Сьогодні Голова Комітету ВРУ з прав людини Григорій Немиря наголосив, що однією з умов надання макрофінансової допомоги Європейського Союзу Україні є дотримання прав вимушених переселенців, які Кабінет Міністрів України систематично порушує.

 

"Згідно з останнім опитуванням Міжнародного Республіканського Інституту, проведеного за підтримки Уряду Канади, 78% громадян України, вважають, що економічне становище їхніх сімей за останній рік погіршилося. Зараз найбільш вразлива категорія населення України - вимушені переселенці, яких сьогодні вже майже два мільйони. На жаль, уряд не тільки не захищає їхні права і свободи, а систематично порушує", - сказав він під час засідання Погоджувальної Ради керівництва парламенту. 

 

"Це неприйнятно. Ще хотів би нагадати, що однією з умов надання макрофінансової допомоги ЄС Україні є дотримання прав вимушених переселенців ".

 

У цьому зв‘язку Голова Комітету також підкреслив, що згідно із зазначеним опитуванням (http://ratinggroup.ua/files/ratinggroup/reg_files/2016junesurveyofresidentsofukraine-160708152913.pdf), зі списку з перших 6-ти проблем, які найбільше турбують громадян України, п‘ять – це соціальні проблеми: зростання цін, безробіття, соціальний захист, падіння курсу гривні та корупція влади.

 

«Деякі з моїх колег називають заклики політичних сил щодо пріоритетності вирішення соціальних питань популізмом. Я називаю це демократією. Справжнім демократичним урядом може бути лише той, що дослухається до своїх громадян», - сказав він.

 

Григорій Немиря також звернув увагу на те, що 23 мільйони доларів гуманітарної допомоги США для громадян України будуть розподілені не через урядові структури, а через міжнародні неурядові організації.

 

«Причина цьому – слабка інституційна спроможність, некомпетентність та корупція влади», - зауважив він.

 

Крім того, Григорій Немиря зазначив, що минулої середи Комітет ВРУ з прав людини провів розширене засідання, під час якого Уряд мав звітувати щодо стану реалізації Рекомендацій парламентських слухань на тему: "Стан дотримання прав внутрішньо переміщених осіб та громадян України, які проживають на тимчасово окупованій території України та на тимчасово неконтрольованій території в зоні проведення антитерористичної операції"(відповідно до частини 2 Постанови Верховної Ради України № 1074-VIII  від 31 березня 2016 р.)». За його словами, усі присутні визнали роботу  Уряду у цій сфері незадовільною. А присутній на засіданні Спеціальний представник Генерального секретаря Ради Європи по Україні Режіс Брійа зауважив, що непропорційні обмежувальні заходи та процедури щодо ВПО, запроваджені КМУ, містять ознаки порушення положень  Європейській декларації з прав людини.

                                                                                                     

"Роботу Уряду було визнано незадовільною. При цьому жоден член КМУ не з'явився на наше засідання для звіту. Це неповага, в першу чергу, до вимушених переселенців", - сказав він, в черговий раз закликавши членів КМУ нарешті прийти на засідання Комітету, яке відбудеться 13 липня.

 

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

03 травня 2024 10:15
02 травня 2024 15:42
16 квітня 2024 14:20
11 квітня 2024 10:33
10 квітня 2024 12:18
09 квітня 2024 14:53
02 квітня 2024 13:47
12 березня 2024 14:16
05 березня 2024 16:07
01 березня 2024 09:31