Комітетські слухання на тему: «Стан реалізації Стратегії захисту та інтеграції в українське суспільство ромської національної меншини на період до 2020 року»

05 жовтня 2016, 12:39

Сьогодні Комітет ВРУ з прав людини провів комітетські слухання на тему: «Стан реалізації Стратегії захисту та інтеграції в українське суспільство ромської національної меншини на період до 2020 року».

 

«Незважаючи на декларовані державою рівні права для представників усіх національностей, саме роми є найбільш незахищеними та вразливими серед інших національних меншин,  представлених в Україні. Наша сьогоднішня мета - обмінятися думками стосовно зазначеної стратегії та кроків, які можуть бути зроблені у цьому напрямку », - наголосив Голова комітету з прав людини Григорій Немиря.

 

Він нагадав , що стратегію було ухвалено у 2013 році в рамках затвердження та виконання 1-ої фази Плану дій з лібералізації візового режиму України з ЄС. За його словами, документ розроблявся формально на виконання умов європейської сторони та містить ряд суттєвих недоліків: на етапі розробки не було проведено дослідження ситуації; відсутня статистика щодо кількості ромів, які проживають в Україні; у Бюджеті України не передбачено фінансування реалізації стратегії; у представників державних органів відсутня інформація про соціальний уклад життя ромів; розробка стратегії і затвердження плану реалізації проводилися без урахування думки ромських неурядових організацій; тощо.

 

Крім того, Григорій Немиря звернув увагу присутніх на те, що, на жаль, передумовою проведення сьогоднішніх слухань стали трагічні події у селі Лощинівка.

 

Нагадаємо, що 27 серпня 2016 в селі Лощинівка відбулися погроми будинків ромських родин і примусове виселення ромів з території села. Погромам передувала трагедія  - вбивство дитини і затримання підозрюваного, місцевого жителя.

 

Орган місцевого самоврядування на сільському «віче» ухвалив рішення про виселення ромів з села Лощинівка. Місцева влада і правоохоронні органи, у свою чергу, продемонстрували бездіяльність у питаннях превенції та реагування на ситуацію, що сталася.

 

"Конфлікт у Лощинівки- це не просто локальна подія, це глобальна проблема. Погроми на етнічному ґрунті - це жахлива подія. Органи державної влади повинні не тільки винести уроки з цієї події, але й зробити усе від них залежне, щоб унеможливити повторення подібних трагедій у майбутньому",- наголосив Григорій Немиря.

 

У свою чергу директор департаменту міністерства культури Андрій Юраш  запевнив,  що міністерство робить усе можливе для інтеграції в українське суспільство ромської національної меншини та підкреслив важливість співпраці органів державної влади та  ромських громадських організацій.

 

Член Комітету Олександр Фельдман зауважив, що досі багато проблем ромської національної меншини залишаються невирішеними вже багато років - соціальний захист і зайнятість, підвищення освітнього рівня, медична допомога, тощо, та закликав ромські громадські організації активно долучатися до вирішення власних проблем і спонукати владу на цьому шляху.

 

Член Комітету Василь Брензович наголосив, що проблеми ромів не можуть бути вирішені без відповідного фінансування та закликав створити спеціальний орган виконавчої влади з питань національних меншин. Він нагадав, що питання створення такого органу вже неодноразово піднімалося Комітетом з прав людини, але не було отримано жодної відповіді від уряду.

 

Представник Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини Аксана Філіпішина звернула увагу присутніх на те, що на сьогоднішніх слухання державні органи представляють навіть не другі особи, а керівники відділів.

 

"Це свідчить про абсолютну байдужість органів влади до проблем ромів",- сказала вона, підкресливши, що стратегія носить лише декларативний характер.

Директор ромської програмної ініціативи Міжнародного Фонду «Відродження» Ольга Жмурко висловила подяку Комітету за ініціативу провести слухання та заявила, що "сьогоднішній захід є можливістю вивчити уроки, які показала Лощинівська трагедія".

 

"Конфлікт в Лощинівці набув етнічного характеру через бездіяльність правоохоронних органів  та відсутність заходів, які б вживала влада для сприяння етнічній толерантності",- сказала вона.

 

Голова Коаліції ромських організацій України «Стратегія 2020» Володимир Кондур подякував присутнім за підтримку ромів та закликав до співпраці парламент, представників виконавчої влади та ромських громадських організацій для вирішення проблем ромів. Він повідомив про розроблені ромськими організаціями рекомендації до відповідної стратегії.

 

"Ставлення до ромської спільноти демонструє рівень захисту  прав людини у різних державах",- зазначив Президент Всеукраїнської спілки громадських організацій «Конгрес ромен України»  Петро  Григоріченко

 

У слуханнях брали участь представники уряду, народні депутати, представники громадських організацій та експерти.


 

1

 

2

 

3

 

4

 

5

 

6