Інформація про стан реалізації державної політики щодо відносин із закордонними українцями

14 липня 2011, 11:50

 


 


На виконання доручення Кабінету Міністрів України № 4457/23/1-10 від 05.10.2010 р. стосовно щоквартального інформування Кабінету Міністрів України та Комітету Верховної Ради України з питань прав людини, національних меншин та міжнаціональних відносин про стан реалізації державної політики щодо відносин із закордонними українцями з урахуванням реалізації схвалених постановою Верховної Ради України від 19 січня 2010 року № 1807- VI Рекомендацій парламентських слухань на тему: „Закордонне українство: сучасний стан та перспективи співпраці" Міністерство закордонних справ України надіслало зведену інформацію про стан виконання Плану організації виконання згаданої постанови.

 

 

 

 

Інформація про стан виконання

Плану організації виконання постанови Верховної Ради України

від 19 січня 2010 р. № 1807- VI «Про Рекомендації парламентських слухань на тему:

«Закордонне українство: сучасний стан та перспективи співпраці»

 

 

п/п

 

Положення постанови

Головний виконавець

Що зроблено

1

2

3

4

 

До пункту 5 Рекомендацій

5. Кабінету Міністрів України:

1) прискорити подання на розгляд Верховної Ради України проекту закону про внесення змін до Закону України „Про правовий статус закордонних українців", розробленого відповідно до розпорядження Кабінету Міністрів України від 17 червня 2009 року № 665-р;

МЗС

Управління гуманітарної політики

У другому кварталі 2011 року проект Закону України "Про внесення змін до деяких законів України" (раніше "Про правовий статус закордонних українців") розроблений Міністерством закордонних справ України було погоджено із заінтересованими центральними органами виконавчої влади. Після отримання МЗС України висновку Мін'юсту за результатами правової експертизи згаданого проекту Закону, його згідно з вимогами параграфів 59-62 Регламенту Кабінету Міністрів України листом № 203/13-800-1285 від 30.06.2011 р. було внесено на розгляд Кабінету Міністрів України.

 

2) забезпечити виконання заходів Державної програми співпраці із закордонними українцями на період до 2010 року та Програми облаштування осіб з числа закордонних українців, що повертаються в Україну, на

період до 2010 року. На основі ґрунтовного моніторингу потреб закордонних українців розробити проекти відповідних державних програм на наступний період. Вивчити доцільність розроблення окремої інноваційної програми розвитку культурних зв'язків із закордонним українством;

Мінекономіки

МЗС

Мінфін

Мін'юст

Мінпраці

МОН

МКТ

Держкомнацрелігій

Держкомтелерадіо

ДПА

Держмитслужба

Управління

гуманітарної політики

Управління

зовнішньоекономічної

політики та

міжнародного

співробітництва

22 червня 2011 р. Кабінет Міністрів України затвердив розпорядження КМУ № 572-р «Про схвалення Концепції Державної програми співпраці із закордонними українцями на період до 2015 року».

Проект постанови Кабінету Міністрів України «Про затвердження Державної програми співпраці із закордонними українцями на період до 2015 року» 24.06.2011 р. надіслано до Міністерства юстиції України для проведення правової експертизи та Міністерства фінансів України, після чого буде внесено на розгляд Кабінету Міністрів України.

 

4) забезпечити належне фінансування Державної цільової програми формування позитивного міжнародного іміджу України на період до 2011 року та залучити до її реалізації громадські організації закордонних українців;

Мінфін

МЗС

МОН

МКТ

Мінекономіки

Мін'юст

Мінпраці

Мінсім'ямолодьспорт

Держкомнацрелігій

Держкомтелерадіо

Управління

гуманітарної політики Управління

зовнішньоекономічної політики та міжнародного співробітництва Управління фінансової політики

3 метою виконання завдань і заходів Державної цільової програми формування позитивного міжнародного іміджу України на період до 2011 року у поточному році для МЗС України передбачено бюджетну програму 1401110 „Фінансова підтримка забезпечення міжнародного позитивного іміджу    України".    Порядок    використання    коштів,    передбачених    у державному бюджеті для фінансової підтримки забезпечення міжнародного позитивного іміджу України затверджено Постановою КМУ від 11 березня 2011 року №242.

