Довідник для широкого кола фахівців: «Невидимі наслідки війни. Як розпізнати? Як спілкуватись? Як допомогти подолати?»

27 квітня 2022, 11:32

 

Довідник «Невидимі наслідки війни. Як розпізнати? Як спілкуватись? Як допомогти подолати?» був підготовлений на основі практичного досвіду роботи з ветеранами та членами їхніх сімей, узагальнення наукового доробку та міжнародного досвіду, присвячених різним аспектам роботи з травмою та її наслідками.

Довідник розроблено для Міністерства у справах ветеранів України з метою створення покрокової методології з подолання наслідків ПТСР та інших негативних психологічних станів учасників бойових дій.

«Починаючи з 2014 року ізраїльські фахівці з готовністю підтримують українських колег у їхній нелегкій роботі – допомозі учасникам бойових дій та мирному населенню, що постраждало від війни на сході України. Мені особисто випав ряд можливостей поділитися з українськими колегами знаннями та досвідом, набутим в нашій країні, що неодноразово проходила випробування війнами та терором. Представлений вашій увазі Довідник був написаний на основі глибокого переконання у тому, що необхідно прагнути до ознайомлення якомога ширшої аудиторії з передовими практиками роботи з травмою, з тим, як поліпшити розуміння того, що переживають ветерани, і як вдосконалювати підходи цієї допомоги. Значну увагу приділено питанням душевного, емоційного та фізичного стану ветеранів внаслідок ушкоджень головного мозку, спричинених дією вибухової хвилі. Немає сумнівів, що даний Довідник стане у нагоді представникам Міністерства у справах ветеранів в регіонах, лікарям загальної практики, фахівцям реабілітаційної медицини, громадським та соціальним організаціям, волонтерам та широкому колу читачів» - Мікі Дорон, МНА Клінічний психолог та супервізор Ізраїльська Коаліція терапії Травми.