Голова Комітету ВРУ з прав людини Григорій Немиря: замість захисту прав внутрішніх переселенців Уряд планує запровадити новий механізм їхнього покарання

08 червня 2016, 13:27

 

Сьогодні стало відомо, що окрім довгоочікуваних змін до постанови Уряду № 509 від 01 жовтня 2014 року "Про облік внутрішньо переміщених осіб", які нарешті повинні привести у відповідність із Законом процедуру видачі довідок переміщеним особам, Кабінет Міністрів України планує внести зміни до постанови № 637 від 5 листопада 2014 року, яка регулює порядок здійснення соціальних виплат переміщеним громадянам

 (​http://195.78.68.90/f8b283be/d1da5e64.html).

 

Проте, зміни, які пропонує Уряд, викликають серйозне занепокоєння з точки зору дотримання законних прав внутрішньо переміщених громадян.

 

Так, проектом акту затверджується два порядки: про призначення (відновлення) соціальних виплат ВПО і про здійснення контролю за такими виплатами.

 

В проектах цих документів на рівні акту Уряду закріплюється термін "призупинення"якого немає в жодному Законі України. Виключні перелік підстав для відмови особі у призначенні тої чи іншої соціальної виплати встановлюються спеціальними законами України, які затверджуються Парламентом і підписуються Президентом України, а відтак, згідно з Конституцією мають вищу юридичну силу у порівнянні з актами Уряду. Закріплення процедури "призупинення" на рівні постанови Кабінету Міністрів України призведе до можливості реалізації необґрунтованих, незаконних, антиконституційних схем з контролю над переміщеним населенням та порушуватиме права громадян на соціальний захист.

 

Окрім цього, першу виплату після «призупинення» особа отримає ТІЛЬКИ через ДВА місяці після рішення Комісії. Соціальні виплати за два місяця до їхнього поновлення НЕ здійснюються. ЛИШЕ на розсуд Комісії залишається питання поновлення соціальних виплат за всі місяці невиплат, а не через два місяці. Повторне призначення виплат особі, якій вони були призупинені через те, що її довідку було скасовано можливо ЛИШЕ через ШІСТЬ місяців після припинення. Вказані положення виглядають як запровадження механізму покарання внутрішньо переміщених осіб за те, що вони дозволяють собі вільно переміщуватись країною. Варто наголосити, що подібні перестороги і обмеження не передбачені щодо жодної іншої групи громадян України.

 

Проектами порядків пропонується надати дозвіл так званим "мобільним групам" перевіряти фактичне місце проживання переселенців і складати за результатами перевірок Акти обстеження матеріально-побутових умов проживання сім’ї. Причому до складу таких "мобільних груп" включаються представники: міграційної служби, які згідно з останніми змінами у законодавстві взагалі не здійснюють роботи з переміщеним населенням; Служби безпеки України, Нацполіції. Такий пропонований склад "мобільних груп" викликає серйозне занепокоєння, адже включення до їхнього складу представників правоохоронних органів та органів, які за своєю правовою природою не задіяні в соціальній роботі з населенням, означатиме лише одне: Уряд досі вважає переселенців злочинцями і постійно підозрює їх у вчиненні якихось злочинів. 

 

Більш того, за результатами таких перевірок складатимуться Акти обстеження матеріально-побутових умов проживання сім’ї і лише на їхній підставі особам буде призначатись пенсія або інша соціальна допомога, що є дискримінацією переміщених осіб. Адже будь-яким іншим категоріям пенсіонерів для отримання заробленої ними пенсії не потрібно бути перевіреними жодними "мобільними групами" чи надавати докази про свої матеріально-побутові умови проживання.

 

В проекті актів не визначено межі проведення перевірки місця фактичного проживання ВПО, що призведе до зловживань на місцях, які вже мали місце протягом березня – червня поточного року, коли місцеві органи влади самостійно визначали що, де і як перевіряти у переселенців. Наприклад, у Бердянську на сайті міськради розмістили списки усіх переселенців із їх адресами проживання і закликами до місцевого населення допомогти міськраді перевірити переміщених осіб.

 

Проекти не враховують заклики правозахисників щодо "розділення" понять пенсійних виплат, соціальних виплат та грошової допомоги ВПО на оренду житла, яка призначається згідно з постановою Уряду № 505 від 01 жовтня 2014 року. В проектах виплата пенсій та інших соціальних допомог контролюється на рівні з грошовою виплатою ВПО на оренду житла, що є неприпустимим та дискримінаційним. Адже, інші громадяни не підлягають перевіркам їхнього фактичного місця перебування у разі отримання ними пенсій.

 

В проекті акту зберігається положення про те, що скасування довідки є підставою для зупинення особам пенсійних виплат. Згідно із ЗАКОНОМ, повернення особи на попереднє місце проживання або виїзд на постійне місце проживання за кордон є підставою для скасування довідки ВПО, а НЕ пенсій чи інших видів соціальної допомоги. Україна вже має негативний досвід дискримінації пенсіонерів за місцем їхнього проживання. Нагадаю, що у рішенні Європейського суду з прав людини у справі "Пічкур проти України" Україна зобов’язана виплатити 5 тис. євро громадянину Пічкуру за те, що Уряд не виплачував йому пенсії через його фізичну відсутність на території України.

 

ЄСПЛ наголосив, що пенсія за віком є формою соціального захисту, яка пов’язана насамперед з попередньою трудовою діяльністю та трудовими заслугами особи і не може бути залежною від її місця проживання.

 

В проекті порядків з'являється новий термін "Комісія з питань призначення (відновлення) соціальних виплат внутрішньо переміщеним особам", але в жодному з вказаних проектів не вказано про правову природу такої комісії, її повноваження, обов'язковий склад, орган, відповідальний за її формування, права і обов'язки членів комісії, статус її рішень. Разом з цим, на такі комісії покладається досить широке коло повноважень, зокрема із вирішення питання призначення чи непризначення особі будь-яких видів соціальних виплат і пенсій. До створення таких органів Уряд має ставитись набагато виваженіше, адже їхні рішення впливатимуть на два мільйони наших громадян.

 

Більше того, громадське обговорення вказаного проекту акту НЕ проводилось, а у пояснювальній записці Міністерства Соціальної політики до проекту акту вказано, що він не потребує обговорення з громадськістю. Постановою Кабінету Міністрів України від 3 листопада 2010 року № 996 "Про забезпечення участі громадськості у формуванні та реалізації державної політики" затверджено Порядок проведення консультацій з громадськістю з питань формування та реалізації державної політики. Пунктом 12 цього Порядку вказано, що в обов’язковому порядку проводяться консультації з громадськістю у формі публічного громадського обговорення та/або електронних консультацій з громадськістю щодо проектів нормативно-правових актів, які стосуються конституційних прав, свобод та обов’язків громадян; життєвих інтересів громадян, у тому числі впливають на стан навколишнього природного середовища; стосуються витрачання бюджетних коштів. Строк проведення таких консультацій з громадськістю визначається органом виконавчої влади і повинен становити не менш як 15 календарних днів.

 

Вказаний проект акту стосується життя близько 2 млн. громадян України і безпосередньо впливає на їхні життєво важливі інтереси, а тому вочевидь потребує обговорення з громадськістю і консультацій із самими ВПО.

 

Крім того, слід нагадати, що Комітет ВРУ з прав людини вже звернувся до Прем‘єр-міністра України Володимира Гройсмана з вимогою направити уповноваженого представника – члена КМУ для звіту з цього питання, в  тому числі щодо виконання Рекомендацій парламентських слухань на тему «Стан дотримання прав внутрішньо переміщених осіб та громадян України, які проживають на тимчасово окупованій території України та на тимчасово неконтрольованій території в зоні проведення антитерористичної операції», на засідання Комітету, яке відбудеться 15 червня 2016 року.