Комітетські слухання на тему: "Обговорення проекту Національної стратегії у сфері прав людини"

Опубліковано 04 березня 2015, о 10:23

4 березня 2015 р. Комітет з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин провів слухання щодо проекту Національної стратегії у сфері прав людини.

Відкриваючи слухання Голова Комітету Григорій Немиря відзначив, що «Національна стратегія у сфері прав людини – це інструментарій суспільного значення, який може спрямувати енергію органів державної влади та громадських організації для імплементації європейських стандартів з прав людини».

За словами Наталії Севостьянової, термін розробки Національної стратегії у сфері прав людини на 2015-2020 роки був пролонгований Президентом України на прохання правозахисних організації з метою врахування досвіду і позиції якомога більшої кількості верств населення та громадських організацій.

Наталія Севостьянова поінформувала учасників комітетських слухань про принципи Стратегії та основні стратегічні напрямки, серед яких: забезпечення права на справедливий суд, реформування судової системи; забезпечення свободи мирних зібрань; реформування правоохоронних органів; подолання дискримінації; забезпечення прав національних меншин; захист прав внутрішньо переміщених осіб тощо.

Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Валерія Лутковська зазначила, що Стратегія має затверджуватися законом України та запропонувала посилити роль Комітету з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин, надавши йому право здійснювати експертизу всіх проектів законодавчих актів, що вносяться на розгляд Верховної Ради України.

Обговорюючи положення Стратегії, представники міжнародних організацій та громадського правозахисного сектору висловили низку пропозицій щодо вдосконалення проекту.

Підсумовуючи слухання Голова Комітету Григорій Немиря відзначив проблематичні питання, які мають бути додані до тексту Стратегії. Зокрема, це дотримання міжнародного гуманітарного права, захист прав цивільного населення в зоні військового конфлікту, встановлення відповідальності за військові злочини, посилення парламентського контролю, захист прав корінних народів та ЛГБТ-спільноти.

Григорій Немиря зауважив, що важливим елементом в захисті прав людини буде ратифікація Римського статуту та приєднання до Міжнародного кримінального суду.

В підсумку слухань учасники рекомендували затвердити Національну стратегію з прав людини законом.

В слуханнях зокрема взяли участь:

Тетяна Мазур – директор Amnesty International в Україні,

Олександра Матвійчук – голова правління Центру Громадянських Свобод, Аркадій Бущенко – виконавчий директор Української гельсінської спілки,

Маура Моранді – радник з питань прав людини і національних меншин Консультаційної місії ЄС (EUAM),

Владімір Рістовскі – представник Генерального секретаря Ради Європи з питань координації програм співробітництва Ради Європи.
Повернутись до списку публікацій

Версія для друку