Голова Комітету виступив проти непрозорих змін до порядку призначення і звільнення омбудсмена

10 квітня 2017, 14:54

Голова Комітету ВРУ з прав людини Григорій Немиря закликав ухвалювати будь-які зміни щодо порядку призначення та звільнення Уповноваженого ВРУ з прав людини прозоро та без шахрайських схем.

"Викликає подив чому в Законі  про Конституційний Суд України (реєстр. № 5336-1 ) в абсолютно непрозорий спосіб в прикінцевих положеннях регулюється питання щодо  способу голосування та порядку призначення і звільнення Уповноваженого ВРУ з прав людини. Що це за шахрайська юридична техніка, коли вже не в перший раз йде причепом до основного закону питання, яке цим законом не регулюються",- сказав він під час  засідання Погоджувальної Ради парламенту. 

"Оскільки уповноважений з прав людини - це уповноважений ВРУ, то я закликаю колег завтра під час розгляду звернути увагу на ці норми".

Нагадаємо, що проект Закону про Конституційний Суд України, реєстр. № 5336-1 визначений як невідкладний і наразі підготовлений до розгляду ВРУ у другому читанні. 

Прикінцевими положення цього законопроекту передбачені наступні зміни:

1)     До Закону України «Про Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини» (поправка № 900, н.д. Князевич Р.П., Ємець Л.О., Алєксєєв С.О., Яніцький В.П., Алєксєєв І.С., Помазанов А.В.) Пропонується змінити спосіб голосування під час призначення на посаду і звільнення з посади Уповноваженого з голосування «бюлетенями для таємного голосування» на «відкрите голосування».

2)     До Регламенту ВРУ (поправка № 875, н.д. Князевич Р.П., Ємець Л.О., Алєксєєв С.О., Яніцький В.П., Алєксєєв І.С., Помазанов А.В.) Пропонується додаткова стаття Регламенту 207, якою визначається порядок призначення на посаду та звільнення з посади Уповноваженого ВРУ з прав людини. Принциповими є частина 5 та 6 цієї статті.

«6. Звільнення з посади Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини здійснюється за письмовим поданням Голови Верховної Ради України за наявності рішення комітету, до предмета відання якого належить питання додержання прав і свобод людини і громадянина.»

 

У разі ухвалення цієї норми виникне правова колізія із Законом України «Про Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини», оскільки відповідно приписів статті 9 цього Закону висновок щодо наявності підстави для звільнення з посади Уповноваженого повинна дати тимчасова спеціальна комісія Верховної Ради України.

 

«7. Рішення про призначення на посаду та звільнення з посади Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини приймається Верховною Радою відкритим голосуванням більшістю голосів народних депутатів від конституційного складу Верховної Ради».