Зустріч з представниками міжнародної неурядової організації "Х'юман райтс вотч"

14 грудня 2010, 17:34

В Комітеті Верховної Ради України з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин відбулася зустріч Голови Комітету О. О. Зарубінського з представниками міжнародної неурядової організації “Х’юман райтс вотч” на їх прохання.

            В ході відвертої, дружньої розмови гості розповіли про результати досліджень, які були проведені співробітниками організації в Україні в першій половині цього року і які лягли в основу звіту під назвою “ Пастка на прикордонні. (Поводження з мігрантами та шукачами притулку в Україні)”.

            О. О. Зарубінський висловив вдячність організації за аналіз ситуації щодо шукачів притулку в Україні після набуття чинності угоди про реадмісію між Європейським Союзом та Україною. Адже вона передбачає повернення громадян третіх країн , які прибувають до ЄС з України.

Голова Комітету ознайомив співрозмовників із законотворчою роботою народних депутатів – членів Комітету щодо поліпшення національного законодавства у сфері захисту прав мігрантів і біженців, а також -  відстоювання національних інтересів України у боротьбі з нелегальною міграцією. Саме члени Комітету були неухильними “лобістами” створення спеціального органу виконавчої влади, який би в повній мірі відповідав за роботу з мігрантами і біженцями. Тож утворення Державної міграційної служби України відповідно до Указу Президента №1085\2010 можна тільки вітати.

            На закінчення бесіди О. О. Зарубінський підкреслив важливість прийняття проекту Закону України «Про біженців та осіб, які заслуговують на допоміжний або тимчасовий захист», внесеного Кабінетом Міністрів України на розгляд Верховної Ради України (реєстр. № 7252 від 14 жовтня 2010 року). Цей законопроект вже включений до порядку денного і найближчим часом буде розглянутий.