Григорій Немиря: Україна має ратифікувати Римський статут

21 січня 2015, 16:24

 

Голова Комітету Верховної Ради України з питань прав людини, Заступник Голови Партії "Батьківщина" Григорій Немиря наголосив на нагальній потребі для України ратифікувати Римський статут та приєднатися до Міжнародного кримінального суду.

 

«Ми повинні нарешті знищити культуру безвідповідальності та безкарності, яка багато років панує в Україні",- сказав він під час круглого столу на тему «Ратифікація Римського статуту як виконання Україною відкладених зобов’язань», які проводять Комітет  Верховної Ради з прав людини спільно з Комітетом у закордонних справах, Комітетом з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності та Комітетом з питань правової політики та правосуддя у співпраці з Платформою "Правозахисний порядок денний". 

 

"Ратифікація Римського статуту нашою державою означатиме, що Україна приєдналася до спільноти держав, які визнають необхідність функціонування постійного міжнародного кримінального суду як важливого засобу боротьби з безкарністю та забезпечення дотримання гуманітарного права, фундаментальних прав і основоположних свобод людини».

 

За його словами, ратифікація  Римського статуту та приєднання  до Міжнародного кримінального суду є відповідальністю новообраного парламенту, уряду та президента України після Революції гідності, учасники якої закликали покінчити з безкарністю в Україні, та на виконання положень Угоди про асоціацію між Україною та ЄС. Крім того це стало пріоритетом після анексії Криму та окупації частини території Донбасу.

 

         «Після злочинів, вчинених режимом Януковича проти власного народу на Майдані рік тому, питання приєднання до Римського статуту та Міжнародного кримінального суду набули для всіх нас нового значення», - сказав Григорій Немиря

 

Григорій Немиря також зауважив, що Міжнародні організації неодноразово рекомендували нашій державі ратифікувати Римський статут, зокрема, така рекомендація надавалась Україні за наслідками Національної доповіді щодо стану дотримання прав і свобод людини, поданої в рамках Універсального періодичного огляду у 2012 році.

 

У свою  чергу Координатор Платформи  "Правозахисний порядок денний" Олесандра Матвійчук підкреслила, що ратифікаця Римського Стату є наднагальним питанням під час військових дій на Донбасі.

 

"Україна невзмозі розслідувати власноруч злочини, які відбуваються на території нашої держави, яка підконтрольна бойовикам ЛНР та ДНР: тортури, викрадення, страти та інші",- сказала вона.  "Ці злочини не повинні залишитися безкарними. Ратифікація Римського Стату стане найкращим стримуючим механізмом, який допоможе запобігти цим злочинам".