Заява членів Комітету до Всесвітнього дня біженців

20 червня 2022, 11:06

  

Щороку, 20 червня, у світі відзначають Всесвітній день біженців, заснований Організацією Об’єднаних Націй на честь сили, мужності, витримки мільйонів біженців по всьому світу.

Вперше цей день відзначили 20 червня 2001 року, вшановуючи 50-ту річницю Конвенції 1951 року про статус біженців - ключового міжнародного договору, що є вирішальною складовою міжнародного права в галузі прав людини та залишається таким же актуальним сьогодні, як і тоді, коли він був укладений.

У 2001 році Україна приєдналася до Конвенції ООН про статус біженців 1951 року та Протоколу щодо статусу біженців 1967 року і привела національне законодавство у відповідність до цих міжнародних актів.

Всесвітній день біженців перш за все є нагодою згадати про тих, хто був змушений покинути свої домівки, родину, роботу, друзів, своє звичне та налагоджене життя,  тих, хто був змушений тікати зі своєї батьківщини та шукати притулок і захист в незнайомих, чужих країнах. 

Згідно зі щорічним звітом УВКБ ООН про Глобальні тренди, кількість людей, переміщених через конфлікти, переслідування та порушення прав людини, становить більше 80 мільйонів осіб. І за кожною цифрою стоїть окрема людина. Людина зі зламаним життям.

На жаль, у 2014 році Україна також зробила свій внесок у цю вражаючу цифру. У зв’язку з окупацією Кримського півострова та збройним конфліктом на території Донецької, Луганської областей, наша держава зіткнулася із найбільшою у своїй історії кризою внутрішнього переміщення. Майже два мільйони українців покинули рідні міста та села, рятуючи свої життя та життя своїх дітей.

Через вісім років, 24 лютого  2022 року - почалась повномасштабна агресія Російської Федерації проти України, що спричинила небачену з часів Другої світової війни хвилю міграції. Значна частина населення України перетворилася або на внутрішньо переміщених осіб, що шукають безпечніші місця на території України (це понад 8 мільйонів осіб на початок травня), або на біженців за кордоном, що втекли від смерті, яку несе російська окупаційна армія.

Члени Комітету висловлюють повагу та вдячність усім небайдужим країнам, усій міжнародній спільноті за неймовірну підтримку українців з самих перших хвилин російської агресії, за безпечний прихисток та допомогу усім нашим громадянам.

Впевнені, що разом з надійними партнерами Україна обов’язково переможе і наші громадяни, які змушені були покинути свою рідну землю, обов’язково повернуться додому, у звільнену від агресора та окупанта країну!