Верховною Радою України прийнято за основу проект Закону України про встановлення правових та соціальних гарантій для громадян Республіки Польща, які перебувають на території України, реєстр. № 7550 від 11.07.2022 року

19 липня 2022, 16:09


19 липня 2022 Верховною Радою України прийнято за основу проект Закону України про встановлення правових та соціальних гарантій для громадян Республіки Польща, які перебувають на території України, ініційований Президентом України.

Вказаний законопроект, який визначено главою держави як невідкладний, розроблено у відповідь на прийняття 12 березня 2022 року Закону Республіки Польща «Про допомогу громадянам України у зв’зку зі збройним конфліктом на території цієї країни».

Проектом Закону вдосконалюються умови проживання громадян Республіки Польща на території України, а також встановлюються для них нові правові та соціальні гарантії. Громадяни сусідньої держави матимуть додаткові права при працевлаштуванні в Україні, при здійсненні господарської діяльності на території України, навчанні в закладах освіти України тощо. Крім того, законопроектом встановлюється право громадян Республіки Польща, які перебувають на території України, на окремі соціальні виплати згідно із законодавством України.

Комітету Верховної Ради України з питань прав людини, деокупації та реінтеграції тимчасово окупованих територій у Донецькій, Луганській областях та Автономної Республіки Крим, міста Севастополя, національних меншин і міжнаціональних відносин доручено доопрацювати зазначений законопроект з урахуванням поправок і пропозицій суб’єктів права законодавчої ініціативи, скоротивши строк подання таких поправок і пропозицій наполовину, в тому числі з урахуванням частини першої статті 116 Регламенту Верховної Ради України, та внести його на розгляд Верховної Ради України у другому читанні.

Працюємо!