Заступниця голови Комітету Неллі Яковлєва: «Якісні законодавчі акти є важливою складовою для формування стереотипу нульової толерантності до дискримінації»

01 березня 2024, 09:31

 

За рішенням ООН щороку 1 березня у світі відзначається День нульової дискримінації. Ключовою його метою є сприяння рівності й розвитку суспільства на основі справедливих законів.

Принцип рівності в Україні закріплено у статтях 21 та 24 Основного Закону, згідно з якими усі люди є вільні і рівні у своїй гідності та правах, а громадяни мають рівні конституційні права і свободи та є рівними перед законом. Саме тому утиски людини через стать, вік, расу, етнічність, інвалідність, політичні погляди, релігійні переконання, сексуальну орієнтацію і гендерну ідентичність є неприпустимими.  Недискримінація - це невід’ємне право людини.

На жаль, маємо констатувати, що прояви дискримінації продовжують відбуватись у нашому суспільстві. Без їх подолання ми не зможемо наблизитись до європейських стандартів захисту прав людини і демократичних цінностей.

Для протидії дискримінації нам потрібно об’єднати зусилля між органами державної влади та громадянським суспільством. Станом на сьогодні в парламенті зареєстровано низку антидискримінаційних законопроектів, які спрямовані на протидію утискам за різними ознаками. Якісні законодавчі акти у відповідній сфері є важливою складовою для формування стереотипу нульової толерантності до дискримінації. Верховна Рада України та Комітет, в межах своїх предметів відання, продовжують працювати над забезпеченням рівності громадян перед законом як важливої умови існування правової держави.