Голова Комітету Валерій Пацкан взяв участь в Тристоронній експертній зустрічі з питань захисту персональних даних та антидискримінаційної політики

27 листопада 2013, 09:51

26 листопада 2013 року Голова Комітету Верховної Ради України з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин Валерій Пацкан взяв участь в Тристоронній експертній зустрічі з питань захисту персональних даних та антидискримінаційної політики за участю національних інституцій України, Німеччини та Молдови. Зустріч відбулась за ініціативою Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини Валерії Лутковської за підтримки Німецького фонду міжнародного правового співробітництва.

         Звертаючись до учасників зібрання, Валерій Пацкан відзначив, що законодавче врегулювання питань збирання і використання персональних даних про особу та протидії дискримінації віднесено до предмету відання очолюваного ним Комітету. Обговорення цього питання є вкрай важливим, оскільки безпосередньо стосується  прав людини.

         Голова Комітету привернув увагу присутніх на нараді до важливості самої проблеми захисту персональних даних – знаходження компромісу між необхідністю використання персональних даних особи та її правом на захист цих даних від неправомірного поширення та використання.

З кожним роком в нашій державі, зауважив Валерій Пацкан, збільшується кількість державних реєстрів – як галузевих, так і загальнодержавних. Деякі з реєстрів оперують персональними даними майже усього населення України, зокрема це Єдиний державний демографічний реєстр, Державний реєстр виборців, Реєстр носіїв ідентифікаційних кодів, реєстри платників податків. Крім цього, зростає і кількість недержавних баз персональних даних. У зв’язку з цим постає питання щодо техничного захисту інформації про персональні данні, запобіганню її несанкціонованому витоку та використання.

Валерій Пацкан поінформував учасників зустрічі, що 10 квітня 2013 року в Комітеті відбулись слухання на тему: «Збір та використання персональних даних про особу в контексті захисту прав людини», метою яких було обговорення змісту і напрямку вдосконалення законодавства у сфері захисту персональних даних. За наслідками цього обговорення народні депутати України – члени Комітету внесли до Верховної Ради України законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення системи захисту персональних даних», р.№2836, який був прийнятий 3 липня 2013 року як закон.

Голова Комітету також повідомив присутніх про успішні кроки з напрацювання антидискримінаційного законодавства. Зокрема, це стосується ухвалення Закону «Про забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків», який спрямований на протидію дискримінації за ознакою статі. Крім цього, в 2012 році Верховна Рада України ухвалила Закон «Про засади запобігання та протидії дискримінації в Україні», внесений Кабінетом Міністрів України. Але цей документ, зауважив Голова Комітету, має загальний характер, не містить критеріїв дискримінаційних дій та механізмів боротьби з дискримінацією, не передбачає внесення відповідних змін до законодавства, які встановлюють адміністративну або кримінальну відповідальність за дискримінаційні дії. Саме тому експертами Європейського Союзу та Ради Європи було висловлено низку рекомендацій до зазначеного Закону, які Уряд взяв до уваги та вніс на розгляд Парламенту відповідний законопроект №2342, який викликав гострі дискусії в українському суспільстві. Це свідчить про необхідність проведення у суспільстві просвітницької роботи і про пошук компромісу, адже прийняття такого закону не стане панацеєю від дискримінації. Без усвідомлення суспільством тих загроз, які несе в собі дискримінація і без бажання протидіяти їй ми не зможемо ефективно протистояти цьому явищу.

Підсумовуючи свій виступ, Валерій Пацкан, зазначив, що сьогоднішня зустріч експертів дозволить напрацювати конструктивні пропозиції, що сприятимуть наближенню українського суспільства до розуміння важливості цієї проблематики.