Відбулось засідання Комітету

20 травня 2024, 14:21

 

20 травня 2024 року у форматі відеоконференції відбулось засідання Комітету Верховної Ради України з питань прав людини, деокупації та реінтеграції тимчасово окупованих територій України, національних меншин і міжнаціональних відносин.

За результатами розгляду законопроектів члени Комітету підтримали два законопроекти.

Так, Верховній Раді України рекомендовано проект Закону України про внесення змін до статті 11 Закону України “Про правовий статус осіб, зниклих безвісти за особливих обставин”, реєстр. № 11093 від 19.03.2024, поданий Кабінетом Міністрів України, включити до порядку денного одинадцятої сесії Верховної Ради України дев’ятого скликання та за наслідками розгляду в першому читанні прийняти за основу та в цілому з пропозицією викласти його текст у редакції, запропонованій Комітетом.

У висновку, наданому головному комітету, рекомендовано проект Закону України про внесення змін до Закону України «Про військовий обов'язок і військову службу» щодо забезпечення рівних прав жінки та чоловіка на звільнення з військової служби під час дії воєнного стану, якщо обоє з подружжя проходять військову службу і мають дитину (дітей) віком до 18 років, реєстр. № 11226 від 30.04.2024, поданий народним депутатом України Фріз І.В. та іншими народними депутатами України, за наслідками розгляду в першому читанні прийняти за основу та в цілому.

Також під час засідання розглядався проект Закону України про внесення змін до Закону України "Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб" щодо встановлення пільгових умов орендної плати для окремих категорій, реєстр. № 11070 від 11.03.2024, поданий народним депутатом України Янченко Г.І. В ході обговорення народні депутати України звернули увагу, що положення законопроекту фактично втратили свою актуальність у зв’язку з прийняттям 7 травня 2024 року  постанови Кабінету Міністрів України, відповідно до якої Уряд врегулював фактично всю порушену у проекті Закону проблематику. З огляду на наведене члени Комітету рекомендували Верховній Раді України зазначений законопроект, включити до порядку денного одинадцятої сесії Верховної Ради України дев’ятого скликання та за наслідками розгляду в першому читанні відхилити.