Враховуючи, що Державна цільова програма формування міжнародного позитивного іміджу України на період до 2011 року має на меті підвищення поінформованості міжнародного співтовариства про Україну і, передусім, розрахована на закордонну, іномовну аудиторію, її заходи не можуть бути спрямовані на підтримку закордонних українців.

Водночас, громадські організації закордонних українців можуть залучатися до виконання завдань Програми щодо підвищення авторитету України у світі на громадських засадах.

 

5) під час підготовки проектів  законів про Державний

бюджет України передбачити належне фінансування видатків на здійснення співпраці із закордонними українцями та їх громадськими організаціями, у тому числі на: сприяння діяльності українських культурно-інформаційних центрів в іноземних державах, де проживають закордонні українці;

облаштування приміщень для громад закордонних українців, осередків української культури, бібліотек, українських шкіл та класів за кордоном технічними засобами навчання, оргтехнікою, інвентарем, меблями;

придбання книг, зокрема підручників, навчально-методичної літератури, навчальної аудіо- та відеопродукції для надання допомоги у комплектуванні бібліотек, забезпеченні потреб навчальних закладів (класів, кафедр, відділень, факультетів навчальних закладів) іноземних держав, у

яких вивчається українська мова;

організацію з використання Інтернету і забезпечення функціонування дистанційних навчальних курсів за програмою дванадцятирічної загальноосвітньої школи для учнів, які тимчасово або постійно проживають за кордоном;

проведення річного оцінювання і державної підсумкової атестації учнів закордонних українських навчальних закладів;

проведення семінарів, занять для викладачів україністики навчальних закладів іноземних держав, де компактно проживають закордонні українці;

надання підтримки Інтернет-виданням і друкованим засобам масової інформації закордонних українців;

 

 

       Законом України «Про Державний бюджет України на 2011 рік» фінансування   бюджетної   програми   1401150   «Заходи   щодо   підтримки зв'язків з українцями, які проживають за межами України» затверджено в обсязі 4 100 тис. грн.

Відповідно до постанови КМУ «Про затвердження Порядку використання у 2011 році коштів, передбачених у державному бюджеті для здійснення заходів щодо підтримки зв'язків із закордонними українцями», прийнятої 22 червня ц.р., 100 тис. грн. із зазначеної суми будуть спрямовані на виготовлення бланків посвідчень закордонного українця, 4 млн. грн. - на спорудження у м. Вашингтоні пам'ятника жертвам Голодомору 1932-1933 рр. в Україні.

  Міністерству культури України за бюджетною програмою КПКВК 1801270 «Заходи щодо встановлення культурних зв'язків з українською діаспорою» у 2011 р. передбачені видатки в сумі 1,0 млн. грн.

  Планом роботи Міністерства культури України на поточний рік визначено здійснення комплексу культурно-мистецьких заходів в Україні та країнах проживання закордонного українства. Згідно з наказом Міністерства культури України від 03.06.2011 р. № 413/0/16-11 «Про участь творчих колективів з України у XX фестивалі української культури в Республіці Польща (30 червня - 4 липня)». У цій масштабній культурно-мистецькій акції взяли участь: Національна заслужена академічна капела бандуристів ім. Г. Майбороди та Буковинський державний ансамбль пісні і танцю.

     На виконання резолюції Прем'єр-міністра України М. Азарова від 28.04.2011 р. № 18426/4/1-11 до листа Міністерства культури України від 14.04.2011 р. № 586/13/10-11 щодо проведення узгоджувальних процедур між центральними органам виконавчої влади проекту розпорядження Кабінету Міністрів України «Про проведення V Всесвітнього форуму українців» та листа Секретаріату Кабінету Міністрів України від 30.04.2011
р. № 22433/0/1-11, зокрема, пункту 5 Протоколу засідання Координаційної ради з питань підготовки та відзначення 20-ї річниці незалежності України Міністерство підготувало та погодило з центральними органами виконавчої влади, державними установами, громадськими організаціями закордонного українства персональний склад Оргкомітету Форуму, який затверджено розпорядженням Кабінету Міністрів України від 30 червня 2011 р. № 470-р.

