Голова Комітету зустрівся з Головою Консультативної Місії ЄС

20 вересня 2016, 10:59

Сьогодні Голова Комітету ВРУ з прав людини Григорій Немиря провів зустріч з Головою Консультативної Місії ЄС (EUAM) Кястутісом Ланчінскасом

 

Сторони обговорили ситуацію в Україні та співробітництво Місії з Комітетом, приділивши особливу увагу важливим законодавчим ініціативам, зокрема щодо гарантії свободи мирних зібрань в Україні.

 

Кястутіс Ланчінскас наголосив на необхідності ухвалення Україною найближчим часом закону про мирні зібрання, який має відповідати міжнародним демократичним стандартам.

 

Крім того, він поінформував Григорія Немирю про новий мандат Місії та питання, пов'язані з її роботою в нашій державі. 

 

Йшлося також про дотримання прав і свобод людини в нашій державі в умовах збройної агресії Росії на Сході України та анексії Криму.

 

У цьому зв'язку Григорій Немиря звернув увагу на дотримання прав внутрішньо переміщених осіб, кількість яких постійно збільшується з початку конфлікту на Донбасі, та наголосив на відсутності державної стратегії у цій сфері та скороченні фінансування потреб цієї категорії громадян у проекті Бюджету України на 2017 рік. 

 

Він також повідомив про результати розширеного виїзного засідання Комітету з прав людини, що відбулося у квітні цього року у Донецькій області з метою моніторингу дотримання прав внутрішньо переміщених осіб та громадян України, які проживають в зоні проведення антитерористичної операції,  та аналізу практики застосування чинного законодавства з питань ВПО. Зокрема, про створення моніторингової групи у складі народних депутатів України з питань дотримання прав цієї категорії громадян.