Комітет рекомендує прийняти за основу проект Закону про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо врегулювання питання відповідальності за вчинення насильства в сім'ї

19 березня 2012, 16:10

Комітет рекомендує прийняти за основу

 проект Закону про внесення змін до Кодексу України

про адміністративні правопорушення щодо врегулювання питання відповідальності за вчинення насильства в сім'ї

 

Комітет Верховної Ради України з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин з власної ініціативи на своєму засіданні розглянув проект Закону про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо врегулювання питання відповідальності за вчинення насильства в сім'ї, р. № 9622, внесений народними депутатами України Геращенко І.В., Ковалевською Ю.С., Кондратюк О.К., Бережною І.Г., та пропонує рекомендувати Верховній Раді України прийняти його за основу.

Метою законопроекту є врегулювання питання відповідальності за вчинення насильства в сім'ї. У зв’язку з цим, автори проекту закону пропонують виключити зі статті 173-2 Кодексу України про адміністративні правопорушення окремі види стягнень, а саме штраф та виправні роботи з відрахуванням 20 відсотків заробітку в дохід держави.

На думку членів Комітету, ухвалення зазначеного законопроекту сприятиме зниженню латентності (приховування, замовчування) насильства в сім’ї, адже застосування санкцій фінансового характеру не стільки впливає на порушника, як негативно позначається на бюджеті родини, в тому числі жертви насильства в сім’ї, що не сприяє її зверненню за захистом.

При обговоренні законопроекту також наголошувалось, що ідеологія Закону України “Про попередження насильства в сім’ї”  - це в першу чергу запобігання вчиненню насильства в сім’ї, профілактика цього явища і виховний вплив на кривдника з метою недопущення в подальшому таких діянь. Запровадження такого виду стягнення як штраф було невиправданим. На цьому неодноразово наголошували науковці, практики, представники громадськості, які брали участь в парламентських слуханнях, круглих столах та інших заходах, організованих Комітетом.

Про своє рішення Комітет поінформував Голову Комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності Швеця В.Д.