«Побудова справедливого, різноманітного та інклюзивного суспільства, де людська гідність вважатиметься справжньою цінністю, є одним із пріоритетних завдань держави», - заступниця голови Комітету Неллі Яковлєва

30 липня 2024, 17:11

 

30 липня відбулась конференція «Посилення можливостей та захист прав ромських жінок через ефективну реалізацію політики», співорганізатором якої виступив Комітет Верховної Ради з питань прав людини, деокупації та реінтеграції тимчасово окупованих територій України, національних меншин і міжнаціональних відносин.

Під час заходу, присвяченого захисту прав ромських жінок, обговорювались, у тому числі, такі питання, як гендерна рівність, захист прав національних меншин, підтримка різноманітності в українському суспільстві, справедливі підходи у захисті вразливих верств населення тощо.

У ході свого виступу заступниця голови Комітету Неллі Яковлєва наголосила на неприпустимості дискримінації ромських жінок за етнічною, гендерною та будь-якою іншою ознаками. При цьому політикиня зазначила, що подолати стереотипи щодо ромських жінок можна виключно через комплексну державну політику. У даному аспекті важливо посилювати антидискримінаційне законодавство, а також просвітницькі кампанії щодо подолання упередженого ставлення до ромських жінок та щодо їх обізнаності про свої права.

За підсумками обговорення учасники заходу дійшли згоди щодо необхідності забезпечення скоординованих дій всіх заінтересованих субєктів, які працюють у сфері захисту прав ромських жінок, а також доцільності створення нових майданчиків для просування у середньостроковій та довгостроковій перспективі ідеї рівності прав ромських жінок.