Відбувся круглий стіл на тему: «Створення уповноваженого органу захисту персональних даних та доступу до публічної інформації»

08 липня 2021, 19:15

  Комітет з питань прав людини, деокупації та реінтеграції тимчасово окупованих територій у Донецькій, Луганській областях та Автономної Республіки Крим, міста Севастополя, національних меншин і міжнаціональних відносин 8 липня 2021 в режимі відеоконференції  провів  круглий стіл на тему: «Створення уповноваженого органу захисту персональних даних та доступу до публічної інформації».
Відкриваючи  засідання Голова Комітету Дмитро Дубінець, зокрема, наголосив, що цей  захід є черговим кроком в низці заходів  Комітету, спрямованих на розробку та обговорення удосконалення законодавства у сфері захисту персональних даних.
У круглому столі взяли  участь Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Людмила Денісова, керівниця Спільного проєкту «Європейський Союз та Рада Європи працюють разом задля посилення операційної спроможності Омбудсмана у захисті прав людини» Вікторія Гальпєріна, представники судової гілки влади, Офісу Генерального прокурора,  широке коло  представників центральних органів виконавчої влади та громадських організацій, науковці, експерти Ради Європи.
Дмитро Лубінець наголосив, що питання захисту персональних даних  пов’язано з реалізацією права громадян на недоторканність приватного життя. Розвиток інформаційних технологій та інтерес до прав людини зробили необхідним встановлення чітких правил, що стосуються персональних даних. Однією із вимог Модернізованої Конвенції 108+ є створення незалежного контролюючого органу в сфері захисту персональних даних з широким переліком повноважень, тому гарантії забезпечення його незалежності та визначення місця в системі органів державної влади є надзвичайно актуальними. Саме ці важливі питання стали предметом фахового обговорення в ході заходу.
Голова підкомітету з питань прав людини Тарас Тарасенко представив основні положення проекту Закону України, який розробляється робочою групою, за участю представників органів державної влади, експертів громадських і міжнародних організацій  у співпраці з  колегами з  інших Комітетів   щодо   створення окремого  незалежного уповноваженого органу захисту персональних даних та доступу до публічної інформації. Особлива увага акцентувалась   на  гарантіях  його  незалежності,   визначення повноважень та ролі і місця в системі органів влади.
В обговоренні взяли участь Заступник Міністра  культури та інформаційної політики України Тарас  Шевченко, начальник 2-го відділу науково-дослідної лабораторії проблем правового та організаційного забезпечення діяльності МВС України Державного науково-дослідного інституту МВС України Юрій  Ірха, експерт Ради Європи, д.ю.н., професор кафедри інтелектуальної власності та інформаційного права Інституту права Київського національного університету імені Тараса Шевченка Олег Заярний  та інші.

Відеозапис круглого столу: