Звернення членів Комітету з питань прав людини щодо недопущення порушень норм міжнародного гуманітарного права Російською Федерацією

10 червня 2022, 17:57

 

Члени Комітету Верховної Ради України з питань прав людини, деокупації та реінтеграції тимчасово окупованих територій у Донецькій, Луганській областях та Автономної Республіки Крим, міста Севастополя, національних меншин і міжнаціональних відносин звертаються до Верховного Комісара ООН з прав людини щодо недопущення порушень норм міжнародного гуманітарного права Російською Федерацією

 

Російська Федерація вкотре демонструє кричуще порушення норм міжнародного права. Так званий «верховний суд ДНР» 9 червня оголосив про засудження до смертної кари двох громадян Великої Британії та громадянина Марокко, які захищали Україну після повномасштабного вторгнення Росії. Згідно з Женевськими конвенціями засуджені користуються імунітетом комбатантів і, як військовополонені, не можуть бути притягнуті до відповідальності за безпосередню участь у військових діях. Умисне позбавлення військовополоненого або іншої людини під захистом права на справедливий суд є воєнним злочином та порушенням Загальної декларації прав людини.

Такі дії є черговою спробою агресора підняти ставки у переговорному процесі та вплинути на міжнародну спільноту з метою послаблення санкцій.

Члени Комітету звертаються до Верховного Комісара ООН з прав людини з закликом вплинути на Російську Федерацію та її соратників з метою недопущення порушень норм міжнародного гуманітарного права, зокрема права на захист, яке надане військовополоненим, та закликають міжнародну спільноту посилити подальший санкційний вплив на агресора. Світова спільнота повинна працювати разом і ми сподіваємось на консолідацію міжнародної підтримки у цій ініціативі.