16 червня ц.р. у приміщенні МЗС України під керівництвом Заступника Міністра культури України Т.Г.Кохана відбулося перше засідання Організаційного комітету з підготовки та проведення V Всесвітнього форуму українців.

За організаційної та методичної підтримки Міністерства культури України 2-3 квітня 2011 р. у м.Львові пройшов Перший Міжнародний конкурс українського романсу ім. Квітки Цісик. В конкурсній програмі взяли участь 14 учасників української діаспори з 8 країн світу та з України.

З 10 лютого по 10 березня ц.р. у Регіоні Мурсія (Королівство Іспанія) проведені майстер-класи для підліткового хореографічного колективу «Натхнення» на запрошення Асоціації українців у Регіоні Мурсія.

30 квітня ц.р. були передані комплекти українознавчих книг українцям Туркменістану, а 24 травня - українській діаспорі Хорватії.

У травні - червні 2011 року Міжнародна українська школа (МУШ) провела семестрове оцінювання знань учнів-екстернів загальноосвітнього навчального закладу І-ІП ступенів „Міжнародна українська школа" в закордонних українських навчальних закладах Австрії, Бельгії, Португалії, Італії, Іспанії, Чехії, Туреччини, Франції, Греції. Атестація проводилася спільними комісіями, до складу яких входили педагогічні працівники МУШ та вчителі шкіл зарубіжжя.

У розкладі роботи державних атестаційних комісій МУШ було передбачено проведення річного оцінювання та державної підсумкової атестації; проведення консультацій для учнів; надання методичної допомоги вчителям; участь в роботі педагогічних нарад; зустрічі з працівниками закордонних дипломатичних установ України; участь у виховних заходах, присвячених врученню документів про освіту.

Фінансування відрядження державних атестаційних комісій МУШ для проведення семестрового оцінювання здійснювалося за згодою та за рахунок сторони, що приймала, відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 23.04.1999 р. № 663 „Про норми відшкодування витрат на відрядження в межах України та за кордон".

  Міністерство закордонних справ України сприяло роботі державних атестаційних комісій МУШ, зокрема, ЗДУ надавали приміщення для консультацій та іспитів, забезпечували зустріч/проводи.

      За результатами річного оцінювання та державної підсумкової атестації було вручено 146 атестатів про повну загальну середню освіту, із них 131 на територіях країн тимчасового перебування учнів та 228 свідоцтв про базову загальну середню освіту, 213 - на територіях країн розташування шкіл.  Документи про  освіту державного  зразка України  були вручені представниками державних органів влади та адміністрацією Міжнародної української школи.

 

11) продовжити співробітництво у складі двосторонніх міжурядових комісій з питань забезпечення прав національних меншин та ініціювати створення нових комісій з державами, в яких проживає значна кількість закордонних українців;

 

       Наразі здійснюється підготовка проектів постанов Кабінету Міністрів України    щодо    двосторонніх    комісій    з    питань    забезпечення    прав національних меншин:

         -    Української частини Двосторонньої українсько-словацької комісії з питань національних меншин, освіти і культури;

         -     Української частини Змішаної українсько-угорської комісії з питань національних меншин;

         -   Української частини Змішаної міжурядової українсько-румунської комісії   з   питань   забезпечення   прав   осіб,   які   належать   до національних меншин.

 

12) активізувати переговорний процес щодо укладення двосторонніх міжнародних договорів між Україною та іноземними державами про працевлаштування та соціальний захист трудових мігрантів, взаємне визнання документів про освіту, визнання українських посвідчень водія;

 

        3  метою  розширення  міжнародної договірно-правової  бази  в  сфері захисту прав і законних інтересів громадян України залучених до трудової діяльності   за   межами   держави,   у   звітному   періоді   МЗС   у   тісному співробітництві з Міністерством соціальної політики України проводив активний переговорний процес з укладення двосторонніх угод у сфері працевлаштування,   соціального   захисту  та  пенсійного   забезпечення   з країнами,    на    території    яких    перебуває    значна    кількість    наших співвітчизників.

