Корисні ресурси для дорослих та дітей щодо психологічної підтримки в умовах війни

22 березня 2022, 13:51

Кк 

В умовах війни діти потребують особливої турботи та уваги. Через невеликий життєвий досвід і особливості дитячої психіки їм загрожує ще більше небезпек ніж дорослим, причому не тільки фізичних, а й психоемоційних. 

Діти нервуються та переживають не менше за дорослих, навіть якщо це не помітно і, на перший погляд, може здаватись, що дитина повністю спокійна і врівноважена. Однак діти підсвідомо зчитують та віддзеркалюють тривогу батьків, родичів та інших дорослих, що їх оточують.

Ще складніша ситуація з підлітками, оскільки вони зазвичай доволі гостро переносять будь-які кризові ситуації. Діти старшого віку вже розуміють, що відбувається навколо, але у них ще немає достатнього життєвого досвіду, щоб мати змогу ефективно боротися зі своїми страхами та емоціями.

Тому в цих складних для всіх нас умовах важливо підтримувати дітей, слухати і говорити з ними, потрібно правильно пояснювати, що відбувається навколо, звичайно враховуючи вік та знання дитини, та, головне, як можна подбати про власну безпеку

В Україні створено чат-бот для допомоги дітям у складних ситуаціях у воєнний час: "Дитина не сама": @dytyna_ne_sama_bot.

Бот орієнтований на допомогу неповнолітнім дітям у складних ситуаціях воєнного часу. Тут можна знайти інформацію про те, як прихистити дитину, що робити у випадку, якщо вона загубилася або ви її знайшли.

Крім того, у боті є контакти гарячої лінії підтримки дітей, сімей та соціальних працівників.

 

Також на допомогу батькам та вчителям створено відеоінструкції та інфографіки, які містять рекомендації та практичні поради для батьків, що наразі:


  • перебувають з дітьми в бомбосховищах та укриттях;
  • пересуваються в інші міста;
  • залишаються вдома та чекають на повернення рідних-героїв із зони бойових дій.

Ці відео – швидка «психологічна» допомога для дітей. Для них створено окрему сторінку 

https://mon.gov.ua/ua/psihologichna-turbota-vid-svitlani-rojz

на офіційному сайті МОН та на Youtube-каналі МОН

https://www.youtube.com/playlist?list=PLFVSJgZgf7h8rXg9TTyevxZkdfxAQXodS

 

Педагоги та дитячі психологи  запустили  телеграм-канал "Підтримай дитину"
https://mon.gov.ua/ua/news/pidtrimaj-ditinu-kanal-stvoreno-z-turbotoyu-pro-batkiv-i-ditej

На каналі можна знайти прості рекомендації, ігри та розвиваючі вправи, які можна виконувати у сховищі, вдома чи під час евакуації.

         Матеріали публікуються щоденно. На каналі вже опубліковано аудіоказки, словесні ігри, завдання для артикуляційної гімнастики та інші корисні матеріали. Автори готують матеріали в текстовому форматі, які легко завантажити з нестабільним доступом до інтернету.

Також Міністерством освіти і науки України розроблено інформаційний комікс для дітей під час воєнного стану  це збірка інформаційних порад для дітей та їхніх близьких

https://mon.gov.ua/ua/news/poradi-vid-zahisnika-ukrayini-mon-rozrobilo-informacijnij-komiks-dlya-ditej-u-voyennij-stan