Сьогодні Голова Комітету ВРУ з прав людини Григорій Немиря взяв участь у Конференції «Політичні права внутрішньо переміщених осіб (ВПО) в Україні», організованій Регіональною Місією Агентства США з Міжнародного Розвитку (USAID), Посольством Канади в Україні, Міжнародною Фундацією виборчих систем (IFES), Громадянською мережею ОПОРА та Донецькою обласною організацією ВГО «Комітет Виборців України».

 

"За два роки, поки йде війна, відбулися президентські, парламентські та місцеві вибори, під час яких внутрішньо переміщені особи не мали можливості повною мірою реалізувати свої виборчі права, особливо це стосувалося місцевих виборів",- сказав він.

 

"Наш обов'язок-  забезпечити їхні політичні та соціальні права. Уряд повинен нарешті почати керуватися здоровим глуздом та стратегічним баченням: внутрішні переселенці - це громадяни України, права яких мають бути забезпечені".

 

У цьому зв'язку Григорій Немиря закликав владу виконати рекомендації Ради Європи щодо забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб, зокрема" Держави-члени повинні вжити належних правових і практичних заходів, щоб внутрішньо переміщені особи могли повноцінно реалізувати своє право голосувати на національних, регіональних та місцевих виборах, а також гарантувати, що не буде жодних перешкод у його практичній реалізації". Він також висловився за повне врахування інтересів внутрішніх переселенців під час виборчої реформи та наголосив на неприпустимості внесення змін до законодавства напередодні виборів.

 

Крім того, Григорій Немиря наголосив на  нероздільності політичних та соціальних прав внутрішньо переміщених осіб та нагадав про останні  рішення Уряду щодо ВПО, зокрема Постанову 637, яка серйозно порушує соціальні та майнові права ВПО.

 

"Це незаконно та неприйнятно. Це порушення конституційних прав громадян, зокрема на зароблену пенсію, яка є майном", - зауважив Голова Комітету.

 

"Внутрішні переселенці - це не проблема, а частина вирішення, з точки зору суверенної незалежної демократичної України, де панує повага до прав людини. Стратегічно  на рівні держави переселенці мають розглядатися як можливість, а не як проблема, від якої треба відмахнутися".

 

У свою чергу, незалежний консультант з питань виборів Ханна Робертс констатувала порушення прав і свобод внутрішніх переселенців в Україні, зокрема політичних, та закликала владу України виправити цю ситуацію.


"На жаль, ми спостерігаємо порушення виборчих прав ВПО в Україні: неможливість для цієї категорії громадян України брати участь у місцевих виборах та голосувати за мажоритарних кандидатів. Але для забезпечення чесності виборів, держава має дбати про виборчі права внутрішніх переселенців та інших громадян",- сказала вона. 


Перший Радник Посольства Канади в Україні Анн Маттсон Гаус запевнила, що Канада підтримує вимушених переселенців і готова і надалі надавати Україні допомогу у цій сфері.

 

"Ми працюємо з нашими українськими колегами задля успішної інтеграції внутрішніх переселенців у життя суспільства", - сказала вона.

 

Григорій Немиря та Заступник  міністра з питань тимчасово окупованих територій та ВПО Георгій Тука звернули увагу учасників на відсутність в Україні стратегії щодо внутрішньо переміщених осіб та наголосили на нагальній необхідності її розробки. 

 

"Я дякую організаторам конференції та сподіваюся, що результати нашої сьогоднішньої дискусії матимуть практичний результат: нарешті буде розроблена стратегія та політика щодо ВПО, будуть внесені необхідні зміни до законодавства, які будуть реалізовані",- сказав Григорій Немиря.

 

За його словами, Комітет з прав людини може взяти на себе відповідальність і виступити разом з представниками громадянських організацій ініціатором розробки такої стратегії.

 

У конференції брали участь Заступник  міністра з питань тимчасово окупованих територій та ВПО Георгій Тука, Перший Радник Посольства Канади в Україні Анн Маттсон Гауснародні депутати України, представники неурядових організацій, зокрема координатор правового напрямку Ініціативи «Восток-СОС» Олександра Дворецька, Експерт з питань ВПО, Директор Донецького КВУ  Тетяна Дурнєва,  Координатор ініціативи «Крим СОС» Таміла Ташева, Координатор з розвитку Громадської організації Донбас СОС Ольга Гвоздьова і правовий Аналітик ВБФ «Право на захист» Олена Виноградова,  та експерти.

 

 

FullSizeRender

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

17 травня 2024 09:27
09 травня 2024 14:51
03 травня 2024 10:15
02 травня 2024 15:42
16 квітня 2024 14:20
11 квітня 2024 10:33
10 квітня 2024 12:18
09 квітня 2024 14:53
02 квітня 2024 13:47
12 березня 2024 14:16