         У контексті просування переговорного процесу з укладення Угод про соціальне забезпечення з Аргентиною та Бразилією МЗС України доручило відповідним   диппредставництвам   України   опрацювати   з   державними установами   країн   перебування   питання   щодо   можливості   організації переговорів    експертів    з    метою    постатейного    узгодження    проектів зазначених міжнародних договорів ближчим часом.

          У  розвиток домовленостей,  досягнутих  з  грецькою  стороною  щодо організації    проведення    чергового    раунду    цільових    переговорів    з постатейного   узгодження   проекту  Угоди   між  Україною  та  Грецькою | Республікою про соціальне забезпечення у 2010 році, Посольство України в Греції, за дорученням МЗС України, звернулося до Міністерства праці ГР з проханням визначити конкретні дати відповідної зустрічі експертів. Наразі сторонами погоджуються дати відповідної зустрічі. Консультації попередньо заплановано на вересень 2011 р.

         За інформацією Міністерства соціальної політики, 23.03.2011 р. у м. Москва було підписано Меморандум між Міністерством соціальної політики України та Федеральною міграційною службою (Російська Федерація) з питань трудової міграції.

         Розпорядженням Президента України від 24.05.2011 р. № 167/2011-рп Віце-прем'єр-міністру України - Міністру соціальної політики України С. Тігіпку було надано повноваження на підписання Угоди між Україною та Іспанією про соціальне забезпечення.

         До МЗС надіслано проект Закону України „Про ратифікацію Протоколу між Кабінетом Міністрів України та Урядом Республіки Білорусь про внесення змін та доповнень до Угоди між Урядом України та Урядом Республіки Білорусь про трудову діяльність та соціальний захист громадян України, які працюють за межами своїх держав" з метою передачі до КМУ для внесення на розгляд до Верховної Ради України (лист Мінсоцполітики від 10.06.2011 р.№ 6105/0/14-11/55).

          Підготовлено та направлено на погодження до заінтересованих міністерств і відомств такі проекти:

          1.     Закон України „Про ратифікацію Конвенції про правовий статус трудящих-мігрантів і членів їхніх сімей держав-учасниць Співдружності Незалежних Держав" (лист Мінсоцполітики від 01.06.2011 р. № 5711/0/14-11/55);

          2.     Закон України „Про ратифікацію Угоди між Україною та Естонською Республікою про соціальне забезпечення" (лист Мінсоцполітики від 31.05.2011 р. № 5579/0/14-11/55);

          3.     Закон України „Про ратифікацію Угоди між Україною та Португальською Республікою про соціальне забезпечення" (лист Мінсоцполітики від 26.05.2011 р. № 5379/0/14-11/55);

          4.     Розпорядження Президента України „Про уповноваження С. Тігіпка на   підписання   Угоди   між   Україною   та   Федеративною   Республікою Німеччина про соціальне забезпечення" (лист Мінсоціполітики від 26.05.2011 р. № 5380/0/14-11/55);

    5.     Розпорядження Президента України „Про уповноваження С. Тігіпка на підписання Угоди між Україною та Республікою Польща про соціальне забезпечення" (лист Мінсоціполітики від 17.05.2011 р. № 5061/0/14-11/18/1).

           Проект Угоди між Україною та Чорногорією про соціальне забезпечення було надіслано на опрацювання до заінтересованих міністерств і відомств та фондів соціального страхування (лист Мінсоцполітики від 26.05.2011 р. №5400/0/14-11/55).

 

15) висвітлювати діяльність держави у сфері співробітництва із закордонними українцями, проводити роз'яснювальну роботу серед їхніх громад з популяризації статусу закордонного українця;

 

 

Програми Національної радіокомпанії України, зокрема і «Всесвітньої служби радіомовлення України», поширюють вичерпну інформацію на зарубіжну аудиторію за допомогою сучасних засобів комунікації - через супутникові канали зв'язку та мережу Інтернет.

