Інформація про засідання Комітету 11 лютого 2015 року

12 лютого 2015, 11:10

 

Сьогодні відбулося засідання Комітету Верховної Ради з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин.

 

Було заслухано  інформацію Міністерства юстиції України про стан підготовки проекту Національної стратегії у сфері прав людини на виконання Указу Президента України від 15 жовтня 2014 року № 811/2014. Так, після вікритого листа представників громадянських організацій до президента України термін підготовки стратегії було продовжено до 31 березня 2015 року з метою врахування думки та зауважень громадськості, міжнарожних організацій та експертів. За словами першого Затупника Міністра юстиції Наталії Севастьянової, наразі відбувється відкрите обговорення документу, який розміщений на сайті міністерства юстиції.  За підсумками обговорення було вирішено провести комітетські слухання щодо підготовки стратегії.

 

Члени Комітету також розглянули  стан підготовки слухань в Комітеті на тему: «Стан дотримання прав внутрішньо переміщених осіб та громадян України, які проживають на тимчасово окупованій території України та на території, не контрольованій українською владою в зоні проведення антитерористичної операції», які заплановані на 18 лютого.

 

Голова Комітету Григорій Немиря повідомив про зустріч із міжнародними організаціями-донорами та громадською організацією "Право на захист" щодо проблем внутрішьопреміщених осібминулого тижня. Так, за словами Григорія Немирі, питання, які потребують врегулювання у цій сфері:  проблема із доступом для надання гуманітарної допомоги, реєстрації і оподаткувння цієї допомогирозроблення законодавчих змін щодо прав внутрішньопереміщених осіб, зокрема внесення змін до закону про статус внутрішньопереміщених осіб і урядових постанов щодо цього, забезпечення ухвалення парламентом цих змін та інші.

 

"Зараз часто зміцнення національної безпеки відбувається за рахунок прав людини. Але держава- це не лише територія, це впершу чергу люди. Ми повинні забезпечити дотримання прав і свобод наших громадян навіть в таких важких умовах",  - наголосив Григорій Немиря. "Мета наших слухань виробити спільні рекомендації для вирішення цих проблем".

 

У цьому зв'язку омбудсмен Валерія Лутковська запропонувала запровадили процедуру, згідно з якою Комітет буде розглядати кожен законопроект, зареєстрованій у Верховній Раді, на його відповідність правам людини.

 

У свою чергу член Комітету Юлія Тимошенко закликала народних депутатів -членів Комітету разом з громадськими організаціями звернутися до Прем'єр-міністра України Арсенія Яценюка та запросити його особисто разом з профільними міністрами взяти участь у слуханнях. Крім того, вона наголосила на необхідості подібного звернення до Президента України з вимогою забезпечити високе представницва зі свого боку.


            "Ці слухання можуть стати соціальною подією для людей , які сьогодні залишилися без нічого: без житла, без роботи. Для цього виконавча влада повинна бути предствалена на найвищому рівні,"- сказала вона під час засідання Комітету. "Слухання не повинні стати просто розмовою, яка закінчиться нічим. У цьому випадку це буде знущання над людьми, які вже постраждали".

 

Члени Комітету затвердили Звіт за 2014 рік щодо  виконання 3 етапу проекту «Зміцнення політичних процесів в Україні (Компонент ІІ)» (Донор проекту: Уряд США (через Агентство США з міжнародного розвитку); Виконавець проекту: Консорціум зі зміцнення виборчого та політичного процесу через Міжнародний Республіканський Інститут; Бенефіціар проекту: 3 етапКомітет Верховної Ради України з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин).

 

Також було затверджено персональний склад Експертної ради Комітету, до якої увійшли провідні експерти та представники неурядових організацій.

 

Крім того, першого заступника голови Комітету Валерія Пацкана було запропоновано включити до складу колегії Міністерства соціальної політики від Комітету.

 

Члени Комітету заслухали інформацію стосовно затримання журналіста Руслана Кацуби. Було прийнято рішення доручити першому Заступнику голови Комітету Валерію Пацкану, Секретарю Комітету Вадиму Рабіновичу та омбудсмену Валерії Лутковській  відвідати Руслана Коцабу у СІЗО.

 

На засіданні Комітету 11 лютого були присутні наступні народні депутати - члени Комітету:

 

Голова Комітету Григорій Немиря

Перший заступник голови Комітету Валерій Пацкан

Заступник Голови Комітету Георгій Логвинський

Секретар Комітету Вадим Рабінович

Член Комітету Василь Брензович

Член Комітету Мустафа Джемілєв

Член Комітету Юлія Тимошенко

 

Відсутні:

 

Член Комітету Ірина Суслова

Член Комітету Олександр Фельдман