Звернення членів Комітету щодо негайного звільнення всіх осіб, які незаконно утримуються на тимчасово окупованих територіях України

09 червня 2022, 17:33

 

Члени Комітету Верховної Ради України з питань прав людини, деокупації та реінтеграції тимчасово окупованих територій у Донецькій, Луганській областях та Автономної Республіки Крим, міста Севастополя, національних меншин і міжнаціональних відносин звертаються до Верховного Комісара ООН з прав людини та Міжнародного Комітету Червоного Хреста із закликом вплинути на Російську Федерацію щодо негайного звільнення всіх осіб, які незаконно утримуються на тимчасово окупованих територіях України

 

Відповідно до положень Конвенції про захист цивільного населення під час війни забороняється захоплення заручників та застосування будь-яких заходів, які можуть завдати фізичних страждань або призвести до знищення осіб (статті 32, 34).

Всупереч зазначеному, на тимчасово окупованих територіях держава-агресор продовжує використовувати нелюдські методи придушення патріотично налаштованих громадян України.

Так, за інформацією Постійного Представника Президента України в Автономній Республіці Крим Таміли Ташевої тільки на території Херсонської області близько 600 людей перебувають у підвальних та спеціально обладнаних приміщеннях, які використовуються російськими загарбниками, зокрема, для тортур і катувань цивільних осіб (активістів, журналістів, громадських діячів тощо). При цьому, за інформацією, яка надходить з різних джерел, деяких заручників вивозять на тимчасово окуповану територію Автономної Республіки Крим та м. Севастополь з метою поміщення їх у спеціальному блоці Сімферопольського СІЗО, де викрадені особи піддаються залякуванням та жорстокому поводженню із ними.

Протиправна діяльність окупантів щодо незаконного утримання цивільних мешканців є системною і здійснюється на всіх територіях України, які перебувають під фактичним тимчасовим контролем російської армії. Особливо цинічно виглядає утримання в катівнях громадян, яких затримали під час так званих «фільтраційних заходів». Такі дії спрямовані, в першу чергу, на придушення зростаючого невдоволення діями окупаційної влади, а також на примусове схилення місцевого населення до співпраці.

Зазначені факти свідчать про свідоме нехтування державою-агресором загальновизнаними правилами ведення війни та основоположними правами людини і громадянина.

З метою недопущення збільшення кількості фактів порушень прав людини члени Комітету звертаються до Верховного Комісара ООН з прав людини та Міжнародного Комітету Червоного Хреста із закликом вплинути на Російську Федерацію щодо негайного звільнення всіх осіб, які незаконно утримуються на тимчасово окупованих територіях України.