Проведено кілька радіомостів з Варшавою, Москвою, Мінськом, Софією. НРКУ звернулась до керівників української діаспори в місцях компактного проживання українців, зокрема в США, Канаді, Австралії та до керівників місцевих мовників з пропозицією налагоджування зв'язків з Українським радіо.

З метою збереження обсягів мовлення на зарубіжжя англійською, німецькою, румунською, українською мовами та творчого потенціалу «Всесвітньої служби радіомовлення України» прийнято рішення залишити            структуру             ВСР незмінною.        Відновлено одинадцятигодинне мовлення українською мовою на каналі «Всесвітня служба радіомовлення України» на четвертому супутниковому каналі Українського радіо.

Власкори НРКУ працюють в Російській Федерації, Угорщині, Португалії, Естонії, Латвії, Литві, Канаді, Польщі, Білорусі. Відповідно до угод працюють кореспонденти Укрінформу у Німеччині та в Брюсселі, які регулярно готують матеріали для Українського радіо.

Державна телерадіокомпанія «Всесвітня служба «Українське телебачення і радіомовлення» (УТР) забезпечує присутність України у світовому інформаційному просторі. В ефірі УТР продовжують демонструватися   спеціальні   програми    "Відкрий   для   себе   Україну", "Енциклопедія української діаспори", "Україна - рідний край", "Знамениті українці" та "Міжнародний пленер".

Зазначені програми інформували глядачів про розвиток та сучасний стан зв'язків із закордонним українством, залучення до розширення контактів із закордонним українством громадських організацій, установ та дипломатичних представництв.

Окрім того, інформаційні програми "Пульс" та "Пульс - Тиждень" демонстрували понад 20 сюжетів щодо перспектив співпраці із закордонним українством.

Зазначені заходи висвітлювалися у спеціально підготовлених програмах "Актуально", гостями яких були О.Шокало - голова міжнародної організації "Четверта хвиля" та Д.Славов - голова інформаційного центру Австралії, С.Колєснік - голова українського товариства Італії. Всього - 3 програми, 6 показів з повторами.

Враховуючи важливість проведених заходів, УТР готує дві спеціальних програми "Енциклопедія української діаспори", у яких будуть широко висвітлені зазначені події. Телекомпанією проведено запис з послідуючою трансляцією в ефірі фестивалю "Український спів у світі", який організувало Міністерство культури України, у якому брали участь українці з 14 країн світу, де компактно проживають наші земляки. Готується 4 спеціальних випуски.

          Рубрики веб-сайту телекомпанії у постійному режимі надають читачам інформацію по темах "Закордонне українство", "Сторінки історії", "Діаспора", "Українська література діаспори", "Юридична служба". Творча група УТР винайшла можливість висвітлювати 20 річницю Товариства української культури "Українці Молдови" у м. Кишинів, Республіка Молдова (підготовлено 2 спеціальні випуски програм "Енциклопедія української діаспори"). Також, у грудні УТР висвітлювала закриття Днів української культури у Римі (Республіка Італія), що знайшло своє відображення у 2 програмах "Енциклопедія української діаспори". У зв'язку зі зменшенням фінансування УТР змушена згортати мовлення за усіма напрямками, що не сприяє реалізації державної політики співпраці із закордонними українцями, зміцненню їх зв'язків з Україною, а також ставить     під     загрозу     виконання     зазначених     вище     Рекомендацій парламентських слухань.

Крім того, з 2 по 9 травня    2011  р. у м. Кентшин (Польща) був проведений      II   Міжнародний   телерадіофестиваль   «Калинові   мости», організований    Ольштинським відділом обєднання українців Польщі та Рівненською ОДТРК за підтримки   та сприяння   маршалка   Вармінсько-Мазурського воєводства.   В рамках цього фестивалю телерадіожурналісти всіх державних телерадіокомпаній України ознайомились з діяльністю інституцій   Євросоюзу   в   Польщі,   а   також   відзняли       та   записали аудіовідеоматеріал для створення нових передач про життя та   суспільну діяльність українців, які проживають на теренах воєводства та обмінялись досвідом   щодо   створення     громадського  та  суспільного  телебачення. Головний приз     «Гран Прі»  II     Міжнародного       телерадіофестивалю «Калинові мости» вручили   творчому колективу програми   «їду на Січ» Волинської ОДТРК.

