Комітет підтримує законопроект про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо експертизи проектів нормативно-правових актів з метою недопущення звуження змісту та обсягу існуючих прав і свобод людини і громадянина)

28 лютого 2012, 12:51

Як зазначалося під час обговорення, метою проекту (реєстр. №9787) є належне та ефективне забезпечення прав і свобод людини і громадянина при прийнятті нових проектів нормативно-правових актів та внесенні змін до чинного законодавства. Документом, зокрема, пропонується запровадити здійснення обов´язкової попередньої правової оцінки проектів нормативно-правових актів у парламентському Комітеті, до предмета відання якого належать питання прав людини.

На думку народних депутатів, ухвалення зазначеного законопроекту запровадить реальний механізм виконання статті 22 Конституції України, відповідно до якої при прийнятті нових або внесенні змін до чинних законів не допускається звуження змісту та обсягу існуючих прав і свобод. Відповідні положення містить також Постанова Верховної Ради України "Про засади державної політики України в галузі прав людини" від 17 червня 1999 року № 757-XIV.

Члени Комітету висловили низку пропозицій, урахування яких сприятиме вдосконаленню даного проекту. Зокрема, на думку народних депутатів, відповідні зміни мають бути внесені не лише до частини першої статті 93 Закону "Про Регламент Верховної Ради України", але і до частини третьої цієї ж статті.

Окрім цього, підкреслили учасники обговорення, у тексті законопроекту слова "проектів нормативно-правових актів" потрібно замінити на слова "законопроектів, проектів інших актів", що відповідатиме законам "Про Регламент Верховної Ради України" та "Про комітети Верховної Ради України".

Комітет вважає недостатньо обґрунтованими запропоновані у документі зміни до Закону "Про Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини", відповідно до яких, зокрема, Уповноваженому передбачається надати право "перевіряти зареєстрований у Верховній Раді проект нормативно-правового акту щодо недопущення в ньому звуження змісту та обсягу існуючих прав і свобод людини і громадянина, готувати про це відповідний висновок та подавати його безпосереднього до парламентських комітетів чи тимчасової спеціальної комісії, які визначені головними з відповідних проектів".

Пропозиції народних депутатів надіслано до Комітету з питань Регламенту, депутатської етики та забезпечення діяльності Верховної Ради України, який при розгляді питання визначено головним.