«Ми пишаємось мужністю синів і доньок кримськотатарського народу, які в усі часи, інколи в нелюдських умовах, зберігали національну ідентичність та вірність батьківським традиціям», - Андрій Задорожний, голова Комітету

18 травня 2024, 07:18

 

18 травня в Україні відзначається День пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу.

З того часу, як тоталітарний режим СРСР депортував з Кримського півострова близько 200 тисяч кримських татар, минуло вже 80 років. Тоді фактично цілий народ був вигнаний із своїх домівок та в примусовому порядку змушений був залишити рідну землю.

Трагічна історія депортації кримськотатарського народу замовчувалася в СРСР. У кремлі намагалися стерти всі сліди існування кримських татар - переписували історію Криму, перейменовували всі кримськотатарські назви на півострові, забороняли мову, навіть саму назву «кримські татари» прибрали з усіх офіційних документів та енциклопедій, таку національність заборонили вписувати в паспорт. Росія, як «правонаступниця СРСР», не провела жодного розслідування цього злочину і не виплатила жодних компенсацій.

На жаль, через 80 років після жахливого акту геноциду проти цілого народу, історія знову повторюється. Вже десять років поспіль Український Крим задихається у російській окупації. Утиски кримських татар в тимчасово окупованому Криму для держави-агресора є не просто буденним явищем, а цілеспрямованою політикою окупаційної влади. Росія продовжує методично руйнувати культурну спадщину корінного народу України, фальсифікувати його історію. Фактично кримські татари вдруге за 80 років зазнають репресій та переслідувань і знову змушені залишати свою батьківщину.

8 травня 2024 року Верховна Рада України прийняла Постанову «Про Звернення Верховної Ради України до урядів та парламентів іноземних держав, міжнародних організацій, парламентських асамблей у зв’язку з 80-ми роковинами геноциду кримськотатарського народу 1944 року». Ця постанова є ще одним сигналом для світової спільноти - зло має бути покаране!

Ми памятаємо і висловлюємо глибоку повагу представникам кримськотатарського народу, всім, хто не скорився агресору та продовжує боротися за волю і свободу.