Голова Комітету Дмитро Лубінець провів зустріч із Спеціальним Представником ЄС з прав людини Імоном Гілмором

21 жовтня 2021, 17:45

 

21 жовтня 2021 р. Голова Комітету Дмитро Лубінець провів зустріч із Спеціальним Представником ЄС з прав людини Імоном Гілмором. Зустріч відбулася у рамках робочого візиту пана Гілмора до України в контексті подальшої реалізації домовленостей Саміту Україна – ЄС 12 жовтня ц.р. та просування ним ініціативи щодо застосування Глобального санкційного механізму ЄС за порушення прав людини на тимчасово окупованих територіях.

Учасники зустрічі обговорили низку питань щодо забезпечення прав людини, у тому числі на тимчасово окупованих територіях, зокрема поточну ситуацію у сфері прав людини в Україні, актуальну проблематику забезпечення прав і свобод осіб, постраждалих внаслідок збройного конфлікту та тимчасової окупації частини території України, стан забезпечення прав національних меншин і корінних народів, а також відповідні законодавчі ініціативи.

У ході зустрічі окрему увагу було приділено обговоренню актуальних питань, пов’язаних із масштабними порушеннями прав людини на територіях, які тимчасово непідконтрольні українській владі, порушення норм міжнародного права на цих територіях. В контексті даного питання Голова Комітету наголосив на важливості продовження санкційної політики щодо Російської Федерації та висловив сподівання на подальшу співпрацю з європейським співтовариством у цих питаннях.

Спеціальний Представник ЄС з прав людини  відзначив, що європейська спільнота вітає ті зміни, що впроваджуються в Україні в контексті дотримання прав людини, захисту прав корінних народів та національних меншин. Сторони висловили сподівання на продовження плідної, взаємовигідної та довготривалої співпраці.