Відбулося засідання Комітету

09 грудня 2015, 17:15

 

Сьогодні відбулося засідання Комітету Верховної Ради України з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин.

 

Голова Комітету Григорій Немиря повідомив присутнім про ухвалення ВРУ Постанови щодо проведення у лютому парламентських слухань з дотримання прав і свобод внутрішньо переміщених осіб.

 

"Це дуже добра новина. У нас буде можливість системно, а не фрагментарно розглянути це питання. Це потребує консолідації зусиль Комітету з точки зору виконання функції парламентського контрою та з точки зору визначення пріоритетів для заповнення законодавчих прогалин у цій сфері. Сподіваюся, що слухання будуть результативними",- сказав він.

 

Крім того, Григорій Немиря повідомив, що цього тижня у ВРУ був зареєстрований Проект Закону про гарантії свободи мирних зібрань 3587, авторами якого є більшість членів Комітету.

 

Члени Комітету рекомендували ВРУ прийняти у другому читанні та в цілому Проект Закону про внесення змін до Закону України "Про біженців та осіб, які потребують додаткового або тимчасового захисту" щодо вдосконалення процедури документування осіб, реєстр. № 3155 у редакції запропонованій Комітетом до другого читання. 

 

Члени Комітету відклали розгляд Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення положень судового захисту іноземців та осіб без громадянства та урегулювання окремих питань, пов'язаних з протидією нелегальній міграції, реєстр. № 3159 для додаткового узгодження окремих норм законопроекту на засіданні робочої групи.

 

Згідно з порядком денним засідання члени  Комітету мали заслухати інформацію Міністерства юстиції України про стан підготовки Плану дій щодо реалізації Національної стратегії у сфері захисту прав людини на період до 2020 року. Але, за словами Голови Комітету Григорія Немирі текст Плану не був наданий Комітету і не є доступним для ознайомлення.

 

"Ми розглядаємо стратегічний план, але не можемо говорити по суті, оскільки в нас немає тексту. Це непрозора процедура. Така практика є неприйнятною",- сказав він. 

 

"Текст Плану розробляється і найближчим часом буде доступний для ознайомлення",- сказала керівник департаменту Міністерства юстиції України Тетяна Андрієва. 

 

У свою чергу Представник омбудсмена Богдан Крикливенко також заявив, що така ситуація є неприйнятною і закликав Міністерство юстиції негайно надати текст для ознайомлення.

 

Було вирішено направити листа від імені Голови Комітету до Міністра юстиції з вимогою надати текст Членам Комітету для ознайомлення вже сьогодні.

 

Члени Комітету створили робочу групу з підготовки змін до Закону України "Про захист персональних даних" та робочу групу для напрацювання комплексних змін до законодавства з питань забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків.

 

Також під час засідання було презентовано  пакет законодавчих ініціатив, підготовлений Одеською обласною державною адміністрацією у співпраці з міжнародними та громадськими організаціями.

 

Було вирішено продовжити співпрацю  Комітету з Одеською обласною державною адміністрацією у сфері розробки реформ.

 

На засіданні Комітету 9 грудня були присутні наступні народні депутати-члени Комітету:

 

Голова Комітету Григорій Немиря

Перший заступник голови Комітету Валерій Пацкан

Заступник Голови Комітету Георгій Логвинський

Член Комітету Василь Брензович

Член Комітету Ірина Суслова

Член Комітету Юлія Тимошенко