Григорій Немиря: Україна має забезпечити права громадян на Донбасі

19 грудня 2014, 09:57

 

 

18 грудня 2014 р. голова Комітету Верховної Ради України з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин, заступник Голови партії "Батьківщина" Григорій Немиря закликав українську владу забезпечити права і свободи громадян, які залишилися на окупованій частині Донбасу.

 

Про це він заявив під час панельної дискусії "Геополітичні, економічні та гуманітарні наслідки призупинення соціальних виплат на Донбасі", організованої представництвом Київського офісу Інститута Кеннана при Міжнародному центрі підтримки науковців ім. Вудро Вілсона.

 

"Це наші громадяни, українці,  і ми повинні подбати про них, - наголосив Григорій Немиря. - Залишаючи цих громадян напризволяще ми закладаємо навіть не міну уповільненої дії, а вибуховий пристрій".

 

За його словами, Постанова КМУ від 7 листопада №595, якою передбачено, що в населених пунктах Донецької та Луганської областей, на території яких органи державної влади тимчасово не здійснюють або здійснюють не в повному обсязі свої повноваження, видатки з державного бюджету, бюджету Пенсійного фонду України та бюджетів інших фондів загальнообов'язкового державного соціального страхування здійснюються тільки після повернення цих територій під контроль органів державної влади, матиме негативні наслідки не лише для 3,5 мільйонів громадян України, які залишилися на окупованій частині Донбасу, але й для всієї нашої держави.

 

"Це призводить до напруження ситуації по всій території України і до зменшення кількості людей, які вважають себе громадянами України", - сказав Григорій Немиря.

 

У цьому зв'язку він закликав розглянути механізми адресної допомоги громадянам, включно із соціальними послугами, які залишилися на Донбасі, в рамках ОБСЄ, ООН, Ради Європи, Червоного Хреста та інших міжнародних організацій.

 

У дискусії також  взяли  участь випускники дослідницьких програм Інституту Кеннана та ім. Фулбрайта, відомі політологи, економісти та міжнародні експерти.