Відбулась зустріч з делегацією Моніторингового комітету ПАРЄ

06 липня 2021, 15:07

6 липня 2021 р. члени Комітету зустрілись з делегацією Моніторингового комітету ПАРЄ з питань дотримання обов’язків та зобов’язань державами-членами Ради Європи.

Голова Комітету Дмитро Лубінець поінформував членів делегації з діяльністю Комітету та напрацюваннями у питаннях захисту прав національних меншин в Україні. Дмитро Лубінець повідомив присутніх про численні заходи, які проводились у Комітеті у зазначеній сфері: круглі столи, експертні обговорення, комітетські слухання, моніторингові візити до місць компактного проживання національних меншин у Донецькій, Запорізькій, Одеській, Чернівецькій, Закарпатській області.

Дмитро Лубінець відзначив, що зазначені моніторингові візити проводились з метою вивчення стану забезпечення прав та потреб національних меншин, а також задля обговорення питань, пов’язаних із напрацюванням та вдосконаленням законодавчої бази, спрямованої на регулювання етнонаціональних відносин, зокрема проекту нової редакції Закону України «Про національні меншини в Україні».

Голова Комітету звернув увагу присутніх на прийнятий Парламентом Закон України «Про корінні народи України», метою якого є  визначення правового статусу корінних народів України та встановлення правових гарантій на повне володіння всіма правами людини і основоположними свободами осіб, що належать до корінних народів України, що встановлені  нормами міжнародного права, а також передбачені в Конституції та законах України.

В ході зустрічі сторони обмінялися думками та домовились про подальшу співпрацю.

У зустрічі взяли участь: Голова Комітету Дмитро Лубінець, народний депутат України Тарас Тарасенко, Співдоповідачі Комітету ПАРЄ Альфред Хеєр (Швейцарія), Біргір Торарінссон (Ісландія), Бас Кляйн (Нідерланди) та Стен Ньорлов (Данія).