Відбулися спільні комітетські слухання на тему: «Захист прав і свобод громадян України, які перебувають на території держав - членів ЄС та інших держав як тимчасово переміщені особи внаслідок збройної агресії Російської Федерації»

15 червня 2022, 15:06

15 червня 2022 року відбулися спільні комітетські слухання на тему: «Захист прав і свобод громадян України, які перебувають на території держав - членів ЄС та інших держав як тимчасово переміщені особи внаслідок збройної агресії Російської Федерації», співорганізаторами яких стали п‘ять парламентських комітетів, зокрема, Комітет з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів, Комітет з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва, Комітет з питань інтеграції України до Європейського Союзу, Комітет з питань прав людини, деокупації та реінтеграції тимчасово окупованих територій у Донецькій, Луганській областях та Автономної Республіки Крим, міста Севастополя, національних меншин і міжнаціональних відносин, Комітет з питань гуманітарної та інформаційної політики.

Голова Комітету з питань прав людини, деокупації та реінтеграції тимчасово окупованих територій у Донецькій, Луганській областях та Автономної Республіки Крим, міста Севастополя, національних меншин і міжнаціональних відносин Дмитро Лубінець у своєму виступі наголосив, що наша держава  насамперед повинна не втрачати зв’язку із своїми громадянами, які перебувають за кордоном. Потрібно активізувати роботу по укладенню двосторонніх угод з країнами перебування наших мігрантів щодо соціального та пенсійного забезпечення. І не лише захищати права громадян за кордоном, але вже зараз готуватися до їхнього повернення додому.

Також Дмитро Лубінець привернув увагу до проблеми примусового вивезення громадян України до держави-агресора. За різними даними на територію Росії вивезено не менше мільйона трьохсот тисяч громадян, з них близько 240 тисяч дітей. В контексті необхідності захисту прав зазначених осіб, Голова Комітету підкреслив важливість якнайшвидшого призначення Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, адже до його повноважень входить захист громадян нашої держави незалежно від місця їхнього перебування.