Голова Комітету вимагає від Уряду переглянути рішення про припинення соціальних виплат українцям на Донбасі

22 грудня 2014, 09:56

 

Голова Комітету Верховної Ради з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин, заступник голови партії "Батьківщина" Григорій Немиря закликав Уряд України виконати свій конституційний обов'язок і забезпечити права і свободи українців, які залишилися на окупованій частині Донбасу.

 

Про це він заявив під час програми "Шустер Live" на Першому Національному телеканалі.

 

"Це конституційний обов'язок українського уряду піклуватися про своїх громадян незалежно від місця їх проживання. Це також вимога міжнародного гуманітарного права, зокрема Женевських конвенцій (ст.3 Женевської Конвенції), які Уряд України зобов'язаний виконувати", - сказав Григорій Немиря.

 

"Найбільш вразливі категорії громадян повинні отримувати допомогу, пенсії повинні виплачуватися", - наголосив він.

 

На його думку, рішення уряду про припинення надання адміністративних і соціальних послуг на окупованій частині Донбасу було помилкою, і він, як голова парламентського Комітету з прав людини, вже звернувся до Кабінету Міністрів з проханням переглянути це рішення.

 

Григорій Немиря нагадав, що більше чотирьох мільйонів громадян України залишилися і живуть на окупованій частині Донбасу.

 

"Сьогодні ми чуємо заклики про те, що ці громадяни допомагають терористам. Але чи ми можемо звинувачувати у цьому нетранспортабельних пенсіонерів, дітей у сіротинцях, онкологічних хворих, які залишили помирати без ліків?", - наголосив Григорій Немиря.

 

У цьому зв'язку він закликав розглянути механізми адресної допомоги громадянам, включно із соціальними послугами, які залишилися на Донбасі, в рамках ОБСЄ, ООН, Ради Європи, Червоного Хреста та інших міжнародних організацій. Також важливим, за його словами, є двостороння допомога, яку вже запропонували Німеччина та Польща, - направлення реальних гуманітарних конвоїв.

 

Крім того, він нагадав про нагальну необхідність забезпечити права і свободи внутрішньо переміщених осіб, яких згідно з офіційними даними вже 750 тисяч, а за неофіційними - більше мільйону.