ПРОТОКОЛ № 3

засідання Комітету Верховної Ради України

 з питань прав людини, національних меншин

і міжнаціональних відносин

 

                                                                            

                                                                                                                                                                                                           6 березня 2013 року  14.30

        

ГОЛОВУЄ: Перший заступник Голови Комітету Шевченко А.В.

ПРИСУТНІ:

народні депутати України -  Бенюк Б.М., Гайдош І.Ф., Джемілєв М., Попеску І.В., Самойленко В.П., (відсутні – Герман Г.М., Луценко І.С., Пацкан В.В.);

працівники секретаріату Комітету - Сімон В.П., Чигрин А.В., Буждиган В.П., Бузницький Ю.В., Надточій Л.І., Пантєлєєва О.О., Теплюк В.С.

 

ЗАПРОШЕНІ :

 

-        на розгляд другого - четвертого питання:

         Міщенко Андрій Миколайович – народний депутат України (відсутній);

Лутковська Валерія Володимирівна – Уповноважений Верховної Ради України з прав людини;

         Павліченко Олександр Михайлович – представник Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, начальник управління з питань дотримання прав у галузі інформаційного права;

Олексюк Лілія Віталіївна – Перший заступник Голови Державної служби України з питань захисту персональних даних;

         Зеркаль Олена Володимирівна – директор Департаменту взаємодії з органами влади Міністерства юстиції України;

         Золотарьова Оксана Володимирівна – начальник відділу взаємодії з Державною службою України з питань захисту персональних даних та Державною архівною службою України Департаменту взаємодії з органами влади Міністерства юстиції України;

         Котляр Дмитро Миколайович – незалежний експерт;

 

-        на розгляд п’ятого питання:

Панченко Аліна Михайлівна – директор Департаменту конституційного, адміністративного та соціального законодавства Міністерства юстиції України;

 

-        на розгляд шостого питання:

         Гриценко Анатолій Степанович – народний депутат України (відсутній);

         Бєлоусов Юрій Леонідович - представник Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини;

         Клиш Владислав Іванович – заступник начальника управління зовнішніх комунікацій Державної пенітенціарної служби України;

 

-        на розгляд  сьомогопитання:

Геращенко Ірина Володимирівна – народний депутат України (відсутня);

Березіна Ніна Олексіївна – головний спеціаліст відділу позашкільної освіти, виховної роботи та захисту прав дитини Міністерства освіти і науки України;

Запорожцев Аркадій Вікторович – заступник начальника Департаменту громадської безпеки Міністерства внутрішніх справ України;

 

-        присутні на засіданні:

         Черниш Ілона Борисівна – головний спеціаліст Департаменту забезпечення взаємодії з Верховною Радою України та регіонами Секретаріату Кабінету Міністрів України;

         Кресіна Ірина Олексіївна – завідуюча відділом правових проблем політології Інституту держави і права ім. В.М. Корецького НАН України.

 

ПОРЯДОК  ДЕННИЙ

 

1.                Прийняття рішень з раніше обговорених питань:

1)      Пропозиції Президента до Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо громадянства», реєстр. № 0984 від  12.12.2012 р.;

2)      Проект Закону про внесення змін до Закону України «Про ратифікацію Європейської хартії регіональних мов або мов меншин», реєстр. № 0001 від 12.12.2012 р., внесений народним депутатом України Яворівським В.О.;

3)      Про проведення парламентських слухань на тему: «Забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків. Проблеми і дієві механізми їх вирішення» (квітень 2013 р.);

4)      Про створення підкомітету з питань гендерної рівності, обрання голови підкомітету та затвердження  персонального складу підкомітету;

5)      Про доопрацювання проекту Закону про порядок організації і проведення мирних заходів, реєстр. № 0918 від 12.12.2012 р.

2.       Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення інституційної системи захисту персональних даних, реєстр. № 2282, внесений Кабінетом Міністрів України.

3.      Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення окремих положень системи захисту персональних даних, реєстр. № 2282-1, внесений народними депутатами України     Шевченком А.В., Немирею Г.М.

4.      Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо приведення інституційної системи захисту персональних даних до європейських стандартів та подальше удосконалення правового регулювання обігу персональних даних, реєстр. № 2282-2, внесений народним депутатом України Міщенком С.Г.

5.      Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо запобігання та протидії дискримінації в Україні, реєстр. № 2342, внесений Кабінетом Міністрів України.

6.      Проект Закону про внесення змін до Кримінально-виконавчого кодексу України (щодо посилення державного та громадського контролю за дотриманням прав засуджених осіб в установах виконання покарань), реєстр.  № 2080, внесений народним депутатом України Гриценком А.С.

7.      Проект Закону про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо врегулювання питання відповідальності за вчинення насильства в сім’ї, реєстр. № 1181, внесений народними депутатами України Геращенко І.В., Кондратюк О.К., Бережною І.Г., Павленком Р.М., Тарасюком Б.І., Розенком П.В., Гриневич Л.М.,          Бєльковою О.В.

8.      Про направлення законопроектів Кабінету Міністрів України для надання експертного висновку:

1)      Проект Закону про електронний реєстр дітей дошкільного віку, реєстр. № 1132, внесений народним депутатом Миримським Л.Ю.;

2)      Проект Закону про посилення відповідальності за дискримінацію на расовому, етнічному і релігійному ґрунті, реєстр. № 1042, внесений народними депутатами України Голубом О.В., Дзардановим М.С., Присяжнюком О.А.

9.      Про хід підготовки до слухань в Комітеті на тему: «Збір та використання персональних даних про особу в контексті захисту прав людини».

10.     Про відзначення у 2013 році Дня пам’яті жертв депортації кримськотатарського народу (18 травня).

11.     Різне.

 

Перше питання порядку денного:

СЛУХАЛИ: Першого заступника Голови Комітету Шевченка А.В. про Пропозиції Президента до Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо громадянства», реєстр. № 0984 від  12.12.2012 р.

З даного питання виступив головний консультант секретаріату Комітету Бузницький Ю.В., який доповів членам Комітету пропозиції Президента України до зазначеного Закону.

В ході обговорення даного питання члени Комітету погодили 14-ть з 15-ти запропонованих Президентом України пропозицій. У зв’язку з тим, що пропозиція № 15,  запропонована до Прикінцевих положень Закону, не має чіткого формулювання, народні депутати України запропонували звернутись до Президента України за відповідним уточненням.

В обговоренні цього питання взяли участь: Бенюк Б.М., Гайдош І.Ф., Джемілєв М., Попеску І.В., Шевченко А.В.

УХВАЛИЛИ:

Звернутись до Президента України для уточнення пропозиції № 15 до Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо громадянства», реєстр. № 0984.

Таке рішення було підтримано усіма присутніми на засіданні членами  Комітету.

 

СЛУХАЛИ: Першого заступника Голови Комітету Шевченка А.В. про проект Закону про внесення змін до Закону України «Про ратифікацію Європейської хартії регіональних мов або мов меншин», реєстр. № 0001 від 12.12.2012 р., внесений народним депутатом України Яворівським В.О.

З даного питання виступила головний консультант секретаріату Комітету Буждиган В.П., яка поінформувала членів Комітету про мету та основні положення законопроекту.

При обговоренні законопроекту члени Комітету погодились з необхідністю приведення назви чинного Закону у відповідність з офіційним перекладом Хартії та уточнення мови, якою користується єврейська національна громада України. Однак думки членів Комітету розділилися при обговоренні запропонованого автором переліку мов, до яких Україна застосовуватиме положення частини ІІ Хартії.

Окремі народні депутати України висловили зауваження з приводу того, що чинний Закон передбачає надання захисту не мовам, які перебувають на межі зникнення в Україні, а захищає мовні права національних меншин, які проживають в певних регіонах держави, що прямо суперечить об’єкту та цілям автентичної Хартії. Разом з тим, члени Комітету звернули увагу на те, що виключення низки мов з переліку таких, що охоплюються Хартією, може бути розцінене як звуження прав і свобод представників національних меншин, мови яких пропонується виключити, що суперечить статті 22 Конституції України, згідно якої при прийнятті нових законів або внесенні змін до чинних законів не допускається звуження змісту та обсягу існуючих прав і свобод, та може призвести до загострення міжнаціональних конфліктів.

В обговоренні законопроекту взяли участь: Бенюк Б.М., Гайдош І.Ф., Джемілєв М., Попеску І.В., Шевченко А.В.

УХВАЛИЛИ:

Пропозиції до проекту Закону про внесення змін до Закону України «Про ратифікацію Європейської хартії регіональних мов або мов меншин», реєстр. № 0001 від 12.12.2012 р., внесеного народним депутатом України Яворівським В.О., надіслати до Комітету Верховної Ради України з питань європейської інтеграції, визначеного головним з підготовки даного законопроекту на розгляд Верховної Ради України. 

Таке рішення було підтримано усіма присутніми на засіданні членами  Комітету.

 

СЛУХАЛИ: Першого заступника Голови Комітету Шевченка А.В. про проведення парламентських слухань на тему: «Забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків. Проблеми і дієві механізми їх вирішення» (квітень 2013 р.).

З даного питання виступила заступник завідувача секретаріату Комітету Чигрин А.В., яка поінформувала народних депутатів України про лист, якій надійшов до Комітету від Міжфракційного об’єднання Верховної Ради України «Рівні можливості» з пропозицією провести 10 квітня 2013 року парламентські слухання на тему: «Забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків. Проблеми і дієві механізми їх вирішення», за результатами яких виробити дієві механізми забезпечення рівних прав та можливостей жінок та чоловіків.

В обговоренні зазначеного питання взяли участь: Бенюк Б.М.,        Попеску І.В., Шевченко А.В.

УХВАЛИЛИ:

1.       Внести на розгляд Верховної Ради України проект Постанови про проведення парламентських слухань на тему: «Забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків. Проблеми і дієві механізми їх вирішення» (10 квітня 2013 року) та рекомендувати Верховній Раді України прийняти її за основу і в цілому.

2.       Співдоповідачем з цього питання визначити народного депутата України, Голову Комітету Верховної Ради України з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин Пацкана Валерія Васильовича.

Таке рішення було підтримано усіма присутніми на засіданні членами  Комітету.

        

           СЛУХАЛИ: Першого заступника Голови Комітету Шевченка А.В. щодо створення підкомітету з питань гендерної рівності, обрання голови підкомітету та затвердження  персонального складу підкомітету.

Для забезпечення діяльності Комітету з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин в частині забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків Шевченко А.В. запропонував народним депутатам України створити із свого складу підкомітет з питань гендерної рівності, обрати голову підкомітету та затвердити персональний склад підкомітету.

В обговоренні зазначеного питання взяли участь усі присутні на засіданні члени Комітету.

  УХВАЛИЛИ:

1.      Створити у складі Комітету з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин підкомітет з питань гендерної рівності.

2.                Обрати головою підкомітету з питань гендерної рівності Луценко Ірину Степанівну.

3.                Затвердити персональний склад підкомітету з питань гендерної рівності:

Луценко Ірина Степанівна – голова підкомітету;

Бенюк Богдан Михайлович;

Шевченко Андрій Віталійович.

Таке рішення підтримали усі присутні на засіданні члени Комітету.

 

СЛУХАЛИ: Першого заступника Голови Комітету Шевченка А.В. про  доопрацювання проекту Закону про порядок організації і проведення мирних заходів, реєстр. № 0918 від 12.12.2012 р.

Шевченко А.В. поінформував членів Комітету про проведену робочу нараду з представниками органів влади та громадських організацій, у якій обговорювалися можливі шляхи доопрацювання зазначеного законопроекту. Для продовження роботи в цьому напрямку Шевченко А.В. запропонував створити робочу групу з доопрацювання та підготовки до розгляду у другому читанні проекту Закону України «Про порядок організації і проведення мирних заходів» та затвердити її персональний склад.

УХВАЛИЛИ:

1.       Створити робочу групу з доопрацювання та підготовки до розгляду у другому читанні проекту Закону України «Про порядок організації і проведення мирних заходів».

2.                Затвердити персональний склад робочої групи (додається).

Таке рішення підтримали усі присутні на засіданні члени Комітету.

 

Друге - четверте питання порядку денного:

СЛУХАЛИ: Першого заступника Голови Комітету Шевченка А.В. про  проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення інституційної системи захисту персональних даних, реєстр. № 2282, внесений Кабінетом Міністрів України, проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення окремих положень системи захисту персональних даних, реєстр. № 2282-1, внесений народними депутатами України Шевченком А.В, Немирею Г.М., проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо приведення інституційної системи захисту персональних даних до європейських стандартів та подальше удосконалення правового регулювання обігу персональних даних, реєстр. № 2282-2, внесений народним депутатом України Міщенком С.Г.

З даного питання виступив головний консультант секретаріату Комітету Бузницький Ю.В., який поінформував членів Комітету про мету, завдання, основні положення зазначених законопроектів, а також висновки Головного науково-експертного управління Апарату Верховної Ради України, згідно яких всі запропоновані законопроекти за результатами розгляду у першому читанні доцільно повернути суб’єктам права законодавчої ініціативи на доопрацювання.

В ході обговорення члени Комітету відзначили, що законопроекти №№ 2282 і 2282-1 об’єднані спільною ідеєю, яка полягає у забезпеченні принципу незалежності органу, який здійснює державний нагляд та контроль за дотриманням вимог законодавства у сфері захисту персональних даних. В той час, як законопроект № 2282-3 пропонує ліквідувати надмірне регулювання у сфері обігу персональних даних та посилити державний контроль за обігом вразливих персональних даних.

В обговоренні законопроектів взяли участь: Бенюк Б.М., Зеркаль О.В., Золотарьова О.В., Котляр Д.М., Лутковська В.В., Шевченко А.В.

УХВАЛИЛИ:

         1.       Рекомендувати Верховній Раді України:

проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення інституційної системи захисту персональних даних» реєстр. № 2282 від 12.02.2013 р.., поданий Кабінетом Міністрів України, за результатами розгляду у першому читанні направити до Комітету з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин для підготовки на повторне перше читання;

         проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення окремих положень системи захисту персональних даних», реєстр № 2282-1 від 21.02.2013 р., поданий народними депутатами України Шевченком А.В. та Немирею Г.М., за результатами розгляду у першому читанні направити до Комітету з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин для підготовки на повторне перше читання;

проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо приведення інституційної системи захисту персональних даних до європейських стандартів та подальше удосконалення правового регулювання обігу персональних даних», реєстр. № 2282-2 від 22.03.2013 р., поданий народним депутатом України Міщенком С.Г., за результатами розгляду у першому читанні відхилити.

         2.       Співдоповідачем з цього питання визначити народного депутата України, Першого заступника  Голови Комітету Верховної Ради України з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин Шевченка Андрія Віталійовича.

Таке рішення підтримали усі присутні на засіданні члени Комітету.

 

П’яте питання порядку денного:

СЛУХАЛИ: Першого заступника Голови Комітету Шевченка А.В. про  проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо запобігання та протидії дискримінації в Україні, реєстр. № 2342, внесений Кабінетом Міністрів України.

З даного питання заступник завідувача секретаріату Комітету           Чигрин А.В. поінформувала членів Комітету, що 5 березня цього року у Верховній Раді України був зареєстрований проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо запобігання та протидії дискримінації в Україні, реєстр. № 2342-1, внесений народними депутатами України Мірошниченком І.М., Мирним О.Б. Зазначений законопроект ще не надходив до Комітету, тому не доцільно розглядати основний законопроект у відриві від альтернативного. У зв’язку з цим запропонувала членам Комітету відкласти розгляд цього питання.

УХВАЛИЛИ:

Відкласти розгляд проекту Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо запобігання та протидії дискримінації в Україні, реєстр. № 2342, внесений Кабінетом Міністрів України.

Таке рішення підтримали усі присутні на засіданні члени Комітету.

 

Шосте питання порядку денного:

СЛУХАЛИ: Першого заступника Голови Комітету Шевченка А.В. про  проект Закону про внесення змін до Кримінально-виконавчого кодексу України (щодо посилення державного та громадського контролю за дотриманням прав засуджених осіб в установах виконання покарань), реєстр.  № 2080, внесений народним депутатом України Гриценком А.С.

З даного питання виступила головний консультант секретаріату Комітету           Надточій Л.І., яка поінформувала членів Комітету, що законопроектом пропонується внести зміни до Кримінально-виконавчого кодексу України, якими суттєво розширити перелік осіб, яким надано право без спеціального дозволу відвідувати установи виконання покарань для здійснення контролю за дотриманням прав засуджених. Пропонованими змінами значно розширюються права цих осіб, зокрема безперешкодно, без обмежень у часі пересуватися територією установ виконання покарань, здійснювати аудіо- та відеозапис та поширювати отриману інформацію ( в тому числі транслювати її по радіо та телебаченню), проводити ревізії, спілкуватися з будь-якими працівниками установ виконання покарань та засудженими – на умовах анонімності або без таких, на їх вибір.

Під час обговорення даного питання члени Комітету підтримали саму ідею необхідності удосконалення контролю діючої системи та захисту прав засуджених з метою недопущення катувань та інших жорстоких, нелюдських або таких, що принижують гідність, видів поводження та покарання, а також удосконалення процедури і умов утримання осіб під вартою.

Народні депутати України відзначили, що виконання функцій національного превентивного механізму покладено на Уповноваженого Верховної Ради з прав людини, якому надано право на договірних засадах ( на платній або безоплатній основі) залучати представників громадських організацій, експертів, учених та фахівців, у тому числі іноземних.

Члени Комітету наголосили, що запропоноване автором законопроекту значне розширення кола осіб, яким надається право без спеціального дозволу в будь-який час безперешкодно без обмежень у часі відвідувати установи виконання покарань, а також надання таким особам додаткових повноважень може призвести до негативних наслідків, зокрема, до розголошення інформації, яка є конфіденційною.

В обговоренні законопроекту взяли участь: Лутковська В.В.,         Попеску І.В., Самойленко В.П., Шевченко А.В.

УХВАЛИЛИ:

1.       Рекомендувати Верховній Раді України проект Закону про внесення змін до Кримінально-виконавчого кодексу України (щодо посилення державного та громадського контролю за дотриманням прав засуджених осіб в установах виконання покарань), реєстр.  № 2080, внесений народним депутатом України Гриценком А.С., відхилити.

         2. Висновок з цього питання надіслати до Комітету Верховної Ради України з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності, визначеного головним з підготовки даного законопроекту на розгляд Верховної Ради України. 

         Результати голосування:

         «за» - 5 (Гайдош І.Ф., Джемілєв М., Попеску І.В., Самойленко В.П., Шевченко А.В.);

         «утримався» - 1 (Бенюк Б.М.).

 

Сьоме питання порядку денного:

СЛУХАЛИ: Першого заступника Голови Комітету Шевченка А.В. про  проект Закону про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо врегулювання питання відповідальності за вчинення насильства в сім’ї, реєстр. № 1181, внесений народними депутатами України Геращенко І.В., Кондратюк О.К., Бережною І.Г., Павленком Р.М.,      Тарасюком Б.І., Розенком П.В., Гриневич Л.М., Бєльковою О.В.

З даного питання виступила заступник завідувача секретаріату Комітету           Чигрин А.В., яка повідомила, що метою законопроекту є врегулювання питання відповідальності за вчинення насильства в сім’ї. У зв’язку з цим автори законопроекту пропонують виключити зі статті 173-2 Кодексу України про адміністративні правопорушення окремі види стягнень, а саме штраф та виправні роботи з відрахуванням 20 відсотків заробітку в дохід держави.

В ході обговорення члени Комітету зазначили, що ухвалення зазначеного законопроекту сприятиме зниженню латентності насильства в сім’ї, адже застосування санкцій фінансового характеру не стільки впливає на порушника, як негативно позначається на бюджеті родини, в тому числі жертви насильства в сім’ї, що не сприяє її зверненню за захистом.

Народні депутати України наголосили, що ідеологія Закону України «Про попередження насильства в сім’ї» - це в першу чергу запобігання вчиненню насильства в сім’ї,  профілактика цього явища і виховний вплив на кривдника з метою недопущення в подальшому таких діянь. Практика довела, що запровадження такого виду стягнення як штраф було невиправданим.

В обговоренні законопроекту взяли участь: Гайдош І.Ф., Лутковська В.В., Попеску І.В., Шевченко А.В.

УХВАЛИЛИ:

1.      Рекомендувати Верховній Раді України проект Закону про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо врегулювання питання відповідальності за вчинення насильства в сім’ї, реєстр. № 1181, внесений народними депутатами України Геращенко І.В.,     Кондратюк О.К., Бережною І.Г., Павленком Р.М. Тарасюком Б.І., Розенком П.В., Гриневич Л.М., Бєльковою О.В., прийняти за основу.

         2. Висновок з цього питання надіслати до Комітету Верховної Ради України з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності, визначеного головним з підготовки даного законопроекту на розгляд Верховної Ради України. 

Таке рішення підтримали усі присутні на засіданні члени Комітету.

 

Восьме питання порядку денного:

СЛУХАЛИ: Першого заступника Голови Комітету Шевченка А.В. про  направлення до Кабінету Міністрів України для отримання експертного висновку проект Закону про електронний реєстр дітей дошкільного віку, реєстр. № 1132, внесений народним депутатом Миримським Л.Ю., та проект Закону про посилення відповідальності за дискримінацію на расовому, етнічному і релігійному ґрунті, реєстр. № 1042, внесений народними депутатами України Голубом О.В., Дзардановим М.С., Присяжнюком О.А.

          УХВАЛИЛИ:

Доручити секретаріату Комітету підготувати звернення відповідно до  Кабінету Міністрів України та Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини про надання експертних висновків щодо проекту Закону про електронний реєстр дітей дошкільного віку, реєстр. № 1132, внесений народним депутатом Миримським Л.Ю., та проекту Закону про посилення відповідальності за дискримінацію на расовому, етнічному і релігійному ґрунті, реєстр. № 1042, внесений народними депутатами України Голубом О.В., Дзардановим М.С., Присяжнюком О.А.

Таке рішення підтримали усі присутні на засіданні члени Комітету.

 

Дев’яте питання порядку денного:

СЛУХАЛИ: Першого заступника Голови Комітету Шевченка А.В. про  хід підготовки до слухань в Комітеті на тему: «Збір та використання персональних даних про особу в контексті захисту прав людини».

З даного питання члени Комітету заслухали інформацію головного консультанта секретаріату Комітету Бузницького Ю.В. щодо орієнтовного списку учасників, регламенту та порядку ведення слухань.  

УХВАЛИЛИ:

Інформацію про хід підготовки до слухань в Комітеті на тему: «Збір та використання персональних даних про особу в контексті захисту прав людини».

взяти до відома.

Таке рішення було підтримано усіма присутніми на засіданні членами  Комітету.

 

Десяте питання порядку денного:

СЛУХАЛИ: Першого заступника Голови Комітету Шевченка А.В. про  відзначення у 2013 році Дня пам’яті жертв депортації кримськотатарського народу (18 травня).

З даного питання члени Комітету заслухали народного депутата України, Голову Меджлісу кримськотатарського народу Джемілєва М., який повідомив про різке погіршення суспільно-політичної ситуації в Автономній Республіці Крим у сфері забезпечення прав і свобод громадян, національної злагоди, вирішення питань, пов’язаних з поверненням, облаштуванням депортованих кримських татар та осіб інших національностей.

Джемілєв М. зазначив, що у Меджлісі стурбовані намірами виконавчої влади Автономної Республіки Крим внести неузгоджені з представницьким органом кримських татар – Меджлісом зміни щодо проведення жалобних заходів напередодні та в день 18 травня 2013 року – 69-ї річниці тотальної депортації кримськотатарського народу, що може призвести до ускладнення суспільно-політичної ситуації в Криму.

Водночас Джемілєв М. звернув увагу членів Комітету на складний стан облаштування десятків місць компактного поселення кримських татар, у яких в важких умовах проживають десятки тисяч родин репатріантів та запропонував звернутись до Президента України Януковича В.Ф. з проханням здійснити відповідні заходи і міри реагування, спрямовані на відновлення діалогу та плідної співпраці органів державної влади України, виконавчої влади Автономної Республіки Крим з Меджлісом кримськотатарського народу, депутатським корпусом з числа кримських татар, обраних до Верховної Ради Автономної Республіки Крим та органів місцевого самоврядування.

В обговоренні зазначеного питання взяли участь: Бенюк Б.М., Джемілєв М., Попеску І.В., Шевченко А.В.

 

УХВАЛИЛИ:

Доручити секретаріату Комітету підготувати звернення до Президента України Януковича В.Ф. з проханням здійснити відповідні заходи і міри реагування у зв’язку із зверненням Меджлісу кримськотатарського народу.

Таке рішення було підтримано усіма присутніми на засіданні членами  Комітету.

 

Різне:

 

СЛУХАЛИ: Першого заступника Голови Комітету Шевченка А.В. про  проект «Політико-правові засади етнокультурної консолідації українського суспільства», що виконуватиметься науковцями Інституту держави і права     ім. В.М. Корецького НАН України.

З даного питання виступила завідуюча відділом правових проблем політології Інституту держави і права ім. В.М. Корецького НАН України Кресіна І.А., яка поінформувала членів Комітету, що виконання проекту  «Політико-правові засади етнокультурної консолідації українського суспільства» передбачає напрацювання конкретних рекомендацій, які сприятимуть вдосконаленню законодавчої бази, зокрема, у сфері етнонаціональної політики та етнокультурної консолідації українського суспільства.

Під час обговорення члени Комітету відзначили, що взаємодія з науковцями сприятиме виконанню рекомендацій Ради Європи щодо гармонізації українського та європейського етнонаціонального законодавства.

УХВАЛИЛИ:

Доручити секретаріату Комітету підготувати звернення до Директора Інституту держави і права ім. В.М. Корецького НАН України академіка Шемшученка Ю.С.  щодо зацікавленості у результатах проекту «Політико-правові засади етнокультурної консолідації українського суспільства».

Таке рішення було підтримано усіма присутніми на засіданні членами  Комітету.

 

СЛУХАЛИ: Першого заступника Голови Комітету Шевченка А.В. про  пропозицію Вестмінстерської фундації за демократію презентувати на засіданні Комітету друге видання «Права людини та парламенти: посібник для членів парламенту та працівників апарату».

УХВАЛИЛИ:

Погодитись з пропозицією Вестмінстерської фундації за демократію презентувати на наступному засіданні Комітету друге видання «Права людини та парламенти: посібник для членів парламенту та працівників апарату».

Таке рішення було підтримано усіма присутніми на засіданні членами  Комітету.

 

 

 

 

 

 

Перший заступник

Голови Комітету                                                                          Шевченко А.В.

 

 

Секретар Комітету                                                                      Гайдош І.Ф.

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку