Члени Комітету закликають не визнавати паспортні документи, видані державою-агресором на тимчасово окупованих територіях України

17 червня 2022, 12:01

 

Члени Комітету Верховної Ради України з питань прав людини, деокупації та реінтеграції тимчасово окупованих територій у Донецькій, Луганській областях та Автономної Республіки Крим, міста Севастополя, національних меншин і міжнаціональних відносин закликають уряди і парламенти іноземних держав не визнавати паспортні документи, видані державою-агресором на тимчасово окупованих територіях України.

 

Примусова паспортизація є одним з ключових елементів загарбницької політики, яку держава-агресор намагається втілювати на тимчасово окупованих територіях України. Так званий «спрощений порядок» видачі російських паспортів для мешканців тимчасово непідконтрольних Україні територій має на меті якомога швидше розірвати зв'язок наших громадян зі своєю державою, а також інтегрувати українське населення у правове, політичне та економічне поле Російської Федерації.

При цьому, враховуючи відсутність у більшості мешканців тимчасово окупованих територій свідомої волі та бажання отримувати російські паспорти, для досягнення поставлених цілей окупанти штучно створюють умови, за яких обсяг прав громадян України суттєво звужується за умови відсутності у них паспортних документів держави-агресора (неможливість отримувати послуги від житлово-експлуатаційних організацій, медичних закладів, банківських установ тощо).

Зазначені дії є грубим порушенням норм міжнародного права, зокрема, IV Конвенції про закони і звичаї війни на суходолі та додатка до неї: Положення про закони і звичаї війни на суходолі, відповідно до яких забороняється примушувати жителів окупованої території присягати на вірність державі-супротивнику (стаття 45). Отримання паспортних документів держави-окупанта – це, фактично, і є присяга на вірність державі-супротивнику, оскільки громадянство, яке автоматично присвоюється разом з видачею таких документів, передбачає не тільки надання для осіб додаткових прав, а й необхідність виконання ними певних обовязків перед державою-окупантом.

Нещодавно виданий президентом держави-окупанта указ щодо спрощеного порядку отримання російського громадянства для мешканців Запорізької та Херсонської областей України свідчить не лише про недотримання країною-агресором норм та принципів міжнародного гуманітарного права, а й про відкрите порушення суверенітету та територіальної цілісності України.

З кожним днем війни така відкрита загарбницька політика сусідньої держави на тимчасово окупованих територіях тільки посилюється. Так, в інформаційному просторі вже з’явилися повідомлення, що окупаційна адміністрація на території Херсонської області заявила про автоматичне отримання громадянства Російської Федерації всім дітям, які народилися на території області після 24 лютого 2022 року.

Фактично, мешканці тимчасово окупованих територій України сьогодні позбавлені свідомого вибору і набувають російське громадянство або автоматично, або примусово.

Члени Комітету вітають позицію Високого представника Європейського Союзу з питань закордонних справ і політики безпеки Жозепа Борреля, який вже заявив про невизнання Європейським Союзом паспортів, виданих Російською Федерацією на тимчасово окупованих територіях Запорізької та Херсонської областей, а також закликають уряди і парламенти інших іноземних держав не визнавати паспортні документи, видані державою-агресором на тимчасово непідконтрольних Україні територіях.