Голова Комітету Верховної Ради України з прав людини, Заступник Голови Партії "Батьківщина" Григорій Немиря заявив, Уряд України веде дискримінаційну політику по відношенню до внутрішньо переміщених осіб.

 

" Уряд України, включаючи міністерство соціальної політики, веде дискримінаційну політику по відношенню до власних громадян - вимушених переселенців. Ці люди, яких наразі 1,7 мільйони і більшість серед яких пенсіонери, не можуть отримати соціальні виплати та пенсії, зароблені важкою працею. Влада позбавляє цих людей засобів на існування. Це неприпустимо",-  сказав він під час програми "Ранкова хвиля" на "Громадському радіо".

 

За словами Григорія Немирі, з початку конфлікту на Донбасі жоден профільний віце-прем'єр-міністр ( з гуманітарних питань та соціального захисту) або міністр соціальної політики не відвідав регіонМісцева влада намагається вирішувати проблеми людей власними силами в той час, як на фоні заяв про патріотизм на потреби регіонів, включаючи вирішення проблем вимушених переселенців, не виділяється коштів.  Крім того, уряд ухвалює підзаконні акти щодо соціальних і пенсійних виплат ВПО, які порушують не тільки Конституцію і законодавство України, а й наші міжнародні зобов'язання, зазначив він.

 

У цьому зв'язку він нагадав, що однією з умов надання макрофінансової допомоги ЄС Україні у розмірі 600 мільйонів євро є виправлення соціально-економічної ситуації щодо ВПО. Це офіційна позиці ЄС, і без цього жодної допомоги не буде.

 

"Хто відповість за те, що Україна не отримає цих коштів? Хто відповість за те, що люди не можуть отримати свої пенсії?"- підкреслив Голова Комітету.

 

Григорій Немиря також розповів про робочі поїздки членів Комітету з прав людини до Донецької і Луганської областей для моніторингу дотримання прав внутрішньо переміщених осіб та громадян України, які проживають в зоні проведення антитерористичної операції в Донецькій та Луганській областях.

 

"Під час поїздки до Луганської області цього тижня ми змогли поспілкуватися з людьми, які намагаються вижити там, та дізнатися від них про проблеми, з якими вони стикаються кожного дня",- додав він.

 

Нагадаємо, що Київ-Донбас" - це щоденна програма на "Громадському радіо", яка протягом чотирьох годин у прямому ефірі розповідає передусім про події на Донбасі, життя та проблеми переселенців зі сходу України, але не оминає й найважливіших подій усієї країни та світу.

 

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

17 травня 2024 09:27
09 травня 2024 14:51
03 травня 2024 10:15
02 травня 2024 15:42
16 квітня 2024 14:20
11 квітня 2024 10:33
10 квітня 2024 12:18
09 квітня 2024 14:53
02 квітня 2024 13:47
12 березня 2024 14:16