         Плюта Наталія Вадимівна – головний консультант Департаменту забезпечення взаємодії з Верховною Радою України та регіонами Секретаріату Кабінету Міністрів України.

 

ПОРЯДОК  ДЕННИЙ

 

1.       Проект Закону про відновлення прав осіб, депортованих за національною ознакою, реєстр. № 0921 (друге читання).

2.       Проект Закону про внесення змін до Закону України «Про громадянство України» щодо подвійного громадянства в Україні, реєстр.         № 2308 від 15.02.2013 р., внесений народним депутатом України      Миримським Л.Ю.

3.       Про направлення проекту Закону про внесення змін до Закону України «Про Єдиний державний демографічний реєстр та документи, що підтверджують громадянство України, посвідчують особу чи її спеціальний статус» (щодо удосконалення окремих положень), реєстр. № 2762 від 09.04.2013 р., внесений народним депутатом України Колесніченком В.В., до Кабінету Міністрів України для одержання експертного висновку.

4.       Про направлення проекту Закону про внесення змін до статті 9 Закону України «Про громадянство України» (щодо приведення норм національного законодавства у відповідність до європейських стандартів), реєстр. № 2687 від 02.04.2013 р., внесений народним депутатом України Парубієм А.В., до Кабінету Міністрів України для одержання експертного висновку.

5.       Різне.

 

Перше питання порядку денного:

СЛУХАЛИ: Голову Комітету Пацкана В.В. про проект Закону про відновлення прав осіб, депортованих за національною ознакою, реєстр. № 0921 (друге читання).

З даного питання виступила головний консультант секретаріату Комітету Пантєлєєва О.О., яка поінформувала членів Комітету про пропозиції суб’єктів права законодавчої ініціативи, що надійшли до зазначеного законопроекту.

В обговоренні цього питання взяли участь: Бенюк Б.М., Гайдош І.Ф., Герман Г.М., Джемілєв М., Корнух С.М., Луценко І.С., Пацкан В.В., Пімахова Д.В., Плакся П.Д., Попеску І.В., Самойленко В.П., Солових Н.Г., Філіпішина А.А., Шевченко А.В.

УХВАЛИЛИ:

Проект Закону про відновлення прав осіб, депортованих за національною ознакою, реєстр. № 0921, (друге читання) направити в підкомітет з питань етнополітики, прав корінних народів та національних меншин України, жертв політичних репресій для опрацювання пропозицій, висловлених членами Комітету під час обговорення.

Таке рішення підтримали усі присутні на засіданні члени Комітету.

 

Друге питання порядку денного:

СЛУХАЛИ: Голову Комітету Пацкана В.В. про проект Закону про внесення змін до Закону України «Про громадянство України» щодо подвійного громадянства в Україні, реєстр. № 2308 від 15.02.2013 р., внесений народним депутатом України Миримським Л.Ю.

Пацкан В.В. поінформував присутніх на засіданні, що до Комітету надійшов лист народного депутата України Миримського Л.Ю. з проханням перенести розгляд зазначеного законопроекту у зв’язку з неможливістю його особистої присутності на засіданні Комітету.

УХВАЛИЛИ:

Зняти з розгляду порядку денного цього засідання Комітету проект Закону про внесення змін до Закону України «Про громадянство України» щодо подвійного громадянства в Україні, реєстр. № 2308 від 15.02.2013 р., внесений народним депутатом України Миримським Л.Ю.

Таке рішення підтримали усі присутні на засіданні члени Комітету.

 

Третє питання порядку денного:

СЛУХАЛИ: Голову Комітету Пацкана В.В. про направлення проекту Закону про внесення змін до Закону України «Про Єдиний державний демографічний реєстр та документи, що підтверджують громадянство України, посвідчують особу чи її спеціальний статус» (щодо удосконалення окремих положень), реєстр. № 2762 від 09.04.2013 р., внесеного народним депутатом України Колесніченком В.В., до Кабінету Міністрів України для одержання експертного висновку.

УХВАЛИЛИ:

Направити проект Закону про внесення змін до Закону України «Про Єдиний державний демографічний реєстр та документи, що підтверджують громадянство України, посвідчують особу чи її спеціальний статус» (щодо удосконалення окремих положень), реєстр. № 2762 від 09.04.2013 р., внесений народним депутатом України Колесніченком В.В., до Кабінету Міністрів України для одержання експертного висновку.

Таке рішення підтримали усі присутні на засіданні члени Комітету.

 

Четверте питання порядку денного:

СЛУХАЛИ: Голову Комітету Пацкана В.В. про направлення проекту Закону про внесення змін до статті 9 Закону України «Про громадянство України» (щодо приведення норм національного законодавства у відповідність до європейських стандартів), реєстр. № 2687 від 02.04.2013 р., внесеного народним депутатом України Парубієм А.В., до Кабінету Міністрів України для одержання експертного висновку.

          УХВАЛИЛИ:

Направити проект Закону про внесення змін до статті 9 Закону України «Про громадянство України» (щодо приведення норм національного законодавства у відповідність до європейських стандартів), реєстр. № 2687 від 02.04.2013 р., внесений народним депутатом України Парубієм А.В., до Кабінету Міністрів України для одержання експертного висновку.

Таке рішення було підтримано усіма присутніми на засіданні членами  Комітету.

 

Різне:

 

СЛУХАЛИ: Голову Комітету Пацкана В.В. про порушення прав людини, що мали місце під час проведення мирних зібрань 18 травня цього року, а також з приводу нападу на кореспондента «5 каналу» Ольгу Сніцарчук та кореспондента газети «Коменсантъ-Україна» Владислава Соделя.

        УХВАЛИЛИ:

Схвалити текст Заяви Комітету з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин (додається).

Результати голосування:

«за» - 8 (Гайдош І.Ф., Герман Г.М., Джемілєв М., Луценко І.С., Пацкан В.В., Попеску І.В., Самойленко В.П., Шевченко А.В.);

«утримався» - 1 (Бенюк Б.М.).

 

СЛУХАЛИ: Голову підкомітету з питань етнополітики, прав корінних народів та національних меншин України, жертв політичних репресій Джемілєва М. про висловлювання Генерального консула Росії в Сімферополі Володимира Андрєєва з приводу прем’єри 17 травня в м. Сімферополі першого кримськотатарського фільму «Хайтарма», що негативно впливають на почуття і гідність кримськотатарського народу.

         УХВАЛИЛИ:

Доручити секретаріату Комітету підготувати звернення до  Міністерства закордонних справ України для перевірки зазначеної інформації та відповідного реагування.

Таке рішення було підтримано усіма присутніми на засіданні членами  Комітету.

 

              

 

 

 

 

Голова Комітету                                                                                             Пацкан В.В.

 

 

Секретар Комітету                                                                                        Гайдош І.Ф.

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку