Комітетські слухання на тему: «Удосконалення державної політики у сфері застосування санкцій до осіб, причетних до незаконних політично мотивованих переслідувань громадян України на тимчасово окупованих територіях та в Російській Федерації»

Опубліковано 21 листопада 2018, о 18:00
 

21 листопада 2018 р. у Комітеті Верховної Ради України з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин  відбулися слухання на тему: «Удосконалення державної політики у сфері застосування санкцій до осіб, причетних до незаконних політично мотивованих переслідувань громадян України на тимчасово окупованих територіях та в Російській Федерації». 

На слуханнях обговорювались питання щодо удосконалення національного законодавства України у сфері застосування санкцій до відповідної категорії осіб, покращення ефективності національних санкцій, просування в західних країнах санкцій щодо осіб, причетних до політично мотивованих незаконних переслідувань громадян України,  перспектив узгодження санкційної політики України з положеннями "акту Магнітського".

“На жаль, ми є свідками кричущих порушень прав людини, які відбуваються на тимчасово окупованих територіях України, та переслідувань наших громадян в Російській Федерації. В той час, коли наші співгромадяни перебувають за ґратами в Російській Федерації за сфабрикованими проти них кримінальними справами, коли їх переслідують тільки за те, що вони не підтримують окупаційну владу, коли в анексованому Криму в оселях українців і кримських татар влаштовуються обшуки, їхнім родинам погрожують, а інколи люди просто зникають безвісти, ми не можемо стояти осторонь»,- наголосив Голова Комітету ВРУ з прав людини Григорій Немиря.

За його словами, кількість громадян України, які затримуються з політичних мотивів на території окупованого Криму та Російської Федерації зростає з весни 2014 року. Про це повідомляють правозахисники, ці порушення фіксує Моніторингова місія ООН з прав людини. 

Григорій Немиря наголосив, що не лише Україна, а й світова спільнота прагне врятувати бранців Кремля. Чітку позицію щодо порушення прав людини займають держави-члени Європейського Союзу та Сполучені Штати Америки.

«Але ми маємо усвідомлювати, що перш, ніж звертатися до інших держав, світової спільноти з проханням про посилення персональних санкцій щодо фізичних осіб, безпосередньо причетних до порушення прав людини як на території  Криму, так і щодо затриманих та ув’язнених в Російській Федерації, ми повинні удосконалити внутрішньодержавний механізм застосування санкцій»,- підкреслив Голова Комітету.

Член Комітету Рефат Чубаров наголосив, що «громадяни України, які постраждали внаслідок російської агресії, мають бути впевнені, що Україна захищатиме їх, їхні права і свободи, а  їхні кривдники не залишаться безкарними». 

«Це надзвичайно важливо для людей, яких переслідують, які пережили обшуки, арешти, тортури та порушення їхніх прав і свобод окупантами»,- сказав він.

Президент Світового Конгресу Українців Євген Чолій зауважив, що СКУ та його мережа у 61-й країні світу робили і роблять усе можливе для засудження  світовою спільнотою агресії Росії проти України, зокрема анексії Криму, окупації частини Донбасу та порушення прав і свобод українців, але попри усі зусилля агресія з боку Російської Федерації триває понад чотири роки. У цьому зв‘язку він закликав демократичні країни не лише реагувати на  такі дії Росії, а й виробити проактивну стратегію, спрямовану на зупинення російської агресії.

Директор програми USAID “Права людини в дії” Тарас Цимбрівський закликав учасників слухань до розробки спільними зусилля механізму, який би дозволив попереджувати порушення прав і свобод людини.

«Крим - це територія України, Донбас - це територія України, і якщо на цих територіях порушується законодавство України, яке ніхто не відміняв, то це кримінальний злочин»,- сказав Заступник Голови Комітету ВРУ з прав людини Геогрій Логвинський.

«Ми маємо чудовий приклад акту Магнітського, але у нас є набагато більше можливостей, адже просувати наші власні списки може не лише громадянське суспільство, а й держава Україна. Я закликаю до спільних зусиль у цьому напрямку»,- сказала Марія Томак, координаторка Медійної ініціативи за права людини, експертка програми USAID «Права людини в дії».

Заступник секретаря РНБО Олександр Литвиненко повідомив про державну політику і дії державних органів у сфері застосування санкцій до осіб, причетних до незаконних політично мотивованих переслідувань громадян України на тимчасово окупованих територіях та в Російській Федерації. 

«Люди, які постраждали від порушення прав і свобод, очікують, що Україна не лише здійснюватиме політичний, вони розраховують на розслідування та покарання винних»,- сказала юристка Української Гельсінської спілки з прав людини Дар’я Свиридова. Вона також наголосила на важливості координації дій у сфері санкційної політики України та на визначенні органу державної влади, який би відповідав за реалізацію санкційної політики.

Народний депутат Світлана Заліщук підкреслила, що національне законодавство у сфері санкційної політики потребує доопрацювання, оскільки слабке законодавство створює лакуни для вибіркового застосування санкцій,  чим можуть скористатися зацікавлені особи. Окрім того, вона звернула увагу на важливість синхронізації санкційних списків -України та міжнародних, і створення координаційного органу у цій сфері. 

У заході, якій організовано за підтримки Медійної ініціативи за права людини (МІПЛ) та Української Гельсінської спілки з прав людини (УГСПЛ), брали участь народні депутати України, представники органів державної влади, дипломатичних установ, міжнародних і  громадських організацій, засобів масової інформації.


Фрагмент відеозапису


Повернутись до списку публікацій

Версія для друку