Голова Комітету зустрівся з Президентом Рефюджіз Інтернешнл

13 липня 2015, 14:54

Сьогодні Голова Комітету Верховної Ради України з прав людини Григорій Немиря провів зустріч з Президентом Рефюджіз Інтернешнл (Refugees International) Мішелем Габоданом.

Сторони обговорили ситуацію в Україні, проблеми щодо дотримання прав і свобод  внутрішньо – переміщених осіб і громадян України, які перебувають в Криму і на окупованій частині території Донбасу та планування допомоги від США і ООН у задоволенні їхніх зростаючих гуманітарних потреб.

"Проблему внутрішньо переміщених осіб неодооцінють в Україні  та закордоном. Зараз в нашій державі вже майже  півтора мільйона таких людей і їхня кількість зростає. Наш обов'язок захисти їхні права і свобободи, а не блокувати їх",- сказав Григорій Немиря

Мішель Габодан висловив стурбованність через ситуацію з внутрішньо переміщеними особами та громадянами України, які залишилися на окупованій частині Донбасу і в Криму, зокрема надання їм гуманітарної допомоги, процеду переміщення через лінію зіткнення у межах Донецької та Луганської областей та невиплату пенсій і соціальної допомоги, і закликав владу негайно вжити усіх необхідних заходів задля допомоги цій категорії громадян

У цьому зв'язку сторони обговорили ситуацію з ухваленням Парламентом Проекту Закону р. № 2166 «Про внесення змін до деяких законів України щодо посилення гарантії дотримання прав і свобод внутрішньо переміщених осіб». Григорій Немиря повідомив, що на своєму засіданні Комітет з прав людини розглянув зазначений законопроект і рекомендував Парламенту затвердити його цього пленарного тижня. За його словами, відповідний лист було надіслано Голові ВРУ Володимиру Гройсману.

"Питання внутрішньо переміщених осіб - це не лише проблема захисту, це проблема розвитку України. Політика Уряду цій галузі, на жаль, призводить до соціального напруженння. Щоб запобігти цьому, нам потрібна інтеграція цих людей на місцях",- сказав представник громадської організації Право на захист Дмитро Наталуха, який також взяв участь у зустрічі.

Нагадаємо, що Refugees International - це незалежна міжнародна організація допомоги біженцям, яка була створена у 1979 році. Вона працює на п'яти континентах світу та надає життєво необхідну допомогу і захист внутрішньо переміщеним особам у таких країнах, як Сирія, Мексика, Південний Судан, Філіппіни, тощо.