"Парламентарі за глобальні дії" нагородили Олега Сенцова за захист демократії

16 листопада 2018, 20:30

Сьогодні у Києві транснаціональна мережа членів парламентів "Парламентарі за глобальні дії" нагородила політичного в‘язня Олега Сенцова за захист демократії та невтомну боротьбу за права усіх українських політв‘язнів в Росії.

Церемонія нагородження відбулася у рамках ювілейного 40-ого Щорічного форуму транснаціональної мережі членів парламентів "Парламентарі за глобальні дії" (Parliamentarians for Global Action) та 10-тої Консультативної  Асамблеї парламентарів за міжнародний кримінальний суд та верховенство права, які проходять у Києві 16-17 листопада. 

“Для мене велика честь відкрити сьогоднішнє нагородження. Мережа «Парламентарі за глобальні дії», яка об’єднує представників парламентарів з понад 142 країни, має традицію надавати нагороду за захист демократії та прав людини»,- наголосила Маргарета Седерфельт (Швеція), Президент Парламентарів за глобальні дії; Віце-президент Парламентської асамблеї ОБСЄ.

Народний депутат України Світлана Заліщук  передала Премію «Захисник демократії» (Defender of Democracy Award (DDA) Євгену Чернікову, актору та близькому другу незаконно ув’язненого в Росії українського активіста Олега Сенцова.

«Режисер Олег Сенцов - це людина, яка вирішила, що його справа не тільки кінематограф, його справа - захищати своїх співгромадян та рідну землю. Влада Росії кинула його до в‘язниці на 20 років, але не домоглася своєї мети - не змусила Олега замовкнути. Його голос чути по всьому світу. Це людина великої мужності, яка стали символом для нас всіх, символом того, як потрібно боротися за свободу та власний народ. Я сподіваюся, що скоро Олега звільнять, і він буде з нами»,- сказала вона.

Євген Черніков наголосив, що ця премія є дуже важливою для Олега та його родини, оскільки вона демонструє, що про Олега пам‘ятають, і закликав увесь демократичний світ докласти якомога більше спільних зусиль для звільнення Олега.

«У своєму листі до мене Олег написав: «будь-яка кількість слів сказаних про свободу, не варта жодного вчинку, спрямованого на її досягнення». Я закликаю Вас допомогти звільнити Олега. Він намагається, щоб у світі дізналися, що насправді відбувається між Украіною та Росією, про про те, скільки громадян України стали політв‘язнями у Росії»,- сказав він.

Премію «Захисник демократії» також отримав Ахмед Махлуфф, опозиційний політик з Мальдів, активіст та жертва політично-вмотивованого переслідування, якого кидали до в‘язниці понад 25 разів.

 

Довідково: «Парламентарі за глобальні дії» (Parliamentarians for Global Action) є найбільшою транснаціональною мережею членів парламентів (1300 членів) з усіх регіонів світу (з понад 142 країн), які займаються захистом прав людини та людської безпеки, відстоюванням принципу верховенства права, недискримінації та гендерної рівності. Одним з пріоритетів діяльності Парламентарів за глобальні дії є підтримка ефективного функціонування Міжнародного кримінального суду (МКС) і подолання безкарності, а також питання ратифікації Римського статуту МКС.

Римський статут МКС набув чинності 1 липня 2002 року, тим самим ввів у дію юрисдикцію МКС. До злочинів, які розглядає МКС, належать геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини та злочини агресії. Ратифікація Римського статуту МКС є зобов‘язанням України за Угодою про асоціацію з ЄС. Після ратифікації Римського статуту Україною, Міжнародний Кримінальний Суд володітиме юрисдикцією по притягненню до відповідальності осіб, які вчинили найжорстокіші порушення прав людини та гуманітарного права на території держави або по відношенню до громадянина цієї держави.

З більш детальною інформацією щодо діяльності організації можна ознайомитися на офіційному сайті http://www.pgaction.org/.