ПРОТОКОЛ № 8

засідання Комітету Верховної Ради України

 з питань прав людини, національних меншин

і міжнаціональних відносин

                                                                           

 

                                                                                                                                                                                                                                15 травня 2013 року  14.30

                                                                                                  

 

ГОЛОВУЄ: Голова Комітету Пацкан В.В.

ПРИСУТНІ:

народні депутати України -  Бенюк Б.М., Гайдош І.Ф., Джемілєв М., Луценко І.С., Попеску І.В., Самойленко В.П., Шевченко А.В., (відсутня – Герман Г.М.);

працівники секретаріату Комітету - Сімон В.П., Чигрин А.В., Буждиган В.П., Надточій Л.І., Пантєлєєва О.О., Стеценко Н.В., Теплюк В.С.

 

ЗАПРОШЕНІ :

-        на розгляд першого та другого питань:

         Філіпішина Аксана Анатоліївна – представник Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, начальник Управління з питань дотримання прав дитини, недискримінації та гендерної рівності;

         Буднік Сергій Іванович – начальник Центру безпеки дорожнього руху Міністерства внутрішніх справ;

         Роскопіна Юлія Олегівна – помічник-консультант народного депутата України Ляшка Олега Валерійовича;

         Ляденко Ірина Григорівна - помічник-консультант народного депутата України Ничипоренка Валентина Миколайовича;

 

-        на розгляд третього питання:

         Васьков Петро Андрійович – головний спеціаліст Департаменту у справах біженців та іноземців Державної міграційної служби України;

 

-        присутні на засіданні:

         Ратушний Михайло Ярославович – Голова Української Всесвітньої Координаційної Ради;

         Кобець Ольга Семенівна – заступник Голови Української Всесвітньої Координаційної Ради.

 

ПОРЯДОК  ДЕННИЙ

 

1.       Проект Закону про внесення змін до Закону України «Про Єдиний державний демографічний реєстр та документи, що підтверджують громадянство України, посвідчують особу чи її спеціальний статус» (щодо безоплатної заміни водійського посвідчення старого зразка для громадян пенсійного віку), реєстр. № 2633 від 25.03.2013 р., внесений народним депутатом України Ляшком О.В.

2.       Проект Закону про внесення змін до Закону України «Про Єдиний державний демографічний реєстр та документи, що підтверджують громадянство України, посвідчують особу чи її спеціальний статус» щодо врегулювання питання дії посвідчень водія зразків бланків затверджених органами влади Союзу Радянський Соціалістичних Республік, реєстр. № 2633-1 від 04.04.2013 р., внесений народним депутатом України Ничипоренком В.М.

3.       Проект Закону про ратифікацію Угоди між Кабінетом Міністрів України та Урядом Російської Федерації про реадмісію, реєстр. № 0017 від 03.04.2013 р., внесений Кабінетом Міністрів України.

4.       Проект Постанови про відзначення 20-річчя Української Всесвітньої Координаційної Ради, реєстр. № 2933 від 25.04.2013 р., внесений народними депутатами України Бенюком Б.М., Парубієм А.В.

5.       Про виконання плану заходів з підготовки та проведення у Верховній Раді України парламентських слухань на тему: «Стан дотримання прав людини в Україні».

6.       Різне.

 

Перше та друге питання порядку денного:

СЛУХАЛИ: Голову Комітету Пацкана В.В. про проект Закону про внесення змін до Закону України «Про Єдиний державний демографічний реєстр та документи, що підтверджують громадянство України, посвідчують особу чи її спеціальний статус» (щодо безоплатної заміни водійського посвідчення старого зразка для громадян пенсійного віку), реєстр. № 2633 від 25.03.2013 р., внесений народним депутатом України Ляшком О.В., та проект Закону про внесення змін до Закону України «Про Єдиний державний демографічний реєстр та документи, що підтверджують громадянство України, посвідчують особу чи її спеціальний статус» щодо врегулювання питання дії посвідчень водія зразків бланків затверджених органами влади Союзу Радянський Соціалістичних Республік, реєстр. № 2633-1 від 04.04.2013 р., внесений народним депутатом України Ничипоренком В.М.

З даного питання головним консультантом секретаріату Комітету Надточій Л.І., надано інформацію членам Комітету щодо запропонованих змін до прикінцевих положень Закону України «Про Єдиний державний демографічний реєстр та документи, що підтверджують громадянство України, посвідчують особу чи її спеціальний статус» в частині, що стосуються припинення з 1 січня 2014 року дії посвідчень водія, що були видані з використанням зразка бланка, затвердженого органом виконавчої влади Союзу Радянських Соціалістичних Республік.

Проектом Закону № 2633  передбачається внести доповнення до прикінцевих положень Закону України «Про Єдиний державний демографічний реєстр та документи, що підтверджують громадянство України, посвідчують особу чи її спеціальний статус» положенням про те, що заміна таких водійських посвідчень на посвідчення нового зразка для громадян пенсійного віку здійснюється на безоплатній основі. У законопроекті № 2633-1 у прикінцевих положеннях чинного  Закону України  «Про Єдиний державний демографічний реєстр та документи, що підтверджують громадянство України, посвідчують особу чи її спеціальний статус» пропонується визначити, що посвідчення водія  нового зразка можуть бути замінені за бажанням їх власника та у випадках передбачених чинним законодавством.

Надточій Л.І. поінформувала членів Комітету про висновки Міністерства фінансів України та Головного науково-експертного управління Апарату Верховної Ради України до зазначених законопроектів. Так, Міністерство фінансів України не заперечує проти прийняття законопроекту № 2633-1, оскільки реалізація його положень не впливає на доходну та видаткову частину державного бюджету і не потребуватиме додаткових витрат  з державного бюджету.  Разом з тим, реалізація законопроекту № 2633 у зв’язку з безкоштовною заміною водійських посвідчень старого зразка  на нові для громадян України пенсійного віку потребуватиме вже у 2013 році  додаткових бюджетних асигнувань на закупівлю бланків водійських посвідчень нового зразка для цієї категорії громадян. Головне Науково-експертне управління Апарату Верховної Ради України вважає, що законопроект № 2633 може бути прийнятий за основу з урахуванням висловлених зауважень, а напрацювання, передбачені законопроектом №2633-1, можуть бути використані при підготовці до розгляду законопроекту № 2633.

В ході обговорення члени Комітету відзначити, що з урахуванням  зазначених висновків проект Закону № 2633 не може бути підтриманий. До того ж, цим законопроектом не охоплені всі категорії малозабезпечених громадян, які матимуть право на безоплатній основі замінити посвідчення водія. Це ставить громадян України в нерівні умови, що є неприйнятним. Разом з тим, законопроект №2633-1 спрямований на захист прав всіх громадян, які отримали посвідчення водія за часів СРСР, а це в переважній більшості незаможні громадяни і пенсіонери. Ухвалення цього Закону дозволить зняти  соціальну напругу, що склалась в суспільстві внаслідок запровадження обов’язкової заміни у стислі терміни посвідчень водія, які були видані з використанням зразка бланка, затвердженого органом виконавчої влади  Радянського Союзу.

В обговоренні цього питання взяли участь: Буднік С.І., Луценко І.С., Пацкан В.В., Попеску І.В., Самойленко В.П., Філіпішина А.А., Шевченко А.В.

УХВАЛИЛИ:

1. Рекомендувати Верховній Раді України:

проект Закону про внесення змін до Закону України «Про Єдиний державний демографічний реєстр та документи, що підтверджують громадянство України, посвідчують особу чи її спеціальний статус» (щодо безоплатної заміни водійського посвідчення старого зразка для громадян пенсійного віку), реєстр. № 2633 від 25.03.2013 р., внесений народним депутатом України Ляшком О.В., відхилити;

проект Закону про внесення змін до Закону України «Про Єдиний державний демографічний реєстр та документи, що підтверджують громадянство України, посвідчують особу чи її спеціальний статус» щодо врегулювання питання дії посвідчень водія зразків бланків затверджених органами влади Союзу Радянський Соціалістичних Республік, реєстр. № 2633-1 від 04.04.2013 р., внесений народним депутатом України Ничипоренком В.М., прийняти за основу та в цілому як Закон.

2. Співдоповідачем з цього питання визначити народного депутата України, Голову Комітету Верховної Ради України з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин Пацкана Валерія Васильовича.

Таке рішення підтримали усі присутні на засіданні члени Комітету.

 

Третє питання порядку денного:

СЛУХАЛИ: Голову Комітету Пацкана В.В. про проект Закону про ратифікацію Угоди між Кабінетом Міністрів України та Урядом Російської Федерації про реадмісію, реєстр. № 0017 від 03.04.2013 р., внесений Кабінетом Міністрів України.

З даного питання заступником завідувача секретаріату Комітету Чигрин А.В., надано інформацію членам Комітету щодо законопроекту. Зазначеним міжнародним договором на основі взаємності визначаються швидкі й ефективні процедури ідентифікації та безпечного й організованого повернення осіб, які не виконують установлені законодавством правила в’їзду, виїзду та перебування на територіях Договірних Сторін.

Практичне значення і цільова спрямованість проекту Закону полягає в тому, що в разі ратифікації Угоди на законодавчому рівні буде закріплено реалізацію цієї Угоди, що дозволить визначити процедури прийняття і передачі осіб, які перебувають на територіях Договірних Сторін нелегально.

В ході обговорення члени Комітету відзначили, що ратифікація Угоди сприятиме боротьбі з нелегальною міграцією та дозволить мінімізувати негативні наслідки, які породжуються незаконною міграцією. Також народні депутати України наголосили, що укладення та ратифікація нашою державою двосторонніх угод про реадмісію з країнами сусідами сприятиме євроінтеграції України.

В обговоренні цього питання взяли участь: Бенюк Б.М., Васьков П.А., Джемілєв М., Луценко І.С., Пацкан В.В., Попеску І.В.

УХВАЛИЛИ:

1. Рекомендувати Верховній Раді України прийняти проект Закону про ратифікацію Угоди між Кабінетом Міністрів України та Урядом Російської Федерації про реадмісію, реєстр. № 0017 від 03.04.2013 р., внесеного Кабінетом Міністрів України.

2. Висновок з цього питання надіслати до Комітету Верховної Ради України у закордонних справах, визначеного головним з підготовки даного законопроекту на розгляд Верховної Ради України. 

Результати голосування:

«за» - 7 (Бенюк Б.М., Гайдош І.Ф., Луценко І.С., Пацкан В.В.,         Попеску І.В., Самойленко В.П., Шевченко А.В.);

«утримались» - 1 (Джемілєв М.).

 

Четверте питання порядку денного:

СЛУХАЛИ: Голову Комітету Пацкана В.В. про проект Постанови про відзначення 20-річчя Української Всесвітньої Координаційної Ради (далі – УВКР), реєстр. № 2933 від 25.04.2013 р., внесений народними депутатами України Бенюком Б.М., Парубієм А.В.

В ході обговорення цього питання члени Комітету відзначили, що УВКР є однією з громадських організацій, яка тісно співпрацює з Комітетом, органами виконавчої влади, долучається до виконання заходів Державної програми співпраці із закордонними українцями. Своєю діяльністю УВКР робить вагомий внесок у практичне вирішення проблем українських трудових мігрантів, їхніх сімей в Україні, захист прав українських громадян за межами України, зміцнення зв’язків нашої держави з українською діаспорою, згуртування української громади як в Україні так і поза її межами.

Разом з цим, народні депутати висловили застереження до абзацу другого пункту 2 проекту, згідно з яким Кабінету Міністрів України   рекомендується підготувати і подати на розгляд Верховної Ради України законопроект про включення УВКР до переліку всеукраїнських громадських організацій, яким держава надає матеріальну підтримку згідно із статтею 8 Закону України «Про об’єднання громадян». Було зауважено, що зазначений Закон вже втратив чинність у зв’язку з прийняттям нового Закону України «Про громадські об’єднання». Статтею 23 цього Закону передбачено, що громадські об'єднання зі статусом юридичної особи мають право на фінансову підтримку за рахунок коштів Державного бюджету України, місцевих бюджетів відповідно до закону. 

УХВАЛИЛИ:

1. Рекомендувати Верховній Раді України прийняти проект Постанови Верховної Ради України «Про відзначення 20-річчя Української Всесвітньої Координаційної Ради», реєстр. № 2933 від 25.04.2013 р., внесеної народними депутатами України Бенюком Б.М., Парубієм А.В., з урахуванням висловлених зауважень.

2. Висновок з цього питання надіслати до Комітету Верховної Ради України з питань культури і духовності, визначеного головним з підготовки даного законопроекту на розгляд Верховної Ради України. 

Результати голосування:

«за» - 7 (Бенюк Б.М., Гайдош І.Ф., Джемілєв М., Луценко І.С.,          Пацкан В.В., Попеску І.В., Шевченко А.В.);

«утримались» - 1 (Самойленко В.П.).

 

П’яте питання порядку денного:

СЛУХАЛИ: Голову Комітету Пацкана В.В. про виконання плану заходів з підготовки та проведення у Верховній Раді України парламентських слухань на тему: «Стан дотримання прав людини в Україні».

З даного питання члени Комітету заслухали інформацію заступника завідувача секретаріату Комітету Чигрин А.В. щодо виконання плану заходів, орієнтовного списку учасників, проектів регламенту та порядку ведення слухань. 

          УХВАЛИЛИ:

1. Інформацію про виконання плану заходів з підготовки та проведення у Верховній Раді України парламентських слухань на тему: «Стан дотримання прав людини в Україні» взяти до відома.

2. Прийняти за основу підготовлений секретаріатом Комітету регламент та порядок ведення слухань, список доповідачів та виступаючих в обговорені питання.

3. Членам комітету до 24 травня 2013 р. подати секретаріату Комітету для узагальнення можливі пропозиції до проекту Рекомендацій парламентських слухань.

Таке рішення підтримано усіма присутніми на засіданні членами  Комітету.

 

Різне:

 

СЛУХАЛИ: Голову підкомітету з питань міжнаціональних відносин Попеску І.В. про звернення виконавчого комітету Чернівецької міської ради щодо виділення бюджету м. Чернівці на 2013 рік додаткової дотації на вирівнювання фінансової забезпеченості місцевих бюджетів в сумі 3,4 млн. грн. для збереження мережі румуномовних шкіл в м. Чернівці.

         УХВАЛИЛИ:

Cекретаріату Комітету підготувати відповідні звернення до  Комітету Верховної Ради України з питань бюджету, Міністерства освіти і науки України, Міністерства фінансів України.

Таке рішення підтримано усіма присутніми на засіданні членами  Комітету.

 

СЛУХАЛИ: Першого заступника Голови Комітету Шевченка А.В. про доцільність продовження Угоди з питань, пов’язаних з поновленням прав депортованих осіб, національних меншин і народів, укладеної в рамках Співдружності Незалежних Держав (СНД) строком на 10 років, підписаної від імені України у м. Бішкеку 9 жовтня 1992 року та продовжену строком на 10 років Протоколом   до   зазначеної Угоди, підписаного від імені  України  30  травня  2003  року   у   м.   Санкт-Петербурзі.

        УХВАЛИЛИ:

Cекретаріату Комітету підготувати відповідне звернення до Кабінету Міністрів України щодо доручення заінтересованим міністерствам та іншим центральним органам виконавчої влади терміново розглянути питання пов’язані з поверненням в Україну осіб депортованих за національною ознакою та вжити дієвих заходів щодо подальшого продовження Угоди з питань, пов’язаних з поновленням прав депортованих осіб, національних меншин і народів, укладеної в рамках Співдружності Незалежних Держав (СНД) ( Бішкекська угода).

Таке рішення підтримано усіма присутніми на засіданні членами  Комітету.

 

 

 

 

Голова Комітету                                                                                             Пацкан В.В.

 

 

Секретар Комітету                                                                                        Гайдош І.Ф.

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку