Протокол засідання Комітету № 37 від 3 вересня 2014 р.

01 жовтня 2014, 10:00

                                                                                                                       ПРОТОКОЛ № 37

засідання Комітету Верховної Ради України

 з питань прав людини, національних меншин

і міжнаціональних відносин

 

 

 

 

 

 

 

                                                                                                                                                                                                     3 вересня 2014 року 14.30

 

ГОЛОВУЄ: Голова Комітету Пацкан В.В.

Секретарем засідання обрано одноголосно Самойленка В.П.

ПРИСУТНІ:

народні депутати України -  Бенюк Б.М., Джемілєв М., Луценко І.С., Самойленко В.П., Шевченко А.В., (відсутні – Гайдош І.Ф., Герман Г.М., Попеску І.В.);

працівники секретаріату Комітету - Сімон В.П., Чигрин А.В., Буждиган В.П., Бузницький Ю.В., Надточій Л.І., Стеценко Н.В., Теплюк В.С.

 

ЗАПРОШЕНІ :

-        на розгляд першого та другого питання:

Мірошниченко Юрій Романович – народний депутат України (відсутній);

Лутковська Валерія Володимирівна – Уповноважений Верховної Ради України з прав людини;

Чередниченко Алла Михайлівна – перший заступник директора Департаменту паспортної роботи та громадянства Державної міграційної служби України;

Савченко Олексій Леонідович – представник Адміністрації Президента України;

Суботенко Галина Павлівна – головний спеціаліст управління конституційного та адміністративного законодавства Міністерства юстиції України;

Гурська Алла Іванівна – директор департаменту фінансів оборони, правоохоронних органів і державної безпеки Міністерства фінансів України;

Марущенко Сергій Володимирович – начальник управління організації соціального захисту постраждалих внаслідок надзвичайних ситуацій Міністерства соціальної політики України;

Ноель Калхун – старший регіональний радник з правових питань Регіонального представництва УВКБ ООН в Білорусі, Молдові та Україні;

Плечко Дмитро – радник з правових питань Регіонального представництва УВКБ ООН в Білорусі, Молдові та Україні;

Моркова Ольга Ігорівна – національний радник з правових питань спеціальної моніторингової місії ОБСЄ;

Мухіна Ірина Олександрівна – представник ГО «Центр громадянських свобод»;

Попов Олександр Володимирович – представник ГО «Кримська діаспора»;
         Засоба Анатолій Анатолійович - представник ГО «Кримська діаспора»;
         Захаров Борис – представник Харківської правозахисної групи;

Ташева Таміла – представник ГО «Крим SOS»;

 

-        на розгляд третього питання:

         Катеринчук Микола Дмитрович – народний депутат України (відсутній);

 

-        на розгляд четвертого питання:

         Бондарчук Олег Володимирович – народний депутат України;

 

-        на розгляд п’ятого питання:

         Миримський Лев Юлійович – народний депутат України (відсутній).

        

ПОРЯДОК  ДЕННИЙ

 

1.       Проект Закону про внутрішньо переміщених осіб, реєстр. № 4490а від 13.08.2014 р., внесений народним депутатом України Мірошниченком Ю.Р.

2.       Проект Закону про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб, реєстр. № 4490а-1 від 28.08.2014 р., внесений народними депутатами України Пацканом В.В., Геращенко І.В., Іоновою М.М., Луценко І.С., Шевченком А.В., Бенюком Б.М., Кайдою О.П.

3.       Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо декларування належності до іноземного громадянства, реєстр. № 4398а від 30.07.2014 р., внесений народним депутатом України Катеринчуком М.Д.

4.       Проект Закону про внесення змін до Закону України «Про громадянство України» щодо підстав втрати громадянства особами, дії яких спрямовані проти суверенітету та територіальної цілісності України, реєстр. № 4508а від 14.08.2014 р., внесений народними депутатами України Бондарчуком О.В., Сиротюком Ю.М.

5.       Проект Постанови про внесення зміни до Постанови Верховної Ради України «Про затвердження положень про паспорт громадянина України та про паспорт громадянина України для виїзду за кордон» щодо чинності паспортів громадян України, які проживають на тимчасово окупованій території Україні, реєстр. № 4396а від 30.07.2014 р., внесений народними депутатами України Миримським Л.Ю., Грушевським В.А.

6.       Різне.

 

Перше та друге питання порядку денного:

СЛУХАЛИ: Голову Комітету Пацкана В.В. про проект Закону про внутрішньо переміщених осіб, реєстр. № 4490а від 13.08.2014 р., внесений народним депутатом України Мірошниченком Ю.Р., та проект Закону про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб, реєстр. № 4490а-1 від 28.08.2014 р., внесений народними депутатами України Пацканом В.В., Геращенко І.В., Іоновою М.М., Луценко І.С., Шевченком А.В., Бенюком Б.М., Кайдою О.П.

З даного питання заслухана інформація, яку надав головний консультант секретаріату Комітету Бузницький Ю.В., стосовно змісту основних положень зазначених альтернативних законопроектів та експертних висновків щодо доцільності їх прийняття.

Під час обговорення законопроектів члени Комітету висловили ряд зауважень і рекомендацій щодо їх ухвалення Верховною Радою України.

Зокрема, законопроект «Про внутрішньо переміщених осіб» реєстр. № 4490а, внесений народним депутатом України Мірошніченком Ю.Р., на думку членів Комітету, містить низку норм, які вже прописані в Конституції України чи  інших законах України.  Так 13 статей законопроекту повторюють приписи відповідних статей Конституції України. Не має потреби їх дублювати у цьому Законі, оскільки норми Основного Закону є нормами найвищої юридичної сили і прямої дії.

В законопроекті детально прописана процедура надання та позбавлення статусу внутрішньо переміщеної особи. На жаль, така деталізація суттєво ускладнить процедуру отримання  статусу, що в  ситуації невідкладної потреби в допомозі внутрішньо переміщеним особам є недоцільним. Так, загалом з процедурою адміністративного оскарження рішень Державної міграційної служби України, від моменту подання заяви на отримання статусу внутрішньо переміщеної особи до прийняття кінцевого рішення може пройти 14 днів.

Законопроект «Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб» реєстр. № 4490а-1 розроблено та внесено групою  народних депутатів України від різних політичних сил.

На відміну від законопроекту народного депутата України Мірошниченка Ю.Р. цей законопроект містить норми щодо удосконалення порядку та скорочення граничних строків розгляду заяв про оформлення, переоформлення, продовження соціальних виплат внутрішньо переміщеним особам, забезпечення їх соціальними та медичними послугами. Фактично рішення про надання статусу переміщеної особи приймається за спрощеною процедурою в день подання заяви - за один день.

Цей законопроект також передбачає створення правових передумов з розробки спеціальних комплексних державних програм, створення та ведення єдиного реєстру та бази даних стосовно внутрішньо переміщених осіб, надання вимушеним переселенцям інформації щодо місць поселення та можливостей працевлаштування, забезпечення державою функціонування системи гарантій соціального та пенсійного забезпечення, а також  це стосується питання щодо фінансування витрат, пов'язаних з тимчасовим поселенням сімей внутрішньо переміщених осіб у державні та комунальні заклади, в тому числі із можливостями найшвидшого залучення ресурсів міжнародних організацій, міжнародної технічної допомоги для облаштування місць довгострокового розміщення внутрішньо переміщених осіб та засад розбудови для них відповідної житлової інфраструктури.

В обговоренні цього питання взяли участь: Бенюк Б.М., Джемілєв М., Лутковська В.В., Луценко І.С., Ноель Калхун, Пацкан В.В., Савченко О.Л., Самойленко В.П., Шевченко А.В.

УХВАЛИЛИ:

1.       Рекомендувати Верховній Раді України:

проект Закону про внутрішньо переміщених осіб, реєстр. № 4490а від 13.08.2014 р., внесений народним депутатом України Мірошниченком Ю.Р., за результатами розгляду у першому читанні відхилити;

проект Закону про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб, реєстр. № 4490а-1 від 28.08.2014 р., внесений народними депутатами України Пацканом В.В., Геращенко І.В., Іоновою М.М., Луценко І.С., Шевченком А.В., Бенюком Б.М., Кайдою О.П., за результатами розгляду у першому читанні прийняти за основу.

2.       Співдоповідачем з цього питання визначити народного депутата України, Голову Комітету з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин Пацкана Валерія Васильовича.

Таке рішення підтримали усі присутні на засіданні члени Комітету.

 

Третє питання порядку денного:

СЛУХАЛИ: Голову Комітету Пацкана В.В. про проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо декларування належності до іноземного громадянства, реєстр. № 4398а від 30.07.2014 р., внесений народним депутатом України Катеринчуком М.Д.

З даного питання заслухана інформація, яку надала заступник завідувача секретаріату Комітету Чигрин А.В., стосовно змісту основних положень законопроекту та експертних висновків щодо доцільності його прийняття.

Зокрема, Чигрин А.В. поінформувала членів Комітету, що законопроект розроблено з метою попередження випадків призначення та обіймання посад в органах державної влади та місцевого самоврядування, юридичних особах публічного права громадянами України, що в супереч законодавству України одночасно набули громадянство іншої держави.

При обговоренні даного питання члени Комітету погодились з автором законопроекту щодо необхідності удосконалення законодавства в частині уникнення випадків множинного громадянства та запобігання перебуванню службових осіб органів державної влади та місцевого самоврядування в громадянстві декількох держав. Разом з тим, запропоновані у законопроекті механізми врегулювання зазначених питань, на думку народних депутатів України, є недосконалими та потребують більш чіткого визначення. Крім цього, члени Комітету вбачають недостатньо обґрунтованим запровадження кримінальної відповідальності за порушення порядку декларування відсутності іноземного громадянства або належності до іноземного громадянства.

В обговоренні цього питання взяли участь: Бенюк Б.М., Джемілєв М., Пацкан В.В., Шевченко А.В.

УХВАЛИЛИ:

1.       Рекомендувати Верховній Раді України проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо декларування належності до іноземного громадянства, реєстр. № 4398а від 30.07.2014 р., внесений народним депутатом України Катеринчуком М.Д., за результатами розгляду у першому читанні повернути суб’єкту права законодавчої ініціативи на доопрацювання.

2.       Співдоповідачем з цього питання визначити народного депутата України, Голову Комітету з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин Пацкана Валерія Васильовича.

Таке рішення підтримали усі присутні на засіданні члени Комітету.

 

Четверте питання порядку денного:

СЛУХАЛИ: Голову Комітету Пацкана В.В. про проект Закону про внесення змін до Закону України «Про громадянство України» щодо підстав втрати громадянства особами, дії яких спрямовані проти суверенітету та територіальної цілісності України, реєстр. № 4508а від 14.08.2014 р., внесений народними депутатами України Бондарчуком О.В., Сиротюком Ю.М.

Бондарчук О.В. поінформував членів Комітету, що законопроект розроблено у зв’язку з необхідністю імплементації у вітчизняне законодавство пункту d частини 1 статті 7 Європейської Конвенції про громадянство, згідно з яким поведінка громадянина, яка серйозно   зашкоджує життєво важливим інтересам держави-учасниці Конвенції, може бути однією з підстав втрати громадянства. Крім цього, законопроект  спрямований на вирішення питань щодо осіб, які отримали статус громадянина України, проте беруть участь у діяльності незаконних терористичних формувань, що виступають проти суверенітету та територіальної цілісності України.

Під час обговорення законопроекту члени Комітету висловили ряд зауважень і рекомендацій щодо його ухвалення Верховною Радою України.

Зокрема, зміни, запропоновані законопроектом, не узгоджуються з нормами чинного законодавства України та суперечать окремим міжнародно-правовим актам,  які є частиною національного законодавства.

Так Конвенція про скорочення безгромадянства 1961 р. (ратифікована Україною 11 січня 2013 р.) та Європейська конвенція про громадянство 1997 р. (ратифікована Україною 20 вересня 2006 р.) основними принципами внутрішнього регулювання визнають необхідність  уникнення безгромадянства.

Також частина перша статті 25 Конституції України закріплює, що громадянин України не може бути позбавлений громадянства. 

Аналогічне положення міститься і у частині 2 статті 19 Закону України «Про громадянство України», у котрій зазначено, що положення щодо підстав для втрати громадянства України визначених цим Законом не застосовуються,  якщо  внаслідок  цього  громадянин  України стане особою  без  громадянства.
Разом з цим, правовим наслідком прийняття запропонованих законопроектом змін до Закону України «Про громадянство України» може стати збільшення випадків безгромадянства, що, як вже зазначалось вище, суперечить як Конституції України так і міжнародним договорам.

В обговоренні цього питання взяли участь: Бенюк Б.М., Бондарчук О.В., Джемілєв М., Засоба А.А., Лутковська В.В., Луценко І.С., Пацкан В.В., Чередниченко А.М., Шевченко А.В.

УХВАЛИЛИ:

1.       Рекомендувати Верховній Раді України проект Закону про внесення змін до Закону України «Про громадянство України» щодо підстав втрати громадянства особами, дії яких спрямовані проти суверенітету та територіальної цілісності України, реєстр. № 4508а від 14.08.2014 р., внесений народними депутатами України Бондарчуком О.В., Сиротюком Ю.М., повернути суб’єкту права законодавчої ініціативи на доопрацювання.

2.       Співдоповідачем з цього питання визначити народного депутата України, Голову Комітету з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин Пацкана Валерія Васильовича.

Таке рішення підтримали усі присутні на засіданні члени Комітету.

 

П’яте питання порядку денного:

СЛУХАЛИ: Голову Комітету Пацкана В.В. про проект Постанови про внесення зміни до Постанови Верховної Ради України «Про затвердження положень про паспорт громадянина України та про паспорт громадянина України для виїзду за кордон» щодо чинності паспортів громадян України, які проживають на тимчасово окупованій території Україні, реєстр. № 4396а від 30.07.2014 р., внесений народними депутатами України           Миримським Л.Ю., Грушевським В.А.

З даного питання заслухана інформація, яку надала старший консультант секретаріату Комітету Теплюк В.С., стосовно змісту основних положень законопроекту та експертних висновків щодо доцільності його прийняття.

Зокрема, Теплюк В.С., поінформувала членів Комітету, що законопроект розроблено з метою визнання чинності паспортів громадян України, які проживають на тимчасово окупованій території, та з різних об’єктивних причин не можуть звернутися до уповноважених органів України для вклеювання нових фотокарток до паспортів.

При обговоренні даного питання члени Комітету погодились з авторами законопроекту щодо доцільності збереження чинності паспортів громадян України, які проживають на тимчасово окупованій території України, після досягнення ними 25-річного чи 45-річного віку за відсутності вклеєної фотокартки.

В обговоренні цього питання взяли участь: Бенюк Б.М.,  Джемілєв М., Луценко І.С.,  Пацкан В.В., Чередниченко А.М., Шевченко А.В.

УХВАЛИЛИ:

1.       Рекомендувати Верховній Раді України проект Постанови про внесення зміни до Постанови Верховної Ради України «Про затвердження положень про паспорт громадянина України та про паспорт громадянина України для виїзду за кордон» щодо чинності паспортів громадян України, які проживають на тимчасово окупованій території Україні, реєстр. № 4396а від 30.07.2014 р., внесений народними депутатами України           Миримським Л.Ю., Грушевським В.А., за результатами розгляду у першому читанні прийняти за основу і в цілому.

2.       Співдоповідачем з цього питання визначити народного депутата України, Голову Комітету з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин Пацкана Валерія Васильовича.

Результати голосування:

«за» 5 (Джемілєв М., Луценко І.С., Пацкан В.В., Самойленко В.П., Шевченко А.В.);

«проти» - 1 (Бенюк Б.М.).

 

Різне:

 

СЛУХАЛИ: Голову Комітету Пацкана В.В. про звернення Чернівецької обласної державної адміністрації щодо делегування представника (представників) Комітету до складу робочої групи з розробки програми покращення рівня соціально-економічного розвитку Глибоцького та Герцаївського районів, як місць компактного проживання румунської національної меншини.

УХВАЛИЛИ:

Рекомендувати до складу робочої групи з розробки програми покращення рівня соціально-економічного стану Глибоцького та Герцаївського районів, як місць компактного проживання румунської національної меншини наступних представників Комітету:

ПАЦКАНА Валерія Васильовича, Голову Комітету Верховної Ради України з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин;

ШЕВЧЕНКА Андрія Віталійовича, Першого заступника Голови Комітету Верховної Ради України з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин;

БЕНЮКА Богдана Михайловича, Голову підкомітету з питань міграційної політики, громадянства, статусу іноземців та осіб без громадянства, біженців та у зв’язках з українцями, які проживають за кордоном.

Таке рішення підтримали усі присутні на засіданні члени Комітету.

 

СЛУХАЛИ: Голову Комітету Пацкана В.В. про звернення представників громадських організацій щодо надання інформації про наявність подвійного громадянства  народних депутатів України.

Зокрема, Пацкан В.В. акцентував увагу учасників засідання, що відповідно до предмету відання наразі на розгляді Комітету з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин знаходиться низка  законопроектів,  спрямованих на врегулювання питань  щодо припинення, виходу та підстав для втрати громадянства України, а також  щодо  унеможливлення подвійного громадянства.   

З огляду на ці обставини до  Комітету надходить  велика кількість звернень, пропозицій  та зауважень від  представників   громадських організацій та окремих громадян  щодо необхідності врегулювання цих суспільно важливих  питань. Разом  з цим,  представники громадськості  звертаються з проханням надати сприяння в отримані інформації про наявність подвійного громадянства  народних депутатів України.

УХВАЛИЛИ:

Звернутись до Служби безпеки України, Міністерства закордонних справ України, Державної прикордонної служби України щодо надання Комітету Верховної Ради України з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин інформації про наявність подвійного громадянства народних депутатів України. 

Таке рішення підтримали усі присутні на засіданні члени Комітету.

 

 

 

 

Голова Комітету                                                                          Пацкан В.В.

 

 

Секретар засідання                                                            Самойленко В.П.