Заява членів Комітету до Міжнародного дня миру

21 вересня 2022, 09:16

 

 

В умовах сьогодення саме мир є найбільшою цінністю для багатьох мільйонів людей.  Страх, агресія, жорстокість, насилля, розруха, біль від втрат, неймовірні страждання  – все, що приносить з собою війна, не дає можливості жити цілим народам, відкидає країни в розвитку на десятиліття назад.

Щороку 21 вересня світова спільнота з ініціативи Організації Об’єднаних Націй відзначає Міжнародний день миру. В Україні ж День миру установлено відповідно до Указу Президента України № 100 від 5 лютого 2002 року.

Цьогоріч для нашої держави цей день є особливо значимим. 24 лютого Україна прокинулась від вибухів та обстрілів. 24 лютого в Україні почалась повномасштабна війна. Вже майже сім місяців український народ героїчно бореться з військовою агресією Російської Федерації. За цей час життя кожного українця змінилося докорінно і назавжди.

Безкінечні обстріли та ракетні удари по всій території України, тисячі жертв серед мирного населення, сотні вбитих дітей, зруйновані школи, лікарні, житлові будинки, порушена екологія, втрата рідних, поранення, травми, катування, викрадення, насильницьке вивезення на територію країни-агресора та неймовірний біль: фізичний і моральний – вже майже сім місяців є моторошною реальністю для українців. Реальністю, яка назавжди залишить по собі глибокі психологічні травми.

Сьогодні для кожного українця найзаповітнішою мрією є мир. Ми прагнемо припинення збройної агресії Росії та деокупації всіх територій України. Ми мріємо про повернення рідних, близьких, друзів додому живими і здоровими, про мирне небо над головою, про повернення до свого буденного та звичного життя.

Мир в Україні обов’язково настане. Ми його здобудемо. Україна переможе, у нас просто немає іншого виходу. А держава-агресор неминуче понесе повну відповідальність за всі воєнні злочини, за геноцид та кривавий терор проти українського народу.

Наша спільна заповітна мрія неодмінно стане реальністю! На нашій землі буде мир, Україна відродиться та розквітне і стане частиною європейської родини!