Комітет розглянув питання щодо надання висновку на кандидатури, висунуті на посаду Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини

15 березня 2012, 10:26

Комітет розглянув питання

щодо надання висновку на кандидатури, висунуті на посаду

Уповноваженого  Верховної Ради України з прав людини

 

На своєму засіданні 6 березня 2012 року Комітет розглянув питання щодо надання висновку на кандидатури, висунуті на посаду Уповноваженого  Верховної Ради України з прав людини: Захарова Євгенія Юхимовича,  виконавчого директора Харківської правозахисної групи; та Лутковської Валерії Володимирівни, Урядового уповноваженого у справах Європейського суду з прав людини Міністерства юстиції України .

Відповідно до Закону України “Про Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини”  кандидатури  для призначення на посаду Уповноваженого  висуваються   у двадцятиденний строк з наступного дня  після закінчення строку,  на який було призначено Уповноваженого,   Головою Верховної Ради України або не менше  однієї четвертої народних депутатів України від конституційного складу Верховної Ради України

Оскільки 8 лютого 2012 року закінчився  п’ятирічний строк, на який було призначено  на  посаду  Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини Карпачову  Н.І., 28 лютого 2012 року  (в межах встановленого строку) до   Верховної Ради України надійшли пропозиції щодо висунення  кандидатур  на посаду Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини:

  від  125 народних депутатів України щодо   - Захарова Євгенія  Юхимовича – 1952 року народження,  виконавчого директора Харківської правозахисної групи;

 та від  124 народних депутатів України  щодо висунення кандидатури   Лутковської Валерії Володимирівни – 1972 року народження, Урядового уповноваженого у справах Європейського суду з прав людини Міністерства юстиції України .

За дорученням Голови Верховної Ради України В.М. Литвина  ці пропозиції з відповідними документами були передані до Комітету Верховної Ради України з питань  прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин для розгляду і підготовки висновків щодо кожної кандидатури  на посаду Уповноваженого.

Згідно  Регламенту Верховної Ради України (частина четверта статті 208 та частина друга статті 205) відомості про запропоновані кандидатури на посаду Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини мають бути опубліковані в газеті «Голос України» не пізніш як за 10 днів  до розгляду питання про призначення (3  березня поточного року такі   відомості   кандидатів на посаду Уповноваженого  були надруковані  в газеті «Голос України»).

Статтею п’ятою  Закону України «Про Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини»  визначено, що Уповноваженим  може бути  призначено  громадянина України, який на день обрання досяг 40 років, володіє українською мовою, має високі моральні якості, досвід правозахисної діяльності  та протягом  останніх п’яти  років  проживає в  Україні.

Не може бути призначено Уповноваженим  особу, яка має судимість  за вчинення злочину, якщо ця судимість  не погашена та не знята в установленому законом порядку.

На розгляд   Комітету  також надійшли  заяви від громадян Максименка Леоніда Володимировича та Щетиніна Сергія Михайловича,  які звертаються  до  Голови Верховної Ради України Литвина В.М. з  проханням внести їх кандидатури на посаду Уповноваженого. До цих заяв  не додані  необхідні документи, визначені  Регламентом Верховної Ради України. Пропозиції щодо висунення  цих кандидатур для призначення на  посаду Уповноваженого в установленому  порядку здійснено  не було.

На розгляд  Комітету за дорученням Голови Верховної Ради України В.М. Литвина надійшла також значна кількість звернень від громадських організацій   та інших установ  (понад  50),  та окремих громадян, зокрема,  (понад 20 осіб), які у своїх листах звертаються  до Голови Верховної Ради України з проханням внести кандидатуру Карпачової Н.І. на посаду Уповноваженого Верховної Ради України Ця кандидатура на посаду Уповноваженого Верховної Ради України з  прав людини  в установленому порядку на даний час  не  внесена.

