Члени Комітету Верховної Ради України з питань прав людини, деокупації та реінтеграції тимчасово окупованих територій у Донецькій, Луганській областях та Автономної Республіки Крим, міста Севастополя, національних меншин і міжнаціональних відносин підтримують заклик Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини до ООН та Міжнародного комітету Червоного Хреста щодо вжиття всіх необхідних заходів для евакуації поранених з «Азовсталі» до безпечних регіонів України

 

 

Російська Федерація продовжує здійснювати на території України свою загарбницьку кампанію, основними рисами якої є порушення окупантами всіх моральних і людських принципів, а також бездушне та жорстоке поводження з пораненими і військовополоненими.

Ситуація, що склалася на території заводу «Азовсталь», є додатковим підтвердженням свідомих дій агресора, спрямованих на фізичне знищення всіх українців, які там знаходяться, незалежно від їх стану та статусу. На оточеному підприємстві перебувають сотні поранених, які потребують негайної медичної допомоги. При цьому, країна-агресор відкидає будь-які спроби України вирішити питання щодо їх порятунку дипломатичним шляхом, у тому числі через процедуру екстракції.

Такі дії окупантів є грубим порушенням Конвенції про поліпшення долі поранених і хворих у діючих арміях, відповідно до якої військовослужбовці, які є пораненими або хворими, повинні користуватися повагою та захистом за будь-яких обставин. Пораненим та хворим має забезпечуватись гуманне  ставлення та догляд. Суворо забороняється залишати без медичної допомоги та обслуговування або умисно створювати умови для їхнього зараження чи інфікування.

У своєму зверненні до ООН та Міжнародного комітету Червоного Хреста Уповноважений Верховної Ради України з прав людини зазначає, що російськими збройними силами на території заводу блокуються поранені й скалічені захисники Маріуполя, військовослужбовці полку Нацгвардії «Азов», які перебувають у нелюдських та антисанітарних умовах, з відкритими ранами та без необхідних ліків.

Підтримуючи заклик Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини до ООН та Міжнародного комітету Червоного Хреста, члени Комітету наголошують, що питання порятунку поранених з «Азовсталі», які доклали надлюдських зусиль для захисту України та європейських цінностей, має виключно гуманний характер, та звертаються до міжнародної спільноти щодо вжиття відповідно до своїх мандатів та політичних зв’язків всіх можливих заходів для евакуації поранених з території заводу до безпечних регіонів України.

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

16 квітня 2024 14:20
11 квітня 2024 10:33
10 квітня 2024 12:18
09 квітня 2024 14:53
02 квітня 2024 13:47
12 березня 2024 14:16
05 березня 2024 16:07
01 березня 2024 09:31
27 лютого 2024 14:47
26 лютого 2024 11:31