 

 

16) з метою забезпечення інформаційних потреб закордонних українців активізувати процес розширення за обсягами і напрямками мовлення регулярної трансляції українських теле- та радіопрограм на країни компактного проживання закордонних українців, сприяти відкриттю в них нових кореспондентських пунктів вітчизняних засобів масової інформації;

 

Офіційну присутність нашої країни у світовому теле-радіопросторі забезпечують Державна телерадіокомпанія «Всесвітня служба «Українське телебачення і радіомовлення» (УТР) та Всесвітня служба «Радіомовлення України» Національної радіокомпанії України (НРКУ).

УТР щоденно мовить на понад 100 країн світу та здійснює повноцінне Інтернет мовлення в реальному часі.

На сьогодні обсяг мовлення компанії складає 72 години на добу: 24 години на Євразію, 24 години на Північну Америку, 24 години Інтернет мовлення. Якісний прийом телесигналу підтверджено 82 країнами світу.

Автоматична служба реєстрації портів супутників і супутникових операторів та кабельних мереж щодня фіксує понад  1  млн.  включень приймачів.

УТР здійснює пряме Інтернет мовлення через три Інтернет вузли, що дає можливість вільно приймати програми у 105 країнах світу. Веб-сайт УТР щодня відвідують 15-25 тисяч користувачів. Загалом сьогоднішня закордонна аудиторія компанії налічує понад 23 млн. глядачів.

Програми    УТР    є    найбільш    адаптованими   для    включення   до багатоканальних мереж інших країн. На сьогодні досягнуто домовленостей про ретрансляцію програм УТР в кабельних мережах м. Рига (Латвія), м. Санкт-Петербург   (Росія),   м.    Ханти-Мансійськ   (Росія),    п'яти   містах |Казахстану,    на    південному    узбережжі    Туреччини,    Чорноморському узбережжі Болгарії, Буенос-Айресі (Аргентина).

Окрім УТР, супутниковим каналом зв'язку транслюють свої телевізійні програми Київська ДРТРК та Закарпатська ОДТРК.

«Всесвітня служба радіомовлення України» забезпечує іномовлення українською, англійською, німецькою та румунською мовами.

Для повнішого охоплення цільової аудиторії - української діаспори та зацікавлених верств населення закордонних країн, програми НРКУ транслюються також супутниковим каналом через супутник «Астра 4А» (понад 80 держав Європи, Азії та Африки) й мережею Інтернет в режимі он-лайн.

21 жовтня 2010 р. в Парижі підписано угоду про виробництво української версії міжнародного сервісу Еигопе\уз. Після запуску проекту, який заплановано на поточний рік, українська мова стане одинадцятою мовою цього телеканалу.

На виконання доручення Президента України від 22.03.2010 р. № 1-1/441 здійснено всі необхідні дії з підготовки міжнародної версії «Першого національного».

«Перший національний» у вересні 2010 року отримав ліцензію Національної ради з питань телебачення і радіомовлення на супутникове мовлення під логотипом «Перший Ukraine» на супутнику «Астра 4А» на територію України та інших країн у межах впевненого прийому сигналу.

В травні 2011 року «Перший Ukraine» почав мовлення в тестовому режимі на території Росії. Після отримання ліцензії на мовлення в РФ «Перший Ukraine» буде здійснювати цілодобове мовлення на території Росії.

Розширити зону іномовлення може дозволити запуск національного супутника зв'язку та мовлення, запланований на 2012 р., і створення наземної телекомунікаційної інфраструктури супутникового мовлення. Ці заходи мають виконуватися відповідно до завдань Загальнодержавної космічної програми України та Плану заходів щодо створення національної супутникової системи зв'язку, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 03.05.2007 р. № 696.