В ході засідання члени Комітету відзначили,   що Захаров Євгеній Юхимович, 1952 року народження, є відомим і авторитетним  правозахисником - з 1997 року  обіймає посаду  виконавчого директора Харківської правозахисної групи.

Комітет проаналізував  подані документи: автобіографію; диплом про вищу освіту; диплом кандидата технічних наук; відомості про кандидата; декларацію про майно, доходи, видатки  і зобов’язання  фінансового характеру за 2011 рік; довідку про відсутність судимості; інформацію   про досвід правозахисної діяльності;  та  заяву Захарова Є.Ю.  про зобов’язання усунути обставини, які перешкоджають вступу на посаду Уповноваженого у разі його призначення.

Комітет дійшов  висновку: “кандидатура Захарова Євгенія Юхимовича  відповідає вимогам, передбаченим Законом України  “Про Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини” та відсутні причини, які б перешкоджали  зайняттю ним цієї посади”.

Таке рішення підтримали шість народних депутатів (“проти” -  один).

Під час обговорення  кандидатури Лутковської В.В. основною темою дискусії стало питання наявності у неї досвіду правозахисної діяльності. В той час, як одні народні депутата України наголошували на  відсутності такого досвіду, інші – вказували на те, що, згідно документів ООН,* держава несе основну відповідальність і обов’язок захищати, сприяти і здійснювати  усі права людини і основні свободи. А відтак, робота в державних установах, у сфері прав людини  може розглядатися як правозахисна діяльність. При цьому вказувалося і на те, що в національному законодавстві відсутнє визначення поняття “правозахисна діяльність”.

  Комітет проаналізував  подані документи: автобіографію; диплом про вищу освіту; біографічну довідку про кандидата; декларацію про майно, доходи, видатки  і зобов’язання  фінансового характеру за 2011 рік; інформацію   щодо   правозахисної діяльності  та  заяву Лутковської В.В. про зобов’язання  усунути    обставини, які перешкоджають  вступу на посаду Уповноваженого у разі її призначення.

За наслідками обговорення, народними депутатами України – членами Комітету  було внесено дві пропозиції щодо висновку  про відповідність кандидатури Лутковської В.В. вимогам статті 5 Закону України “Про Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини”:

1) “Кандидатура Лутковської В.В. відповідає вимогам, передбаченим  Законом України “Про Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини» та  відсутні причин, які б перешкоджали зайняттю нею цієї посади”.

Таку пропозицію  підтримали  два народних депутати (“проти” - чотири ; “утримався” - один).

2) “Лутковська Валерія Володимирівна не має досвіду правозахисної діяльності, наявність якої є обов’язковою, передбаченою Законом умовою для призначення громадянина на посаду Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини,  і тому вона не може претендувати на цю посаду”.

Таке рішення підтримали чотири народних депутати (“проти” - 2; “утримався”- один ).

 

Згідно Статті 6 Закону  України “Про Уповноваженого Верховної Ради України»  Комітет  подав Верховній Раді України свої висновки щодо кожної кандидатури на посаду Уповноваженого, відповідності її вимогам, передбаченим цим Законом, та про відсутність причин,  які б перешкоджали  зайняттю нею  цієї посади.

 

Довідково:

  

            Уповноважений призначається на посаду і звільняється з посади Верховною Радою  України  таємним  голосуванням  шляхом   подання бюлетенів.

 Голосування Верховної Ради України проводиться під час пленарних засідань бюлетенями для голосування, але не раніш як через десять днів і не пізніше ніж через  двадцять днів після закінчення строку для висунення кандидатів для участі у виборах.

Призначеним вважається той кандидат, за якого проголосувала більшість народних депутатів України від конституційного складу Верховної Ради України, про що приймається постанова.

* Примітка: зокрема  - Декларация о праве и обязанности отдельных лиц, групп и органов общества поощрять и защищать общепризнанные права человека и основные свободы (Принята резолюцией 53/144 Генеральной Ассамблеи от 9 декабря 1998 года)