Відбулось засідання робочої групи з розробки проекту Закону про реабілітаційні центри

01 вересня 2022, 15:11

 

1 вересня 2022 року в Комітеті з питань прав людини, деокупації та реінтеграції тимчасово окупованих територій України, національних меншин та міжнаціональних відносин відбулося чергове засідання робочої групи з розробки проекту Закону про реабілітаційні центри під головуванням народного депутата України, голови підкомітету з питань прав людини Тараса Тарасенка.

У ході засідання робочої групи Тарас Тарасенко доповів щодо результатів візитів до трьох медико-реабілітаційних центрів для наших військовослужбовців, окресливши високий рівень їх матеріально-технічного та кадрового забезпечення.

Радником-уповноваженою Президента України з питань безбар?єрності Тетяною Ломакіною було наголошено на тому, що реабілітація військовослужбовців повинна мати системний характер, починатися з гострого періоду, планування повернення до мирного життя і практичної реалізації цього планування.

Держава має забезпечити, щоб усі наші захисники повернулися до повноцінного мирного життя і були спроможними повноцінно працювати.

Констатовано також необхідність додатково вивчити передовий досвід іноземних країн, які воюють, та як в цих країнах організована система реабілітації військовослужбовців.

У свою чергу, голова Нацасамблеї людей з інвалідністю України Валерій Сушкевич акцентував увагу на необхідності коригування законодавства, щоб наші захисники під час відпустки за станом здоров’я оперативно і безперешкодно потрапляли до реабілітаційних центрів з метою відновлення власного здоров’я.

Відтак, наразі існує необхідність в удосконаленні нормативно-правових актів в сфері реабілітації, а також нарощуванні спроможностей реабілітаційних центрів надавати якісні послуги нашим захисникам та цивільному населенню, яке постраждало від війни та воєнних злочинів рф. В цьому контексті важливою є підготовка українських фахівців у сфері реабілітації.