Заява членів Комітету щодо необхідності створення спеціального трибуналу щодо злочину агресії проти України, притягнення Російської Федерації до відповідальності за скоєння воєнних злочинів, злочинів проти людяності та геноциду

17 листопада 2022, 20:34

Члени Комітету з питань прав людини, деокупації та реінтеграції тимчасово окупованих територій України, національних меншин і міжнаціональних відносин виступають за необхідність створення спеціального трибуналу для покарання злочину агресії проти України.

Розпочата Росією повномасштабна війна стала найсерйознішим викликом міжнародному миру та безпеці з часів Другої світової війни. Дії країни агресора супроводжуються винятково жорстокими воєнними злочинами і злочинами проти людяності та мають всі ознаки геноциду українського народу.

Росія веде війну проти цивільного населення. Масовані ракетні удари вбивають мирних жителів та руйнують критично важливу інфраструктуру України. В кожному деокупованому місті виявляють масові поховання та катівні. За даними Офісу Генерального прокурора України станом на 17 листопада 2022 року українські правоохоронці зареєстрували 47463 злочини агресії та воєнних злочинів РФ і 18966 злочинів проти національної безпеки.

Вчинені Росією злочини потребують міжнародного розгляду та засудження. Рішучість світового співтовариства має продемонструвати, що злочин агресії не буде толерований а ті, хто розв’язав цю криваву війну і вчиняє злочини проти людяності будуть нести  персональну відповідальність.

Створення спеціального трибуналу щодо злочину агресії проти України – це фундамент відновлення справедливості та убезпечення всього світу від подібної агресії у майбутньому.