Голова Комітету Андрій Задорожний: «Надання Урядом Нідерландів згоди на створення в Гаазі Реєстру збитків, завданих Україні російською агресією, - початок для запровадження всеохоплюючого репараційного механізму»

21 лютого 2023, 09:10

 

Наприкінці 2022 року Генеральна Асамблея ООН більшістю голосів ухвалила важливу для нашої держави Резолюцію під назвою «Забезпечення засобів правового захисту та репарацій у зв’язку з агресією проти України».

Однією з ключових позицій вказаної резолюції була рекомендація щодо створення реєстру завданих збитків як майнового, так і немайнового характеру, пов’язаних зі збройною агресією російської федерації. При цьому, документ передбачає створення відповідного реєстру на міжнародному рівні.

І вже у лютому 2023 року Україна почала отримувати потужні сигнали щодо виконання зазначеної резолюції. Так, Уряд Нідерландів офіційно надав принципову згоду на створення в Гаазі міжнародної організації – Реєстру збитків, завданих Україні російською агресією (далі – Реєстр).

Створення такого Реєстру – це частина роботи для притягнення винних осіб до відповідальності за шкоду, завдану війною українцям, бізнесу та державі. Для нас дуже важливо, щоб держава-окупант понесла відповідальність не тільки за матеріальні збитки, а й за вбивства, каліцтва, мордування, приниження інші злочини, яких громадяни України зазнавали та продовжують зазнавати у зв’язку зі збройною агресією російської федерації. Фактично вперше, мова йде про міжнародний інструмент збору інформації про завдану шкоду немайнового характеру, спричинену війною проти України.

Не дивлячись на те, що бойові дії ще тривають, вже створюються передумови для запровадження всеохоплюючого репараційного механізму. Результатом фіксації завданих збитків має бути притягнення держави-агресора та винних осіб не тільки до фінансової, а й до кримінальної відповідальності

 Функціонування відповідного Реєстру – це потужний крок, в тому числі, і до створення спеціального міжнародного трибуналу щодо воєнних злочинів та злочину агресії проти України.