         Сьогодні  Українське  національне  інформаційне  агентство     щодня готує від 300 до 400 власних матеріалів для різних категорій вітчизняних і] зарубіжних споживачів, щоденно поширюючи від 600 до 800 повідомлень у реальному  часі     українською,  російською,  англійською  та  іспанською мовами, а також пропонуючи від 20 до 35 фототем - від  180 до 250 фотознімків.

На зарубіжних споживачів розраховані рубрики: «Новини України», «Украина: хроника событий», «News from Ukraine»

Окрім того, на базі «Укрінформу» функціонує інформаційно-культурологічний електронний ресурс «Єдина Україна», який покликаний інформувати світове українство про сьогодення України.

Відкриття кореспондентських пунктів вітчизняних засобів масової інформації

Кореспондентська мережа Укрінформу за кордоном налічує сім представництв: у Москві (РФ), Пекіні (КНР), Варшаві (Польща), Софії (Болгарія), Будапешті (Угорщина), Берліні (ФРН), Брюсселі (Бельгія). На умовах тимчасового відрядження власні кореспонденти працюють в Абу-Дабі (ОАЕ) та Стокгольмі (Швеція), на трудових угодах - в Римі (Італія), Кишиневі (Молдова). До відкриття готуються корпункти у Парижі (Франція), планова ротація відбудеться у корпункті у Вашингтоні (США).

«Укрінформом» проводиться постійна робота з укладання угод із закордонними партнерами. Так, 25 січня 2011 р. підписано Угоду про співробітництво між «Укрінформом» і Турецьким інформаційним агентством «Анадолу Ажанси».

Агентство з метою задоволення інформаційних і культурних потреб української діаспори в Придністров'ї забезпечує для 14 громадських українських осередків в цьому регіоні вільний доступ до агентського сайту «Єдина Україна».

         З метою розбудови мережі закордонних корпунктів «Укрінформу» та розширенню за кордон національного мовлення Держкомтелерадіо у звітному періоді подано пропозиції МЗС України до проекту Державної програми співпраці із закордонними українцями на період до 2015 року (листи від 28.01.2011 р. № 495/23/7 та від 18.02.2011 р. № 862/23/7) щодо створення корпунктів «Укрінформу» в Австрії, Аргентині, Бразилії, Казахстані, Канаді, Молдові, Румунії, Словаччині, Італії і Узбекистані та | збільшення за обсягами і напрямами мовлення регулярної трансляції у відкритому режимі українських теле- та радіоканалів супутниковими каналами зв'язку на держави СНД, Східної та Центральної Європи з відповідним фінансуванням.

         Задоволення інформаційних потреб українців

3 метою задоволення культурно-освітніх та інформаційних потреб української діаспори в Республіці Білорусь в рамках участі України XVIII Мінській міжнародній книжковій виставці-ярмарку (9-13 лютого 2011 р.), яку забезпечувало Держкомтелерадіо, у приміщенні Посольства України в Республіці Білорусь, відбувся культурно-історичний захід «Пізнай Україну», на якому члени української делегації зустрілися з українською громадою міста Мінська та передали частину книжкової експозиції культурно-інформаційному центру при Посольстві України в Республіці Білорусь з метою поповнення бібліотечних фондів місцевої української громади.

Національна експозиція України на виставці-ярмарку складалася з 321 примірників вітчизняної друкованої продукції, зокрема, книг, випущених за бюджетною програмою «Українська книга» у 2008-2009 роках, а також видань державних та приватних видавництв і видавничих організацій.

 

17) вивчити питання щодо можливості створення в місті Києві Світового культурно-інформаційного центру українців

МЗС

МКТ

Мінекономіки

Фонд держмайна

Київська міська

держадміністрація

Управління

гуманітарної

політики

 3 огляду на міжнародний досвід співпраці  із співвітчизниками, МЗС в принципі   підтримує   ідею   створення   в   Києві   Світового   культурно-інформаційного центру українства, за умови наявності достатнього для цього фінансування.

 

 

Липень 2011 року                МЗС України