Заступник голови Комітету Неллі Яковлєва: «Сподіваюсь, що вже зовсім скоро ми зможемо відсвяткувати нашу спільну перемогу над агресором в українському Криму під синьо-жовтими стягами»

25 лютого 2023, 10:08

  

26 лютого ми відзначаємо День спротиву окупації Криму. Саме Крим першим з українських територій зазнав окупації російською федерацією. Сміливі та сильні люди 9 років тому вийшли на мітинг під стіни Верховної Ради Автономної Республіки Крим, щоб проявити свою громадянську позицію щодо підтримки територіальної цілісності України.

Протягом цих років життя наших громадян в українському Криму супроводжувалось системним порушенням прав людини, політичними переслідуваннями кримськотатарського населення, утисками свободи слова та релігії, екологічними проблемами та потужною мілітаризацією регіону.

Держава активно протидіяла цим явищам і процесам як на національному, так і на міжнародному рівнях, але виключно політико-дипломатичними засобами: ухвалено ряд Резолюцій ООН щодо кримського питання; внесено зміни до законодавства, зокрема прийнято Закон України «Про корінні народи України», Стратегію деокупації та реінтеграції тимчасово окупованої території Автономної Республіки Крим та міста Севастополя; започатковано роботу «Кримської платформи»; запроваджено відповідні санкції.

Сьогодні, через рік після повномасштабного вторгнення російської федерації на територію України, ми, як ніколи раніше, близькі до повернення своїх територій, включно з тимчасово окупованим Кримом. Автономна Республіка Крим має символічне значення у цій війні, адже збройна агресія проти нашої держави розпочалась саме в Криму. І саме в Криму вона і закінчиться. Сподіваюсь, що вже зовсім скоро всі, хто в 2014 році вийшов на мітинг спротиву окупації, хто протягом дев’яти років  боровся і не здавався, зможуть відсвяткувати нашу спільну перемогу над агресором в українському Криму під синьо-жовтими стягами.